Vågar Bragdjuryn välja Tove?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den 5 december är det dags igen. Årets bragdmedalj ska delas ut och som alltid kommer både glada och sura kommentarer efter beslutet som brev på det gamla hederliga postverkets tid. Sune Sylvén, sekreterare i SvD:s guldmedaljnämnd 1980-2007, gör en betraktelse inför tisdagens avgörande möte

Tove Alexandersson var en av favoriterna för den gångna sommarens orienterings-VM i Estland. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Det somliga kallar ”ett utmärkt val”, betecknas ofta av andra som skäl att kräva juryns omedelbara avgång. Det som framstår som en självklar bragd i en sport, kan vara rena skämtet i en annan.

Men vad är en bragd?

Jag citerar det som kallas statuternas kärnparagraf:

”Med bragd förstås i detta sammanhang ett avgörande av hög rang, vunnet genom ett exceptionellt uppbåd av tekniskt och taktiskt kunnande, segervilja och energi i förening med idrottslig ambition. Bragdens värde anses förhöjt i ett fall där avgörande skett i ett svårt och vanskligt läge. En serie bragder innebär ytterligare kvalificering för utmärkelsen”.

Sensationella vinnare

För väldigt många förknippas ordet bragd med sensation. Typiska exempel på detta är Richard Dahls EM-guld i höjdhopp 1958, Stellan Bengtssons VM-titel i pingis 1971, Mats Wilanders seger i franska mästerskapen 1982, Pernilla Wibergs VM-guld i storslalom 1991, damstafettlagets OS-guld 2014. Bara några exempel.

Men det är inte alltid juryn erbjuds överraskningar och sensationer av nämnt slag och då kommer andra kriterier in. Det måste numera handla som prestationer i stora sammanhang, VM, OS, EM, stora cuper och världsomfattande årliga tävlingar i sporter som golf, tennis, ridsport etc.

1944 fick skidkungen ”Mora-Nisse” Karlsson bragdmedaljen för att han gjorde rent hus på SM. 1933 belönades bandymålvakten Sven ”Sleven” Säfwenberg sedan hans lag vunnit SM-finalen med 11-1. Han ansågs vara en stor ledargestalt.

Brons slog ut guld

Numera är kraven betydligt högre, även om det kan noteras att VM-bronset i fotboll 1994 slog ut det första svenska OS-guldet samma år. Det beslutet avslöjar också hur högt fotbollen värderades, som en globalt betydligt starkare sport än ishockeyn. Det fick hockeyvännerna finna sig i.

Favoriter kan också utföra bragder. Förväntningstrycket har förstört många medaljhopp. Ingemar Stenmark och Björn Borg klarade detta tryck på ett bättre sätt än många andra och var också de första som fick sin andra bragdmedalj 1978.

Därmed startades också den långvarigaste konflikten i medaljens historia: 1980 vägrade Thomas Wassberg att ta emot sin bragdmedalj, eftersom han ansåg att Sven-Åke Lundbäck ”berövats” en medalj två år tidigare.

Det dröjde 33 år tills Wassberg tog emot den belöning som präglad och klar legat i Svenska Dagbladets kassaskåp hela tiden.

Två inställda möten

Oftast tas jurybesluten i enighet, men åtskilliga gånger krävs provröstningar tills en majoritet nås. Vid två tillfällen har mötet ställts in: 1) 1942 när Gunder Hägg belönades för 10 världsrekord 2) 1959 när tidningsledningen inte ville utse Ingemar Johansson, som ju blivit världsmästare i tungviktsboxning. I stället fick skyttekungen Agne Simonsson medaljen.

Vid båda tillfällena ringde man runt till ledamöterna för att nå önskat resultat. I Häggs fall var beslutet självklart. I Ingos fall låg en allmän motvilja mot proffsboxning i botten, men även den som delar den åsikten, måste medge att myglet var orättvist och obehagligt. Ingen skugga över Agne Simonssons prestationer på Wembley, men sidsteppandet av Ingo förblir en ful fläck i bragdmedaljhistorien.

Men på tisdag sker mötet förhoppningsvis enligt traditionella principer med pläderingar, motiveringar och beslut i en lagom oenig anda. Någon absolut sanning finns inte i dessa sammanhang. Troligen får Sarah Sjöström sin andra bragdmedalj, men det skulle vara roligt om juryn vågade avvika från det väntade och valde Tove Alexandersson, drottningen av skog och snö!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.