IOK:s beslut det enda rimliga

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jämförelsen kan vara horribel, men; vad tyckte vi om USA:s metod att infånga och internera mängder av människor - utan att ge dem en rättegång - för att därmed eventuellt hitta misstänkta terrorister?
Thomas Bach och hans OS blir inte riktigt vad han såg fram emot. Foto: TT

 

 

Massarresteringar och kollektiva bestraffningar kan aldrig vara den rätta metoden.

Inte heller i dopingjakten.

Den måste ju betyda att man misslyckats med att skilja de skyldiga från de oskyldiga. 

Så IOK:s besked, att inte utestänga all rysk idrott från OS utan överlåta till varje idrott att städa sitt eget hus, var det enda rimliga.

Tafatt agerande

Ändå är det förstås ett omöjligt beting man ger specialförbunden, att på mindre än två veckor lyckas med vad den internationella dopingbyrån Wada inte klarat på all den tid man haft till förfogande.

Frågan har ställts på sin spets alldeles för sent. På tok för tätt inpå spelen i Rio.

Det är helt uppenbart att Ryssland - inte bara i detta avseende - återskapat många av de strukturer som byggde de gamla kommunistdiktaturerna bakom vars mur de mest hemska medicinska experiment utfördes. Östtyskland, Sovjet, Bulgarien, Rumänen m fl; tvångsmedicinering, från allra högsta ort regisserade medicinska experiment och manipulationer för att med idrottsliga framgångar bevisa östdiktaturernas förträfflighet.

Märkligt hur tafatt den övriga idrottsvärlden reagerade då.

De kan ju ha sagt nej

Internationella Olympiska Kommittén (IOK) hade under en tjugoårsperiod en president vid namn Avery Brundage, en stenrik amerikan som märkligt nog - det gamla Sovjet borde ju varit också hans huvudfiende - försvarade de s k statsamatörerna, Sovjets heltidsanställda idrottare som utgjorde dess alldeles speciella armé. De var ju i själva verket proffs som kom till mästerskapen med oändliga förmåner jämfört med de s k amatörerna från väst. Det var ju på den tiden förbjudet för avlönade heltidsidrottare från väst att medverka i OS men tillåtet för heltidsanställda, avlönade östidrottare med all tänkbar service, även doping naturligtvis, att tävla.

Så ryssarna har varit favoriserade förr.

Men det finns en annan sida av det stora dopingproblemet. Spelen i Rio kommer inte - även om ryssar utestängs - att vara befriat från idrottare som på ett eller annat sätt förberett sig med förbjudna eller i varje fall tveksamma metoder.

Och det kan finnas idrottare - personligheter med integritet och så starka band med väst - stavhopperskan Isenbayeva t ex som många år tillhört den svenske (Malmö) agenten Daniel Wessfeldts stall - som varit starka nog att tacka nej, stå emot de statliga propåerna, avstått från medicinsk behandling i prestationshöjande syfte.

Hur gör sponsorn?

Idrottsvärlden ser ju inte ut på samma sätt nu som före murens fall, också öststaternas atleter har fått möjlighet att ta del den företagsfinansierade idrotten i väst och skapat sig förmögenheter den vägen.

Och kan man tänka sig att ett idrottsförbund också använder sig av kollektiva bestraffningar inom ett företagsstall? Om en portalfigur för Adidas, Nike eller Boss åker dit för doping, skall då alla idrottare som företaget sponsrar också bannlysas?

Det finns lika starka skäl för den kommersiella idrotten i den demokratiska världen som för den politiserade i t ex Ryssland att ta förbjuden hjälp för att nå de resultat som i förlängningen ger miljoninkomster och världsomfattande företagsreklam. Tour de France till exempel.

Det finns häxdoktorer, medicinsk kunskap, pillertillverkning som stallchefer också i den kapitalistiska världen nyttjar för sina syften.

Politiska skäl eller kommersiella; brotten är lika allvarliga. Och organisation, rådgivning och hårda påtryckningar finns på båda sidorna.

Vi har ett litet privilegium

Ur juridisk synpunkt är IOK:s beslut begripligt. Kanske t o m nödvändigt i rättsstater.

Wada hade velat gå hårdare fram men vi skall nog inte utesluta, att den organisationen också har ett intresse av att demonstrera sin makt och visa att man har kontroll över fusket. Men det är väl som med IS; även om organisation utplånas betyder ju inte det att alla terrorister försvinner.

Men IOK borde har satt press på specialförbunden att ta sitt ansvar. Och om inte så skett hotat med en uteslutning av sporter i OS - om de inte gjort sitt jobb.

Aktionerna mot Ryssland borde gjorts för länge sedan. Nu är det två år till nästa OS. Till dess måste påtryckningarna och hoten ha fått verka.

Nu får vi dras med ännu ett olympiskt spel, där kanske ingen åker fast men många har fuskat tills de medicinska experterna satt sin stoppgräns.

Vi får välja om vi vill blunda och låta oss bedras eller kasta misstänksamhetens blickar på alla som bestiger den olympiska prispallen.

Det är ju ändå ett l i t e t privilegium.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.