Ett obehagligt årsmöte

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jag har blivit inbjuden till distriktet för att närvara vid årsmötet. Det ligger en spänning och förväntan i luften, till och med jag känner den. Kaffet och mackan slinker ned lätt och det står folk i små öar som småpratar om allt från väder, tävlingsresultat som hälsa. En skön blandning mellan människor som nätverkat och delat idrotten under längre tid.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Men det finns en oro i rummet, en otålighet att komma igång. Vi hälsas välkommen av ordföranden och får information från Riks om vad som är på gång, jobbet med de nya verksamhetsinriktningarna och utfallet av dem.

Årsmötet påbörjas. Det väljs en ordförande i vanlig ordning och röstlängderna kollas av och mötet är igång. Verksamhetsberättelsen är rolig att läsa och jag förstår att det ligger så mycket tid bakom varje ord. De inkomna motionerna gås igenom och beslutas utan att någon har en avvikande åsikt.

En smäll!

Dags för valen av styrelsen och då kommer smällen. Den där spänningen och oron kastas upp i luften och blir som en turboladdning som briserar. Valberedningen tar sats från tårna, rösten skär genom  luften när de namnger ett förslag på en ny ordförande. Luften tar liksom slut och det blir tyst i salen.

Årsmötets ordförande finner sig och begär sluten omröstning och nu börjar ett stilla mumlanden. Vad som jag bevittnar är en kupp som gjorts för att avsätta den gamla ordföranden och det är så tydligt att han vet inte om det. Flertalet av medlemmarna sitter som frågetecken. Jag lovar att stämningen inte blir bättre vid de andra valen.

Det blir ingen bra stämning efter det kan jag säga. Jag får en klump i magen som växer och som trycker på. Årsmötet avslutas och den nya ordföranden tackar och säger några ord till den gamle ordföranden.

– Jag förstår att detta kommer som en chock för dig. Men jag hoppas vi kan samarbeta i framtiden och jag får ett bra överlämnande.

Hen säger inte så mycket men är generad och förvirrad. Jag tänker på hur kränkt jag skulle bli om det var jag som blivit brutalt avsatt. Tar liksom på mig skammen att bli avsatt.

Amerikanska valet…

Dagen efter blev jag uppringd av en medlem som luftade sin tanke, berättade att de hade blivit uppringd av en person som ville värva deras röst. Det kändes som det amerikanska valet och lite udda att göra så.

Hos mig ligger känslan kvar över dagen och jag kan inte riktigt släppa den. För att ena distriktet att gå mot ett mål, behövs det en hel del arbete nu. Först har de förlorat en kunnig styrelsemedlem för jag har svårt att tro att hen kommer att helhjärtat gå in för idrotten. Jag motsätter mig inte valet utan förfarandet.

Varför kunde ingen prata med före detta ordföranden och berätta att de hade fått in ett förslag på ett ordförandebyte. Förklara varför och förbreda hen att det kan hända. Då hade valet inte blivit så tungt för någon. Det var tydligt att det skapade oro för valberedningen att framföra valet också.

Jag personligen skulle bli så kränkt över att något har pågått bakom min rygg, att de varit så fega att de inte ens kan framföra kritiken. Att jag inte ens fått chansen att vara med i processen och få mentalt vara beredd på vad som ska hända. Är det så svårt att vara öppen och inkluderande?

Lisbet Olofsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.