Nu ringer väckarklockan

Fotbollen är extremt utsatt eftersom den sedan långliga tider utgör spelobjekt.
Och kanske inte förrän nu - när matchfixningshoten också nått Allsvenskan - har det blivit tydligt hur allvarligt problemet är.
Det blev alldeles uppenbart när IFK Göteborg höll sin presskonferens och ordförande Frank Andersson tillstod att han, trots medvetenheten, organisationen som finns för att förebygga, informationen och samarbetet man har mellan klubbarna, förbundet och polisen, att han (och kanske ingen annan) trott att detta skulle hända.
Matchfixningsförsök - både genomförda och stoppade - har förekommit och är ingen okänd sak för de inblandade. Men de flesta har nog trott (hoppats) att problemet skulle stanna i lägre divisioner eftersom spelarna där inte tjänar mera än att en kraftig ekonomisk morot kan verka lockande.
Många har nog trott att Allsvenskan skulle skonas. Det kan ju förefalla naivt i dessa tider när kriminalitetens uppfinningsrikedom verkar gränslös men nu är det skarpt läge.
Svarta spelsyndikat
Fotbollen lever i symbios med spelvärlden genom samarbetet med Svenska Spel. Och många tycker säkert att det hade räckt att stoppa betting på matchen - men låtit matchen spelas.
Uppenbarligen är hoten så starka, mutförsöken mot AIK:s spelare (en eller flera, vi vet inte) på en så hög nivå och så hotfulla att ingen vågade släppa ut spelarna till match innan mera klargjorts.
Men spelvärlden är större än så. Det vimlar av både kända utländska spelbolag och gangsters som representerar svarta spelsyndikat någonstans i världen, att marknaden är fullkomligt omöjlig att överblicka.
Vi har sett det första (?) riktigt allvarliga försöket att påverka spelare i Allsvenskan, att försöka styra resultaten (måste vara mycket svårt, trots allt, med den kameraövervakning som varje spelare är utsatt för i den moderna fotbollen) - sannolikt inte det sista.
Ingen vet hur många spelare som tidigare fått erbjudande och hot men inte vågat träda fram. Heder åt den eller de spelare i AIK som omedelbart slog larm. Presskonferensen visade en enad och tydlig front från både förbund, klubbar och polis. Det var bra.
Hoten är allvarliga. Tufft för de spelare som utsätts, oroande för alla närstående. När den organiserade gangstervärlden gör sina operationer skyr den vanligtvis inga medel.
Det enda positiva med detta försök att köpa spelare - när det nu misslyckades - är att det sätter väckarklockan på ringning på högsta volym.
För en sak är att samarbetet mellan förbund, klubbar och polis redan var etablerat, att det på central nivå funnits en beredskap; det behövs tuffare tag och tydligare regler mot och för spelare. Större riskmedvetenhet ute i spelarleden.
Hårdare tag
Jag tror att många klubbar nu måste ta i med hårdhandskarna. Personliga samtal med samtliga, tydligt skrivna kontrakt som klargör var som gäller - inte minst förbud mot eget agerande på spelmarknaden.
Det finns alltför många exempel i Sverige idag där institutioner och organisationer, politiska och andra, tycker att de gör tillräckligt genom att lägga fast regler och principer men att uppföljningen längst ut i yttersta, mänskliga led falererar betänkligt.
Nu vet hela fotbolls-Sverige att den grymma verkligheten hunnit i kapp, att onda krafter försöker infiltrera. Det är bara spelarna och deras närmaste ledare tillsammans som kan stoppa det. Och säkerheten runt spelarna måste skärpas.
Hederlighet, god moral är också till salu för rätt pengar - det blir vi alltför ofta påminda om.
Det finns tecken på att gangsters också försöker blanda sig i spelarövergångar, kontrakt och agentverksamhet; nu har hotbilden vuxit och det är ledsamt, sorgligt för alla som idag sluter upp kring en Allsvenska som väl aldrig varit så intressant och engagerande som nu.
Bara genom att utbilda modiga, starka, helt oantastbara spelare kan klubbarna lyckas.
Men att hålla rädsla och osäkerhet borta är lättare sagt än gjort.
Trots bengaler och huliganer och krigiska supportrar; detta kan vara det mest svårtacklade problemet svensk fotboll haft att hantera. Och det för idrottens hela identitet och heder mest angelägna.
Mest lästa just nu
Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.
Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa...
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Med över 165 000 gymnaster, aktiva och ledare under 20 år är gymnastiken en av de största barn- och ungdomsidrotterna i Sverige. Nu har ett nytt samarbete med Bris inletts för att tillsammans göra idrotten tryggare för barn.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar