Skoglund är värd framgång

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Sport och spektakel. Då uppstår en självklar fråga, börjar den svenska proffsboxningen redan att likna wrestling?
Erik Skoglund är annorlunda, han möter motståndare som han kan förlora mot", skriver Nils Olof Zethrin efter att ha följt lördagens boxningsgala på plats. Foto: Fredrik Sandberg, TT

 

Proffsboxarna Mikaela Lauren och Erik Skoglund gick en kamp i dagarna om sport versus spektakel. Kampen skedde i samband med proffsboxningsgalan på Hovet i lördags. I riksmedia vann Lauren på knock, på plats i arenan var Skoglund den vinnare som drog mest uppskattande blickar till sig. 

För och emot Vietnam

”The Capital Showdown” var en historisk gala. Det var den första ”riktiga” proffsboxningsgalan i 08-området sedan september 1968. Då försvarade Jimmy Ellis en VM-titel i tungvikt från svenskarnas gunstling Floyd Patterson. Utanför Fotbollstadion demonstrerade anhängare till Black Power-rörelsen.

Anledningen var att Muhammad Ali nyss blivit fråntagen sin WBA-titel på grund av att han inte ville strida i Vietnam. Floyd sågs som en representant för de som stödde den amerikanska krigföringen. Matchen på Fotbollstadion gällde just denna WBA-titel.

Proffsboxningen har en osedvanlig förmåga att samla intresse kring sig genom företeelser som ligger långt från vad som kan uppfattas som idrottens kärna, nämligen själva tävlandet. Frågan är om tävlandet verkligen är kärnan i intresseväckande idrottsengagemang?

Mitt proffsboxningsintresse är säkert är betydligt djupare än många andras. Ändå har jag svårt att värdera digniteten på Mikaela Laurens fem, eller om det nu är sex, mästarbälten. Uppenbart inser hon det själv också. 

Hon sökte uppmärklsamhet

Hon sökte därför uppmärksamhet för sin match genom att hälla vatten på sin motståndare vid pressträffen inför matchen och krävde ”rondpojkar” av någon form av diffusa jämställdhetsskäl i ett läge där just dessa rondpersoner, oavsett könsuttryck, utgör en av de mer nattståndna företeelserna inom proffsboxningen.

Men Lauren är nog rätt ute. Hon har byggt en klassisk story om sig själv som tidningar och TV-bolag reproducerar. Den handlar om kämpen som vinner med oddsen mot sig. Samtidigt är det ju högst oklart vad hon egentligen vinner för tävlingar. 

I min egen forskning om den svenska proffsboxningens guldålder under 1920-talet var det uppenbart att boxningspubliken måste haft mycket svårt att förstå vad matcherna gällde och trots intensiv mediabevakning vilka motståndarna egentligen var. Tungviktaren Harry Perssons stjärna överglänste också alla andra svenska idrottare under mellankrigstiden och publiken strömmade till.

Skoglund är Laurens motsats

Erik Skoglund framstår som Laurens motsats. Han möter motståndare av god kvalité. Motståndare som relativt lätt kan värderas i förhållande till andra boxare. Han möter motståndare som han riskerar att förlora mot. Han berättar ödmjukt innan matcherna att han är nervös och rädd för att förlora. 

På plats på galan är det uppenbart att publiken ser honom som kvällens sportsliga höjdpunkt. Trots detta bedömer inte arrangörerna honom som så säljande att hans stundande EM-titelmatch kommer att gå i Stockholm utan i Nyköping.

Det är inte enbart tävlandet som utgör kärnan i de sportupplevelser som den tyska arrangörsfirman Sauerland tillsammans med tv-bolaget Viasat säljer. Lika centralt är att arrangemanget byggs upp efter en kommersiell logik där man säljer identiteter och påhittade konflikter på samma sätt som vilken reality tv-såpa som helst.

Detta förklarar varför Lauren direkt efter matchen urskuldar sin vattendusch av motståndaren med att hon ville bjuda på show. 

Spektaklet kring Lauren riskerar tyvärr att ta den nyfödda svenska proffsboxningen till att börja likna en wrestling show.

Nils Olof Zethrin

Bengt Skagerström (inte verifierad)

tors, 2016-04-28 10:45

1. Boxning i Sverige tack vara Skoglund

Visst är Erik Skoglund en ledstjärna för Svensk Boxning för närvarande. Hans enorma träningsintensitet inför varje match är imponerande. Ödmjukheten likaså. Vi får vara stolta att vara nyköpingsbor och svenskar.

insurance auto (inte verifierad)

mån, 2016-05-02 11:47

2. sLjvMBZgCZeZLE

of Mitt as "WHITE BOZO"..! Hell, we're better off with Bo...I agree. At least with bo we know the stink we are getting. Voting for the lesser of two evils has never worked in the past and won't wok now. Keep doing the same thing and you will get the same results.

Snow (inte verifierad)

tis, 2016-05-03 19:48

3. ohnWnPvPufjJqSg

These kind of posts are always inpnirisg. I prefer to read quality content so I’m happy to find many good points here in the post; the writing is simply great. Thank you for the post

Nyvaeh (inte verifierad)

ons, 2016-05-04 16:47

4. ysPbmiMHeziIST

/ Nice blog here! Also your site loads up fast! What host are you using? Can I get your afiafilte link to your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

Per-Åke Persson (inte verifierad)

fre, 2016-05-06 19:27

5. Boxning i Sverige tack vare Skoglund

Först av allt: a/ Ellis var WBA mästare och försvarade titeln mot Floyd Patterson. b/ Skoglunds "EM" (EBU) match är långt ifrån klar, Nyköping eller inte. c/ krönikören uppmärksammar inte att publiken i stort svek både Skoglund och Laurén. MEN medialt är proffsboxningen för kvinnor större än den för män MEN i verkligheten - hos biljettköparna -säljer inte kvinnorna (att Skoglund med sin taktiska, nästan destruktiva stil inte säljer är mer logiskt). d/ som det uppmärksammas i ett annat inlägg här har Skoglund matchats försiktigt, för att inte säga dåligt av Team Sauerland. Det har varit mycket trampa vatten matcher för en boxare som kan mycket mer.

cheapest car insurance Belleville IL (inte verifierad)

mån, 2016-05-09 12:56

6. tPjbiTrRZTNp

Myślę Koteuszu, że to jest twój ostatni pobyt na tym blogu. Ja naprawdę wiele mogę znieść, ale takich wyskoków to jednak nie. Pa. Tęsknił nie będę.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.