Tränare ska också ha tur...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vinnande tränare har olika stilar. Det finns inget facit på en tränares ledarskap. Den perfekte tränare har vi ännu inte sett.
Mål - tack vare taktiken eller lite tur. Det skiftar och det gör också tränarnas kompetens och möjlighet att kommunicera med sina spelare. Foto: TT

 

Spelarna och deras personligheter, likaså styrelsen och den ledarstil som härskar där, och så krydda det med tillfälligheter, då kan resultatet bli bra.

Tack vare en tränare som blir den idealiske just där och då.

Omöjligt att förutse

Men den tränare som besitter allt finns inte.

Det hänger på så mycket och åtskilligt är omöjligt att förutse.

Om det vore så enkelt att enbart teoretiska utbildningar skulle producera duktiga tränare är idrotten att gratulera. Därmed inget negativt om utbildning, men det handlar till stor del om personligheter.

I ett visst sammanhang i ett visst läge så blir det bara så mycket rätt. Nästa gång lika mycket fel.

Som kollega Curt Einarsson skickligt beskrev Per-Erik Johnsson här på Idrottens Affärer för drygt två veckor sedan. Efter det att ”Perra” fört upp Leksand till SHL.

Gemensam nämnare

Om vi håller oss i första hand till hockeyn så har det genom åren funnits massor med olika vinnande stilar bland tränarna. Allt från lugna och eftertänksamma tränare till gestikulerande med hett temperament. 

Från de som har levt nära en psykologibok till de som trott att skäll och straff är en motivationsfaktor. Men i min värld finns det två gemensamma faktorer även om troligen finns flera. 

Ett - oavsett ledarstil så kan en framgångsrik tränare ”läsa av” människor och få dem med sig i en gemensam riktning. En medfödd talang som gör att de fått ut mycket av en individs olika egenskaper i ett lagspel.

Två - konsekvens. Inga vindflöjlar som ideligen ändrar spelsätt eller försöker spela en roll som omgående avslöjas av spelarna.

Svårare idag

Jag var hockeytränare mellan 1978-89. Mestadels i Allsvenskan och SHL. Vill påstå att det var enklare (eller mindre svårt) att vara tränare då än vad det är idag. Generellt kan man säga att då gjorde spelarna vad man sa. Idag kräver spelarna mycket mera. Inte minst av ledarskapet. 

Nu måste en tränare lyfta på mängder med pedagogiska och psykologiska stenar. Att tränaren ska förklara, motivera och engagera är en självklarhet för dagens spelare. 

Det räcker inte med att enbart tillföra laget god fysik. Kritik måste också ges med betydligt större pedagogik än förr, kort sagt. 

Det är stor skillnad på att coacha dagens 21-åring än en jämnårig spelare på 80-talet. Och konstigt vore väl annars eftersom världen förändras.

Exempel på olika ledare

Låt oss belysa olika ledarstilar där samtliga har varit och är vinnande. Kryddat med lite anekdoter. Coacherna jag åskådliggör känner jag personligen. Häng med.

Conny Evensson

Här snackar vi om en som kunde läsa av folk. I och för sig känd för sina svarta ögon vid skarpt läge. Men social, korrekt och oerhört respekterad. Lugn, samlad och trygg. Helt befriad från later. Genuin, en sann idrottskille! Vann SM-guld med Färjestad och VM-guld med Tre Kronor.

Scotty Bowman

Tala om en vinnande legend! Nio Stanley Cup-ringar i NHL med Montreal, Pittsburgh och Detroit. Coachade i NHL mellan 1967-2002. Tuff coach. Spelarna endera hatade eller älskade honom. Känd för sin förmåga att matcha laget. Ville ha kontroll. Hans metoder var ofta sofistikerade. Som denna: Scotty coachar Montreal. Dagen innan bortamatch. Laget bor på hotell. Alla beordrade att vara på rummen senast kl 23. I stället för att själv sitta i lobbyn och bevaka eventuell sen ankomst av spelarna gav han portiern en hockeyklubba. ”Alla som eventuellt anländer efter kl 23, be dom signera klubban som en gåva till dina barn.” På träningen morgonen därefter hade Scotty med sig klubban. Med fem spelarautografer...

Kabben Berglund

Hans riktiga namn var Carlabel. Tränade Modo 1951-73, dvs i 22 raka säsonger. Började som tränare i Alfredshems IK som 1963 bytte namn till MoDo AIK. Idag heter klubben Modo Hockey. Jag är uppvuxen i Övik och beundrade Kabben. Korrekt och balanserad, höjde aldrig rösten, var före sin tid i träningsmetoder. En visionär. Kabben är den person som betytt mest för hockeyn i Övik. Han avled 2008, 82 år. 

Lasse Falk 

Tre raka SM-guld med Djurgården 1989-91 med god hjälp av Ingvar ”Putte” Carlsson ska sägas. Falk gick under namnet ”Buttra Molnet.” Bortsett från sin eminenta analysförmåga i ämnet hockey var hans ledarstil som smeknamnet antyder. Plus hänsynslösa krav om så krävdes. Pratade klarspråk med spelarna. På både gott och ont.

Roger Melin 

Dagens AIK-tränare har varit oerhört framgångsrik i svensk hockey de senaste 20 åren. SM-guld med Brynäs 1999. Har tagit upp AIK till SHL m m. Utstrålar lugn och trygghet. Tycks aldrig behöva sätta ned foten. Får spelarna med sig. Vinner matcher med lite ”Svennis”-stuk.

Sam Hallam

En som påminner mycket om Roger Melin är Växjö Lakers tränare Sam Hallam. Guldtränare ifjol.

Nya större krav

Okay, vi har försökt påvisa kontraster mellan olika tränare, men det finns som sagt ingen likriktning på ett vinnande ledarskap.

Sedan är det idag är hårdare press på en tränare. Supportrar och sociala medier kräver avgång efter tre raka förluster. En SHL-klubb som oftast omsätter över hundra miljoner, vill ha återbäring i sin affärsverksamhet. 

Förr var det info till sponsorerna en gång om året. Nu sker det vid varje hemmamatch. Och inte minst, tränarna ska behärska en annan mediabild.

Bossarnas boss

Slutligen en fotbollstränare, Brian Clough. Nottingham Forest. 

Känd för  sin kontroversiella ledarstil. Tränade Forest mellan 1975-93 och vann Europacupen både 1979 och 1980. Finalmotståndare 1979 var som bekant Malmö FF. Clough skydde inga medel. Han var boss, punkt slut. En av många anektdoter om denne legend i England. 

”Om jag har en kontrovers med en spelare, så sätter vi oss ner i tjugo minuter. Talar om det. Sedan beslutar vi att jag har rätt.”

Det går även att vinna med envägskommunikation... Åtminstone förr i tiden.

Gunnar Svensson

Fakta

Läs också Curt Einarssons krönika om Per-Erik Johnsson. Här hittar du den krönikan!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.