Nu är det Oldsberg som drar Bingo-loket

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Ingvar Oldsberg drog in som en virvelvind utan Höganäskrus i en svångrem om halsen i BingoLotto-sändningen i juni 2014. Då sändes BingoLotto i TV7. 2015 var programmet tillbaka i TV4. Det är kanske överdrivet att säga att gamängen Ingvar Oldsberg räddade programmet men…
Pressträff med Bingolottos programledare Ingvar Oldsberg år 2014. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

– Sedan Ingvar blev programledare har vi ökat omsättningen med 30 procent. Jag övertalade dåvarande chefen på TV4 att programmet skulle tillbaka till fyran året därpå. Så blev det men först i augusti 2015 efter en tid i TV4 Plus. säger Hasse Sahlin, vd för Folkspel, som äger BingoLotto.

– Jag bävar för den dag då Ingvar inte orkar längre. BingoLotto har haft mång programledare men två står i särklass, Loket (Leif Olsson) och Ingvar, säger Hasse.

Oldsberg har kontrakt över 2019. Sen då?

– Det är väl inga problem att fortsätta. Jag behöver bara lämna skrivbordet och skrutta fram till luckorna. Vi snackar inte om något 1 500-meterslopp, säger 72-åringen.

Hasse Sahlin och Ingvar Oldsberg, två herrar nära till skämt och skratt. På söndag leder Oldsberg BingoLotto i tv-rutan. Foto: Tommy Holl.

Fotograf Tommy Holl och jag sitter med herrarna Oldsberg och Sahlin på en restaurant i Göteborg. Så mycket intervju blir det inte. Jag menar, det är bara att lyssna och hinna med att anteckna när de två kör på.

– Jag skriver på för tolv år, säger Ingvar om framtiden.

– Okej, sen har jag option på ytterligare tolv år, säger Hasse.

Sanningen är dock att Ingvar har problem med hälsan. Kotor i ryggen är av. Den tänkta knäoperationen den 25 september är inställd. Först måste han stärka ryggen för att kunna operera knät.

– Det är ett slags Moment 22. Men jag klagar inte, säger han, och nämner inte pacemakern som krånglar.

Tre veckors semester

Ingvar har två sändningar kvar sedan väntar tre veckors semester. Loket ersätter.

– Visste du att det var jag som döpte Loket, undrar Ingvar. Så här var det, året var 1978 eller 79. Fredrik Belfrage skulle rapportera från Elfsborgs match på Ryavallen. Fredrik fick förhinder. Radiosporten fick kasta in en reserv från Göteborg, Leif Olsson. Jag rapporterade från Örjans Vall i Halmstad.

– Innan jag skickade över till Borås sa jag att 1961 när Elfsborg kom från division två och vann allsvenskan direkt hade de en vänsterback som hette Leif Olsson, som kallades för Loket. Så över till vår egen Leif Loket Olsson.

Den 19 oktober 1991 hade programmet BingoLotto premiär i TV4. Programledare var Leif Olsson. Efter det blev han Loket med alla landets TV4-tittare. Ja, mer än så. Han blev rikskändis. Loket med den glada mustaschen stannade till 1999 och har sedan hoppat in då och då.

1990-talet guldålder

Till det första programmet såldes 75 000 lotter. Efter ett halvår i starten i TV4 såldes 300 000 lotter i veckan och hade 1,3 miljoner tittare. Den verkliga guldåldern nåddes under 1990-talet. Under 1997 såldes Bingolotter för 3 180 miljarder kronor. Tittarrekordet är från Uppesittarkvällen den 23 december 1995 då 3 145 000 personer tittade. En av de högsta tittarsiffror som någonsin uppmätts för ett svenskt TV-program.

I dag säljs lotter för mellan 13 och 15 miljoner kronor en vanlig vecka.

– Konkurrensen är en annan i dag än på 90-talet. Jag tycker det är fantastiskt att vi efter 26 år är med så pass bra. Det är strongt. Programmet har ikonstatus, säger Hasse.

– Ja, flikar Ingvar in, standarden på gäster höjs hela tiden. Vi har till exempel haft Horace Engdahl och Fredrik Reinfeldt på plats.

Styrkan med Ingvar liksom Loket är att de är folkliga. De kan prata med lärde män på latin (nåja) och bönder på bönders vis. Få är lika beresta och belästa som Oldsberg. Säg den plats där han inte varit. Notera att han som programledare för På Spåret under 1987-2004 skrev alla frågorna själv.

Han har rest mer än de flesta men han vill gärna berätta om en resa som var speciell. Året var 1978, Ingvar var utsänd på VM i fotboll i Argentina. En morgon i Buenos Aires vaknar han upp – försent. Flyget har gått. Han skulle till Mendoza eller om det var Cordoba för nästa match, en färd på 80 mil.

Det var en resa, det

Det blev taxi som han delade med en legendar, den skotska fotbollsstjärnan Denis Law, född 1940, som gjorde 236 mål på 409 matcher för Manchester United och 55 landskamper för Skottland. Vald till Årets spelare i Europa 1964. 1974 spelade han för Skottland i VM i Västtyskland. Sen var karriären över.

Han hade också missat planet. Under resan roade sig herrarna med att ta ut alla tiders landslag. När de var framme var fortfarande platsen som vänsterytter inte spikad.

Fyra år senare avgörs VM i fotboll i Spanien. När Oldsberg är på väg till pressläktaren till den beryktade matchen Västtyskland-Österrike reser sig en man och ropar:

– Hallå, vi har inte vänsteryttern klar!

Det var Denis Law, som efter karriären jobbade som expert för radio och TV.

Tillbaks till BingoLotto. Det är Folkspels kassako. I fjol omsatte spelet 800 miljoner kronor. Varje program kostar mellan en och en och halv miljon kronor att sända. Runt 30 personer finns bakom kulisserna. Idrotten har fått 16 miljarder tillbaka under åren. 40 procent av de sålda lotterna går tillbaka som vinster till lottköparna.

Inte hemligt nummer

Oldsberg har alltid en bunt bingolotter i innerfickan. När han till exempel står och väntar på grönt ljus vid ett övergångsställe kan han ta fram en lott, räcka över den till en dam eller herre och säga:

– Du ser ut att behöva en Bingolott. Var så god, den här bjuder jag på.

– Jag har inga problem med kändisskapet. Minst ett par gånger om dan kommer det fram människor som vill ta selfies eller vill att någon ska fota mig med nån som har en kompis. Och jag har inte hemligt telefonnummer. Det ringer människor varenda dag. Jag tar mig tid att prata med dom, det är bara kul, säger Ingvar, som så dags har fått sällskap av fästmön Maria Sandeblad. De förlovade sig 2016.

Det är dags att säga adjö. Paret ska iväg och söka visum för semesterresan. Vi önskar ikonen och hans snygga dam trevlig semester.

Göran Söderlund

Bingorekord: 31,5 miljoner

BingoLottos högsta vinst delades ut den 2 november 2002. Då vann floristen ”Guld-Ulla” från Vara 31,5 miljoner kronor. Vinsten delade hon med sina två döttrar. Efter detta fick BingoLotto enorm kritik för att de ansågs centralisera vinsterna för mycket till en och samma person. BingoLotto ändrade sig. Den högsta vinsten är sedan augusti 2011 tre miljoner kronor.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Halmstad gör vad många andra kommuner har svårt med - att profilera stan via en idrott. I isex år har Högskolan i Halmstad, som riksidrottsuniversitet, i samarbete med Svenska bordtennisförbundet och Halmstad bordtennisklubb, attraherat duktiga bordtennisspelare att söka sig till till Halmstad. Det sker tack vare möjligheten för elitspelare att kombinera sin idrottskarriär med högskolestudier. Nu utökas samarbetet ytterligare när spelare från Sannarpsgymnasiet och Högskolan samlas i en gemensam miljö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.