Stina en stjärna i tiden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Många gamla, konservativa skidhjältar fnyste och hånskrattade. Sprint – vad är det? Knappast skidåkning. Nu vet vi. Sprinten är skidsporten i tiden, Stina Nilsson snöstjärnan alla gillar. En TV-succé. En ekonomisk magnet. Och verkligen sporten för framtiden när snön blir en bristvara.

Stina Nilsson vann guldet i sprint på Alpensia cross-country centre på tisdagen i OS i Pyeongchang. Foto: Anders Wiklund / TT

Det var inte bara Thomas Wassberg som drog i skägget och muttrade ut sitt tvivel om skidsprintens framtid. Längdåkningen har haft gott om konservativa män ovilliga till förändringar. Först var det skejting-stilen som föraktades, sedan de gemensamma starterna, därefter sprinten.

Skidåkare skulle åka långt och klassiskt som de alltid gjort. Men förnyarna stod på sig. Arrangörer, sponsorer och TV- bolag tryckte på. Korta pass i små format; perfekt för dataåldern.

Sverige i framkant

Och Sverige hakade på. Björn Lind studsade hem segern i Turin 2006, Anna Dahlberg och Lina Andersson liksom Björn Lind och Thobias Fredriksson vann stafettguld. Sverige var på tårna. Precis som när skridskostilen infördes och Billan Westin kunde vinna guld i Obertsdorf 1987. Sverige i framkant.

Nu är det Stina Nilsson som regerar. I en helt egen stil. En idrottskvinna med en lite gåtfull Garbo-aura omkring sig, en tjej med stor integritet. Hon vet vad hon vill. Hon säger det inte alltid. Hon kan verka kort i intervjuer, några kallar henne snorkig, när hon är sin bubbla springer hon förbi intervjuarna. Det gör hon rätt i.

Hon är helt enkelt en världsstjärna som vill ha total kontroll på allt. Från det hon stoppar i sig till det som hon vill få ut när hon ställer sig på startlinjen. Taktiskt fulländad nästan från första gångerna man såg henne, slug och klok i sina beslut. Med lite lagom finslipat Malungs-skinn på näsan. Det är bara klädsamt. Det avslöjar en idrottskvinna som vet vad hon vill. Som intet kompromissar för att vara till lags. Härligt.

Det var en mästarinnans uppvisning från första stavtaget i kvalet i gårdagens OS-sprint till den fullkomligt förkrossande, överlägsna finalsegern. Utklassning.

Stina Nilsson är sprintens största stjärna och därmed framtidens.

Tre guld i vallabodarna

Tillfälligheternas spel kan ingen bortse ifrån. Lyckan att en sällsynt talang som Stina Nilsson föds i en tid och en miljö som kan tillgodose allt det som behövs för att ett frö skall växa till en rar orkidé. Trygg hemmiljö, kloka föräldrar, bra ledare, Charlotte Kalla som gått före som idolen, Svenska Skidförbundet som blivit mer och mer professionellt med korsbefruktande samarbete med andra sporter och – det kanske mest remarkabla; en förädling av den absolut nödvändiga tekniska kapaciteten.

Skidorna och strukturerna som stryks på för bästa fart och fäste. Där var det svenska landslaget länge ett lotteri, toppar och dalar, och särskilt svagt i nyckfulla vintrar med mildare fören.

I Vancouver och Sotji briljerade svenskarna med raketkolja under skidorna. Då hade det talats om hemligheterna i de norska vallabodarna, kemiska dekokter lika hemliga som en Säpo-rapport. Men det var svenskarna som gled bäst. Stjärnan Johan Olsson hart sagt, att i Vancouver och Sotji "överpresterade" det svenska vallateamet. Det tycks glida lika bra i PyeongChang.

Det pågår ett OS som vi aldrig ser, den hemliga jakten på det optimala glidmedlet. Och svenskarna i vallabodarna har stått överst på pallen tre gånger av tre möjliga redan. Inte heller det en tillfällighet. Längdåkarna och skidskyttarna har samarbetat och vi såg ju också hur sensationsmannen Sebastian Samuelsson åkte bäst av alla i skidskyttet och med ett makalöst glid.

Kläbo-Klafset

Lungor, hjärta, huvud och skidor. Det duger inte med sekunda vara någon stans. Allt måste funka.

Stina Nilsson förvaltar alla förutsättningar hon får med minutiös noggrannhet och vaksamhet på allt som kan hända. Hon gjorde allt perfekt i sina fyra lopp och det är närmast osannolikt att vinna en olympisk final i sprint så helt dominerande och totalt överlägsen.

Man ser på Stina och på flera av åkarna i årets OS att skidsportens allra senaste storstjärna, Johannes Hösflot Kläbo – lika överlägsen vinnare han i går – är den senaste av sportens innovatörer. Petter Northug tog sporten till en ny nivå med sina tempoväxlingar och accelererande backlöpningar. Kläbo har tagit ett steg till. Och infört Kläbo-Klafset.

En sorts studsande hoppstil med hög benföring, med vars hjälp han med minimalt behov av fästvalla trycker sig uppför backarna. Allt fler börjar ta efter utan att nå till Kläbos effektivitet.

Begreppet skid-löpning har fått en alldeles ny praktisk uttydning mitt under brinnande OS.
 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.