Stina en stjärna i tiden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Många gamla, konservativa skidhjältar fnyste och hånskrattade. Sprint – vad är det? Knappast skidåkning. Nu vet vi. Sprinten är skidsporten i tiden, Stina Nilsson snöstjärnan alla gillar. En TV-succé. En ekonomisk magnet. Och verkligen sporten för framtiden när snön blir en bristvara.

Stina Nilsson vann guldet i sprint på Alpensia cross-country centre på tisdagen i OS i Pyeongchang. Foto: Anders Wiklund / TT

Det var inte bara Thomas Wassberg som drog i skägget och muttrade ut sitt tvivel om skidsprintens framtid. Längdåkningen har haft gott om konservativa män ovilliga till förändringar. Först var det skejting-stilen som föraktades, sedan de gemensamma starterna, därefter sprinten.

Skidåkare skulle åka långt och klassiskt som de alltid gjort. Men förnyarna stod på sig. Arrangörer, sponsorer och TV- bolag tryckte på. Korta pass i små format; perfekt för dataåldern.

Sverige i framkant

Och Sverige hakade på. Björn Lind studsade hem segern i Turin 2006, Anna Dahlberg och Lina Andersson liksom Björn Lind och Thobias Fredriksson vann stafettguld. Sverige var på tårna. Precis som när skridskostilen infördes och Billan Westin kunde vinna guld i Obertsdorf 1987. Sverige i framkant.

Nu är det Stina Nilsson som regerar. I en helt egen stil. En idrottskvinna med en lite gåtfull Garbo-aura omkring sig, en tjej med stor integritet. Hon vet vad hon vill. Hon säger det inte alltid. Hon kan verka kort i intervjuer, några kallar henne snorkig, när hon är sin bubbla springer hon förbi intervjuarna. Det gör hon rätt i.

Hon är helt enkelt en världsstjärna som vill ha total kontroll på allt. Från det hon stoppar i sig till det som hon vill få ut när hon ställer sig på startlinjen. Taktiskt fulländad nästan från första gångerna man såg henne, slug och klok i sina beslut. Med lite lagom finslipat Malungs-skinn på näsan. Det är bara klädsamt. Det avslöjar en idrottskvinna som vet vad hon vill. Som intet kompromissar för att vara till lags. Härligt.

Det var en mästarinnans uppvisning från första stavtaget i kvalet i gårdagens OS-sprint till den fullkomligt förkrossande, överlägsna finalsegern. Utklassning.

Stina Nilsson är sprintens största stjärna och därmed framtidens.

Tre guld i vallabodarna

Tillfälligheternas spel kan ingen bortse ifrån. Lyckan att en sällsynt talang som Stina Nilsson föds i en tid och en miljö som kan tillgodose allt det som behövs för att ett frö skall växa till en rar orkidé. Trygg hemmiljö, kloka föräldrar, bra ledare, Charlotte Kalla som gått före som idolen, Svenska Skidförbundet som blivit mer och mer professionellt med korsbefruktande samarbete med andra sporter och – det kanske mest remarkabla; en förädling av den absolut nödvändiga tekniska kapaciteten.

Skidorna och strukturerna som stryks på för bästa fart och fäste. Där var det svenska landslaget länge ett lotteri, toppar och dalar, och särskilt svagt i nyckfulla vintrar med mildare fören.

I Vancouver och Sotji briljerade svenskarna med raketkolja under skidorna. Då hade det talats om hemligheterna i de norska vallabodarna, kemiska dekokter lika hemliga som en Säpo-rapport. Men det var svenskarna som gled bäst. Stjärnan Johan Olsson hart sagt, att i Vancouver och Sotji "överpresterade" det svenska vallateamet. Det tycks glida lika bra i PyeongChang.

Det pågår ett OS som vi aldrig ser, den hemliga jakten på det optimala glidmedlet. Och svenskarna i vallabodarna har stått överst på pallen tre gånger av tre möjliga redan. Inte heller det en tillfällighet. Längdåkarna och skidskyttarna har samarbetat och vi såg ju också hur sensationsmannen Sebastian Samuelsson åkte bäst av alla i skidskyttet och med ett makalöst glid.

Kläbo-Klafset

Lungor, hjärta, huvud och skidor. Det duger inte med sekunda vara någon stans. Allt måste funka.

Stina Nilsson förvaltar alla förutsättningar hon får med minutiös noggrannhet och vaksamhet på allt som kan hända. Hon gjorde allt perfekt i sina fyra lopp och det är närmast osannolikt att vinna en olympisk final i sprint så helt dominerande och totalt överlägsen.

Man ser på Stina och på flera av åkarna i årets OS att skidsportens allra senaste storstjärna, Johannes Hösflot Kläbo – lika överlägsen vinnare han i går – är den senaste av sportens innovatörer. Petter Northug tog sporten till en ny nivå med sina tempoväxlingar och accelererande backlöpningar. Kläbo har tagit ett steg till. Och infört Kläbo-Klafset.

En sorts studsande hoppstil med hög benföring, med vars hjälp han med minimalt behov av fästvalla trycker sig uppför backarna. Allt fler börjar ta efter utan att nå till Kläbos effektivitet.

Begreppet skid-löpning har fått en alldeles ny praktisk uttydning mitt under brinnande OS.
 

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Leksands IF , på 11:e plats och slutspelsmiss, redovisar ett minusresultat på 18,3 miljoner för säsongen 2024-2025.  Föreningens väntas dock klara Svenska Ishockeyförbundets licensnämnds krav på soliditet och likviditet. Kravet är ett eget kapital på fem procent av nettoomsättningen.

Enligt föreningens hemsida uppgår soliditeten till 15 miljoner det innebär att föreningen inte behöver utnyttja det utökade borgenlöftet från kommunen under 2025.

Riksidrottsförbundet har under de senaste året stärkt arbetet för långsiktig planering av platser för idrott. Under Almedalsveckan lyfter RF frågan om ett statligt anläggningsstöd för att stimulera nytänkande i samverkan mellan idrottsföreningar och kommuner.

– För att svensk idrottsrörelse ska kunna göra mer för fler behövs statligt stöd i form av ett anläggningsstöd. Riksidrottsförbundet har rätt kunskap, metoder och lokal närvaro i hela Sverige för att leda arbetet med att skapa mer plats för idrott och rörelse, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet, högaktuell just nu i Almedalen.

På söndag inleds årets Gotland Runt, för 78:e gången, Nära 200 båtar från tio länder samlas i Sandhamn för världens största årliga havskappsegling. Tävlingen har arrangerats sedan 1937 och lockar både elitbesättningar och entusiastiska amatörseglare i en unik mix av båtklasser och nationaliteter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Du som gillar bordtennis kommer att jubla. Nu står det klart att SVT ska sända världstouren WTT Series och VM till och med 2028 ( först ut är VM i Doha nästa vecka) Satsningen innebär både livesändningar och massor av höjdpunktsklipp. Samtidigt är Jan-Ove Waldner klar som expertkommentator.

Supertalangen från Kallinge SK (moderklubb), Rödeby AIF och Malmö FF Roony Bardghji vet vad han vill och dit skall han. Efter fem säsonger i FC Köpenhamn – han värvades dit som 14-åring - ansluter han i början av juli till Barcelona, en klubb han drömt om sedan barnsben. Endast den obligatoriska läkarundersökningen återstår.