Storsjöyran fortsätter

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Superlativerna är slut så vi får försöka hålla oss till bara verklighet och nutid och inse att mitt i detta avlånga land har det skapats ett fotbollslag som spelar fotboll hämtad från en helt annan värld, skriver Åke Stolt.

Östersund jublar efter 2-0-segern i torsdagens fotbollsmatch i Europa League (grupp J) mellan Östersunds FK och FC Zorya Luhansk på Jämtkraft Arena. Östersund är nu klara för slutspel. Foto: Robert Henriksson / TT

Östersund har förstås gjort en bragd även om också bragder har en skala och längst upp på den står en Stockholmstjej på en startpall som ingen kan rubba. Sarah Sjöström är just nu det bästa Sverige har och självklart vinner hon Bragdmedaljen när beslutet tas den femte december. Hon har bara fortsatt och fortsatt.

Ungefär som Östersund i sin europeiska värld. Storsjöyran bara fortsätter. Ingen vet hur detta kan sluta men en sak är säker; 2-0 övertygande mot Zorja Luhansk, klart för spel i åttondelsfinalerna av Europa League i februari och detta med ett spel som inte är en plötsligt uppblommande tillfällighet, ett lyckat schackdrag, en passande motståndare, medvind, solen i ryggen, tur, domartabbe, stolpe in… nej, nej, Östersund har både i kvalet mot starkt turkiskt och grekiskt motstånd och i gruppspelet, med två segrar över Zorja, vinst mot Bundesligalaget Hertha Berlin, oavgjort mot spanska Athletic Bilbao (i den kanske bästa matchen av alla, som man borde vunnit) visat bestående klass.

Passningsperfektion

Det är just detta som omvärlden nu kommer att fullt ut begripa; det är inte resultaten i sig som imponerar mest. Det är utförandet. En spelmodell som ingen trodde var apterbar på ett lag från höga nord. Allra minst på ett lag som sprungit fram bland småfrusna Frösöblomster i ett landskap där man har skidsäsong långt mer än halva året.

Spelmodellen, föränderligheten och utförandet. Inga andra svenska lag spelar så här. Sedan urminnes tider har jag hört att svenska spelare inte KAN mäta sig med sydländska lag i bollmottagningar, passningsperfektion, smidighet, rörlighet, teknik, funktionell bollbehandling i största allmänhet utan får lita till löpstyrka, starka lår, pumpande hjärta, hårda kroppar, taktiska rävar, gillrade fällor och solidarisk offervilja.

Det var alltså inte sant.

Ingen går säker

Ett svenskt lag kan spela fotboll så teknisk och begåvat att kaptenen för Bilbaos Athletic när han återvände efter matchen i Östersund, på frågan vad detta var för ett lag, svarade att ”de spelar ungefär som Barcelona.”

Det är förmodligen det högsta betyg ett svenskt fotbollslag någonsin fått.

Och när Storsjöyran nu fortsätter utan uppehåll och utan att någon egentligen förvånas över vad ”odjuret” hittar på härnäst, kan man blicka i tabellerna och konstatera att redan nu står det klart att Östersund fortsätter sitt Europaspel i sällskap med klubbar som Arsenal, Atalanta, Lazio, Milan, Nice, Real Sociedad med flera.

Och ingen kommer att gå säker på Jämtkraft Arena som i februari kommer att ligga som ett rörligt konstverk på grön botten med en vit, tidstypisk ram omkring.

Som för att ytterligare bekräfta detta märkliga under kommer publiken att vara klädd för skidtävling och applåderna vara något dämpade på grund nödvändig handbeklädnad. Det blir kanske tjugo grader kallt.

Dominerande spel

Vad som imponerar allra mest; naturligtvis Graham Potters förmåga att, som nu senast förändra under matchen när det började se hotfullt ut, hans sätt att match efter match få alla att tro, att det är fullt möjligt att slå vem som helst - med ett alldeles eget och dominerande spel.

Östersund är inget lag som rättar sig efter vad som väntar, Östersund är laget som med ett sensationellt, högklassigt eget spel tvingar motståndarna att utstå det de absolut inte har väntat.

Malmö FF vann Allsvenskan, jo, jag vet. Men Östersund är Sveriges i särklass bästa fotbollslag om vi mäter på en internationell måttstock.

De har, bland mycket annat, bevisat att när man har tillgång till konstgräs kan man i teknik, precision, passningssäkerhet, bollhantering ta de riktigt stora kliven mot den rådande nivån i de stora fotbollsländerna. Östersund har gett konstgrästvivlarna en rejäl läxa. Gett oss fotbollsgalningar något alldeles underbart i underhållningsväg och hela Europa någonting att fundera över.

Det finns en risk

Risken är förstås att det kan gå som när IFK Göteborg gjorde sensation och vann UEFA-cupen 1982. Halva laget köptes upp och spreds i Europa och tränaren Sven Göran Eriksson började sin stora karriär som fotbollstränare.

Nu strömmar miljonerna in till Östersund. Det kanske hamnar på 60-70 miljoner till slut. Men hur många spelare finns kvar? Saman Ghoddos fantastiska solonummer som dödade matchen mot Zorja finns nu i alla skyltfönster i Europa och här är det inte fråga om någon Black Friday.

Åke Stolt

Krönikör

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.