Kunglig bandy i Vasaparken

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det blev en folkfest i Vasaparken när det engelska hertigparet prins William och hans hustru Kate fick en bandylektion av spelare från Hammarby och damlandslaget.  Publiken jublade när paret sköt straffar på världsmästarmålvakten Linda Odén. Särskilt när Kate gjorde mål på sin första straff sedan prinsen skjutit utanför.

Catherine Middleton, hertiginnan av Cambridge, och prins William, hertig av Cambridge, i Vasaparken för att få en introduktion i bandy. Hertigparet är på ett officiellt besök i Sverige till och med torsdag. Foto: Jessica Gow / TT

Hertiginnan har ett förflutet som landhockeyspelare. Paret hade inga skridskor på sig men en röd matta hade rullats ut så de stod stadigt. Svenska bandyförbundet hade hoppats att prins William skulle agera målvakt som en annan prins gjort i en annan tid men så blev det inte.

Paret sköt tre straffar var. De bjöds på varm choklad och alkoholfri glögg. Det var faktiskt ett önskemål från hertigparet av Cambridge att få se bandy och lära sig mer om spelet. De fick landslagströjor i liten storlek och ett bandykit i small i Hammarbys färger till barnen Charlotte och George. Snart får paret ett tredje barn. Hertiginnan är i sjätte månaden.

Paret tog god tid på sig i Vasaparken. De pratade med åskådarna och hälsade på flera. Efter bandybesöket väntade lunch med kungafamiljen.

Varför bandy?

Bandyn föddes i England även om personer i Nederländerna påstår att de var först. I början av 1800-talet spelades bandy i Fendistriktet i sydöstra England. Namnet bandy kan komma från det engelska ordet bent (böja). Bent hette det böjda trädstycket som användes som klubba.

Prins tidig målvakt

Prinsen kan sina förfäder. Den tyska prinsen Albert (1819-1861) var gift med drottning Victoria (1840-1901). Prins Albert var målvakt i en uppvisningsmatch vid Windsor Castle 1853. Hans gemål var på plats för att titta. Men det skulle dröja tills 1875 innan den första riktiga matchen spelades i London.

Porträtt Kronrpinsessa Margareta
Kronprinsessa Margareta (1882-1920). Fotograf okänt.

Kronprinsessan Margareta, som 1905 gifte sig med kronprinsen Gustaf Adolf, senare Gustaf VI Adolf, nuvarande kungens farfar, bildade 1908 Kronprinsessans Hockeyklubb. De spelade bandy trots namnet. Fem år senare fanns sex olika damlag i spel i Stockholm. Societetsdamerna hade konståkningsskridskor, klädseln var långa kjolar och på huvudet hättor eller mössor. En gammal journalfilm finns att se damerna i spel på Öppet arkiv.

Det fanns mer blått blod på bandyisen i Stockholm. Den ryska storfurstinnan Maria Pavlona spelade också. Hon gifte sig med prins Wilhelm 1908. Äktenskapet upplöstes senare.

Vår nuvarande kungs berömda "Det sa bara klick" i mötet med drottning Silvia 1972 har ett tidigt ursprung. Kronprins Gustaf Adolf träffade Margareta första gången den 26 januari 1905 vid en middag i Kairo. Den 15 juni samma år gifte de sig. Snacka om "Klick"!

Sportig prinsessa

Kronprinsessan åkte också skidor, spelade golf och tennis. Hon blev sjuk och en blodförgiftning tog hennes liv när hon var 38 år och gravid med sitt sjätte barn 1920. Kronprinsessan, vår nuvarande kungs farmor, var drivande i bandysammanhanget och serien med damerna dog ut med hennes död.

Och det finns svensk påbrå inom bandyn. På Victoriadagen 1987 fick prinsessan, då tio år, en bandyklubba med landslagets autografer på. Bandylandslaget låg på läger på Öland och legendaren Bengt "Pinnen" Ramström instruerade Victoria.

– Hon sköt några skott och jag visade henne hur man kunde leka med bollen med klubbans hjälp, minns "Pinnen" idag.

Prins Daniel är inbiten AIK-are. Victoria och hans förstfödda, Estelle, var bara två månader när Daniel skrev in henne som medlem i AIK. Morfar kungen är hedersmedlem i AIK men har avslöjat att han egentligen håller på Djurgården.

Estelle snart på is?

AIK har ett damlag i elitserien och knattebandy- och ungdomsbandy. Det är dags för Daniel och Victoria att leta fram bandyklubban från 1987 och låta Estelle pröva på.

Den som ligger bakom arrangemanget i Vasaparken är Anders Gidrup, säkerhetsansvarig i Bandyförbundets tävlingskommitté.

– Jag har goda kontakter sedan länge med den brittiska ambassaden i Stockholm och förde fram idén med bandyn i Vasaparken i höstas. De hörde av sig före jul och tyckte idén var bra, säger Anders Gidrup, civilt säkerhetschef vid Stockholms läns landsting.

Anders spelade juniorbandy i Boltic, sedan satsade han på en karriär inom det militära. Han säger morbror till Bengt ”Pinnen” Ramström.

– Jag är lite osäker på om hertiginnan verkligen kommer att skjuta på sin make, hon är gravid.

Givetvis kommer Svenska Bandyförbundet och Hammarby att förse kungligheterna med presenter.

FOTNOT: Damallsvenskan i Sverige startade 1972.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.