IOK:s beslut det enda rimliga

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jämförelsen kan vara horribel, men; vad tyckte vi om USA:s metod att infånga och internera mängder av människor - utan att ge dem en rättegång - för att därmed eventuellt hitta misstänkta terrorister?
Thomas Bach och hans OS blir inte riktigt vad han såg fram emot. Foto: TT

 

 

Massarresteringar och kollektiva bestraffningar kan aldrig vara den rätta metoden.

Inte heller i dopingjakten.

Den måste ju betyda att man misslyckats med att skilja de skyldiga från de oskyldiga. 

Så IOK:s besked, att inte utestänga all rysk idrott från OS utan överlåta till varje idrott att städa sitt eget hus, var det enda rimliga.

Tafatt agerande

Ändå är det förstås ett omöjligt beting man ger specialförbunden, att på mindre än två veckor lyckas med vad den internationella dopingbyrån Wada inte klarat på all den tid man haft till förfogande.

Frågan har ställts på sin spets alldeles för sent. På tok för tätt inpå spelen i Rio.

Det är helt uppenbart att Ryssland - inte bara i detta avseende - återskapat många av de strukturer som byggde de gamla kommunistdiktaturerna bakom vars mur de mest hemska medicinska experiment utfördes. Östtyskland, Sovjet, Bulgarien, Rumänen m fl; tvångsmedicinering, från allra högsta ort regisserade medicinska experiment och manipulationer för att med idrottsliga framgångar bevisa östdiktaturernas förträfflighet.

Märkligt hur tafatt den övriga idrottsvärlden reagerade då.

De kan ju ha sagt nej

Internationella Olympiska Kommittén (IOK) hade under en tjugoårsperiod en president vid namn Avery Brundage, en stenrik amerikan som märkligt nog - det gamla Sovjet borde ju varit också hans huvudfiende - försvarade de s k statsamatörerna, Sovjets heltidsanställda idrottare som utgjorde dess alldeles speciella armé. De var ju i själva verket proffs som kom till mästerskapen med oändliga förmåner jämfört med de s k amatörerna från väst. Det var ju på den tiden förbjudet för avlönade heltidsidrottare från väst att medverka i OS men tillåtet för heltidsanställda, avlönade östidrottare med all tänkbar service, även doping naturligtvis, att tävla.

Så ryssarna har varit favoriserade förr.

Men det finns en annan sida av det stora dopingproblemet. Spelen i Rio kommer inte - även om ryssar utestängs - att vara befriat från idrottare som på ett eller annat sätt förberett sig med förbjudna eller i varje fall tveksamma metoder.

Och det kan finnas idrottare - personligheter med integritet och så starka band med väst - stavhopperskan Isenbayeva t ex som många år tillhört den svenske (Malmö) agenten Daniel Wessfeldts stall - som varit starka nog att tacka nej, stå emot de statliga propåerna, avstått från medicinsk behandling i prestationshöjande syfte.

Hur gör sponsorn?

Idrottsvärlden ser ju inte ut på samma sätt nu som före murens fall, också öststaternas atleter har fått möjlighet att ta del den företagsfinansierade idrotten i väst och skapat sig förmögenheter den vägen.

Och kan man tänka sig att ett idrottsförbund också använder sig av kollektiva bestraffningar inom ett företagsstall? Om en portalfigur för Adidas, Nike eller Boss åker dit för doping, skall då alla idrottare som företaget sponsrar också bannlysas?

Det finns lika starka skäl för den kommersiella idrotten i den demokratiska världen som för den politiserade i t ex Ryssland att ta förbjuden hjälp för att nå de resultat som i förlängningen ger miljoninkomster och världsomfattande företagsreklam. Tour de France till exempel.

Det finns häxdoktorer, medicinsk kunskap, pillertillverkning som stallchefer också i den kapitalistiska världen nyttjar för sina syften.

Politiska skäl eller kommersiella; brotten är lika allvarliga. Och organisation, rådgivning och hårda påtryckningar finns på båda sidorna.

Vi har ett litet privilegium

Ur juridisk synpunkt är IOK:s beslut begripligt. Kanske t o m nödvändigt i rättsstater.

Wada hade velat gå hårdare fram men vi skall nog inte utesluta, att den organisationen också har ett intresse av att demonstrera sin makt och visa att man har kontroll över fusket. Men det är väl som med IS; även om organisation utplånas betyder ju inte det att alla terrorister försvinner.

Men IOK borde har satt press på specialförbunden att ta sitt ansvar. Och om inte så skett hotat med en uteslutning av sporter i OS - om de inte gjort sitt jobb.

Aktionerna mot Ryssland borde gjorts för länge sedan. Nu är det två år till nästa OS. Till dess måste påtryckningarna och hoten ha fått verka.

Nu får vi dras med ännu ett olympiskt spel, där kanske ingen åker fast men många har fuskat tills de medicinska experterna satt sin stoppgräns.

Vi får välja om vi vill blunda och låta oss bedras eller kasta misstänksamhetens blickar på alla som bestiger den olympiska prispallen.

Det är ju ändå ett l i t e t privilegium.

Åke Stolt

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.