Västerbotten i stor offensiv

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I Västerbotten pågår ett ambitiöst arbete. Via idrotten och Västerbottens idrottsförbund är syftet att både att öka föreningarnas utbud och att förstärka dagens idrottsturism.

kampanjen Idrottsdialogen har målsättningen att utveckla dialogen mellan föreningarna och politikerna.

I förra veckan var det en stor träff i Robertsfors med Idrottens utvecklingsråd (alla idrottsföreningar), kommunens politiker samt Länsidrottschefen.

Klubbledarna fick berätta om antalet medlemmar, lite om verksamheten och hur många besökare deras arrangemang drar in till kommunen. I sin tur fick politikerna reflektera, lyssna och berätta vad de kan bidra med. Det blev mycket snack och liten verkstad, helt enkelt.

Framhöll riktlinjerna

Länsidrottschefen Niclas Bromark fick tillfället att kommunicera och betona de nya riktlinjerna och även jämställdhetsmålen i samband med #metoo och #timeout

Föreningarna fick snabbt redogöra för besöksnäringen som de bidrog till. Fakta som uppskattades av politikerna som ville veta vad idrotten bidrar till allt från ökat antal gästnätter till ökad handel som mat och bensin. Som en av politikerna sa:

Någonstans så vet man att idrotten bidrar till så mycket mer i ökade besöksströmmar.

Det är därför som traditionen med den s.k. Idrottsdialogen är en tradition med högt värde. De respektive träffarna genomförs varje år hos alla kommuner i Västerbotten.

Sportens värde som näring i länet

I hela Västerbottens län finns det mer siffror att titta på. 15 kommuner från fjäll till kust innebär att det är, ett väldigt brett län.

Ett av projekt som ligger under Västerbottens Idrottsförbund är Sportup North. Flera orter i länet växer kraftigt med nya industrier och verksamheter. För att den utvecklingen ska få så mycket fart som möjligt behöver man bygga samhället kring dem. Här är idrotten en något bortglömd näring.

Sportsektorn i Västerbotten

Sportup North övergripande syfte är att skapa fler jobb, nya företag och utveckla befintliga företag inom sportnäringen i länet. Idrotten stöttar med kontakter och kapital till idrottsentreprenörer som har förvandlat sina egna idéer till verklighet och med bärighet.

Idrotten i Västerbotten står stark i ett nationellt perspektiv. Det finns många lag och individuella idrottare som är framgångsrika på elitnivå i sina respektive grenar. Det finns bredd- och ungdomsidrott i länet med stor mångfald och som massor av länsbor engageras. I Västerbotten pågår också en positiv utveckling med många stora idrottsarrangemang som är både årligen återkommande eller på planeringsstadiet. Tack vare detta finns det ett starkt nav att cirkla kring.

Idrottsturismen växer snabbt och utvecklingspotentialen bedöms vara fortsatt mycket stor, såväl lokalt som nationellt.

Här har fjällturismen stor betydelse. Här lockas inte bara elitidrottare via träningsläger, utan även motionärer och friluftsentusiaster, exempelvis vandring, skidåkning, skoteråkning och kanotpaddling. (som här i Saxnäs)

Enligt en europeisk beräkningsmodell (Idrottens makroekonomiska effekter i Europa, 2006) visade en uppskattning som gjordes redan 2011 att sportsektorn i Västerbotten har ett värde på cirka 3 miljarder kronor. Detta enligt definitionen Vilnius definition of sport från EU-kommissionen som innefattar sportsektorn idrott, vissa fysiska fritidsaktiviteter, viss motion, kringliggande produkter och tjänster, med mera.

Sportup North

Sportup North har gjort färska regionala studier av nuläget i branschen som visar att majoriteten av de tillfrågade har en bild av stark tillväxtpotential inom Västerbottens sportnäring.

Här finns flera goda exempel och om hur de har lyckats. Inte minst tack vare olika typer av samverkan där privata aktörer har knutits samman med varandra där även offentlighet och akademin är involverad. Utmaningen är att få ännu fler att förstå hur mycket affärsutveckling och hur många nya arbetstillfällen som sportnäringen kan skapa. Tillsammans skapar de framtidens affärer via idrottsarenorna.

I symbios

Idrotten och sportnäringen är i symbios med varandra och den ena kan inte existera utan den andra. Via Sportup North ökar nu ansträngningarna för att ytterligare utveckla sportnäringen genominnovationer – från inland till kust.

Lisbet Olofsson

Fakta och citat

"Jag känner mig tacksam och hedrad av att få vara med Sportup Norths satsning att skapa tillväxt för sportnäringen och lyfta Västerbotten. När man ska gå från idé till handling behövs en massa kunskap, kontakter och finansiering. Samarbetet med Sportup North för Fastgrip´s del innebär att jag kan bocka av alla de punkterna på en och samma gång! Stort tack för ert engagemang!"

— Krister Ruth. Norrut AB

 

Photon Sports – Med modern och användarcentrerad teknik ska vi effektivisera snabbhetsträning och samtidigt göra den till en inspirerande och motiverande upplevelse för såväl elitidrottare som motionärer.

Citat: "Som nystartat företag med sikte mot en global marknad är det viktigt att få bästa skydd för det arbete vi lägger ner. Sportup North är sedan en tid en viktig kugge för att vi ska kunna gå vidare med vårt IPR-arbete och då inte minst patent. Det påbörjade arbetet med att sammankoppla lokala drivkrafter inom idrottsnäringen ser vi som något som kommer kunna hjälpa oss i vårt arbete längre fram."

Jonas Sjöberg, grundare och VD Photon Sports

 

Kittelfjäll – Få orter är lika mytomspunna och omtalade som den lilla skidorten Kittelfjäll i Västerbottens fjällvärld. Vida känt för unik skidåkning, sin fina lätta snö, sköna stämning och helt fantastiska förutsättningar för offpist, tar Kittelfjäll stor plats på den Skandinaviska skidkartan.

Citat: "Vi vill skapa möjligheter för andra aktörer i byn att driva året runt-verksamhet och växa i Kittelfjäll med Sportup North som en kunnig medspelare. För utvecklingens skull är det jätteviktigt om vi kan växa även när det inte är vinter, då vi är historiskt starka med mycket folk som besöker oss, säger Jenny Berg på Kittelfjäll Utveckling. Ambitionen är att stärka aktivitetsbiten under sommar och höst med bland annat trailbanor för cykel, löpning och vandring samt ökad tillgänglighet för rastplatser och förenklingar för kanontpaddling."

Jenny Berg. Kittelfjäll

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.