Minst kan bli bäst

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Startdatumet för ÅF Offshore Race närmar sig. Den 2 juli lämnar båtarna Stockholms Ström för att ge sig ut på Östersjön och runda Gotland. Det är inte säkert att den största båten vinner. Ett handicapsystem ger alla de omkring 250 båtar som startar lika stor chans att vinna.
Fjolårets vinnare av ÅF Offshore Race (fd Gotland runt): båten Pac-man med Jimmy Hellberg vid rodret — Foto: Fredrik Persson / TT

 

Tävlingen är klassad som en av världens största och äldsta havskappseglingar.

I klassen Shorthanded består besättningen av två personer. Faktiskt var det en sådan båt som vann i fjol. Stockholmarna Jimmy Hellberg och Joachim Rodebäck var först med båten Pac-Man.

Kvinnor som deltar i tävlingen är inget ovanligt. Genom åren har det funnits renodlade kvinnliga besättningar men vanligast är mixade besättningar.

Tre kvinnobåtar

För första gången deltar i år tre Shorthanded-båtar (endast två personer i besättningen) med enbart kvinnlig besättning. Unikt! Totalt startar knappt 30 båtar i den klassen. I totalen tävlar de mot bland annat Finlandssvensken Ludde Ingvalls monsterbåt som är drygt 30 meter lång och har 25 mans besättning.

Australienboende legendaren och skepparen Ludde Ingvalls båt är ombyggd och värd 50 miljoner kronor. Du läste rätt, 50 miljoner! Han är ute efter det 20 år gamla fartrekordet. Få se om störst blir snabbast.

De minsta båtarna, sju meter långa. Banan är knappt 650 kilometer lång. Totalt koras tio klassvinnare. 

Meriterade seglaren Stefan Rahm, 49 år, är sedan mars klubbdirektör på KSSS, Kungliga Svenska Segelsällskapet. Tidigare var han under tolv år generalsekreterare och sportchef för Svenska Seglarförbundet. Stefan berättar entusiastisk om KSSS. 

Gamla fördomar att det var äldre gubbar som drack grogg och rökte cigarrer ombord i forna tiders Gotland Runt kan ni glömma. Klubben har i dag 5 800 medlemmar. Hälften är juniorer. KSSS bildades 1830. Bara en idrottsklubb i Sverige är äldre, Upsala Simsällskap, bildat 1796.

Sponsorerna lockas

På kontoret i Saltsjöbaden är 16 personer anställda. KSSS är kommunens näst största arbetsgivare efter Värmdö kommun under sommaren och skapar ca 300 varje sommar. ÅF är titelsponsor sedan 2011 då också namnet Gotland Runt försvann även om det lever kvar i folkmun.  Sedan finns ytterligare sponsorer uppdelade på tre olika nivåer. Plus 16 leverantörer.

Klassikern Gotland Runt, förlåt ÅF, lockar sponsorerna.

Hur mycket tar in i sponsorpengar, Stefan?

– Det kan jag inte säga men med deras hjälp kan vi skapa en fantastisk folkfest för alla i Stockholm och se till att fler barn och ungdomar får möjlighet att komma ut på vattnet, svarar han.

Anmälningsavgiften beror på storleken på båten. En Short Handed - båt betalar 2 900 kronor, de största båtarna betalar 9 600 kronor.

En nyhet för året är att kravet på livflottar är borta.

– Säkerheten kring en sådan här tävling är av största vikt men vi ansåg att säkerheten för ÅFOR är tillfredsställande även utan livflotte. Därför tog vi bort detta krav med syfte att öka tillgängligheten, säger Stefan Rahm.

Snittet på personer ombord på en båt ligger mellan åtta och tio personer. Tro inte att det finns liggplatser för alla.

– Deltagarna får sova i skift.  En del får sova sittande, säger Stefan. 

I vilken annan sport kan sådant hända? 

Stefan Rahm vill gärna dra en lans för ungdomsverksamheten i KSSS.

– Vi har ca 1 000 barn och ungdomar i kurs och träningsverksamhet varje år. Bara under sommarveckorna har vi ca 150 dagar med läger på våra anläggningar och det är stor efterfrågan på att få vara med. Klubben förfogar över ca 160 båtar till denna verksamhet. Se där, där fick ni för gubbsport!

Om man nu har pengar under madrassen, vad kostar det att köpa en segelbåt som kan segla ÅF Offshore Race med?

– Man klarar sig under 100 000 kronor om man vill ta sig an utmaningen men båten håller sig i pris, så man får tillbaka pengarna om man vill sälja. Det är inte ovanligt att människor går ihop och köper en båt man delar på och som sedan ligger på plats på klubben.

– Hur tufft är det att delta i ÅF-tävlingen?

– Är det hård vind är det tufft på ett sätt. I lättvind är det tufft på ett helt annat sätt. Naturens krafter avgör. Att tävla i Shorthanded-klassen tar enormt på krafterna. Jag anser att tävlingen är lika tuff som en svensk klassiker, säger Stefan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.