Ramen är fin – men tavlan?
Malmö bytte om, snabbare än en revyprimadonna, från vinterpälsen till sommarkavaj på bara något dygn, termometern visade sjutton grader (plus) när jag promenerade genom den nyväckta Pildammsparken upp till premiären, årets första stormatch: guldfavoriten Malmö FF mot starkaste utmanaren (?) AIK. Och, jodå; ramen var fantastisk, konstverket… så där.
Allsvenskan är en märklig drömvärld där, som sagt, publiken – vi var över tjugo tusen – arenan, inramningen, sången, flaggorna, allt är precis så där som en riktig teaterillusion skall fungera; vi tror att vi är med om något mycket märkvärdigare än vi i själva verket är.
Prado och Hötorget
För Allsvenskan är fantastisk. Till och med om vi söker bekräftelse i faktabanken. Jag snabbscannade bara i de internationella ligatabellerna och fann; Bournemouth-Christel Palace (som Roy Hodgson försöker rädda kvar) drog 10 730. Celta från Vigo på den spanska västkusten, där Tommy Söderberg/Lars Lagerbäck en gång startade sin förbundskaptenskarriär och där John Guidetti spände vaderna i väntan på bättre utfall, lockade 16 918 i sin senaste hemmamatch, Alaves (som nu är Guidettis tillfälliga (?) bostadsort) hade 18 241, den holländska ligans matcher i lördags hade dryga 18 000 som högst.
Danska och norska ligan är totalt utan chans. De kan locka till sig svenska spelare mot bättre villkor (inte minst skattemässigt) men når tydligen aldrig den folklighet som vår Allsvenskan.
Över 20 000 i Malmö alltså. Ett evenemang på helt internationell nivå helt enkelt. Massor av europeiska länders ligor är inte i närheten. Så ser den remarkabla utvecklingen av den gamla institutionen Allsvenskan ut. Ramen skulle inte skämma ut sig på Prado-muséet, konstverket får nöja sig med Hötorget.
Personell obalans
Malmö FF mot AIK. Två stockholmare, Magnus Pehrsson och Rikard Norling som tuppfäktar i i modemedveten outfit, som väl båda har rätt likartade begrepp om hur fotboll bör spelas för att både attrahera och skörda poäng, men som inte har det lätt mitt i de fönster som i dagens fotboll skickar spelare ut och in till höger och vänster.
Det borde blivit en match som i alla fall gav lite mera än hett temperament, rejäl kamp, onödiga varningar, ett vansinnesdåd av MFF:s mittback Frank Brorsson, som gav rött kort och personell obalans, taktiska grepp och till slut ändå, av det decimerade laget, ett allvarligt försök att avgöra matchen mot ett AIK som då såg tröttkört och initiativlöst ut.
Spegel, spegel på väggen där… och det var som att spegeln ljög. Det laget som juridiskt tilldelats en favör var inte alls vackrast i världen. I den röra av tankar och spelmönster som uppstod framstod istället Malmös Fouad Bachirou (nyförvärvet från Östersund) som planens piggaste och mest klartänkte.
Han drev igång hemmamaskinen (en cylinder kort) och pumpade igång en offensiv men… och det är nu det blir helt tydligt att det är en alldeles för usel tavla som hamnat i alldeles för dyrbar ram: Malmö FF, mästarna, favoriterna, på hemmaplan inför mer än tjugo tusen sjungande åskådare åstadkom inte en enda målchans.
En straff till 1-1, ett snabbt skott i stolpen av talangen Mattias Svanberg – felanvänd, av taktiska skäl helt outnyttjad som den briljanta tekniker han är som ensam faktiskt kan avgöra en match – var allt som åstadkoms på hela matchen.
Var finns utmanarna?
AIK hade, förutom ett elegant mål, ytterligare ett par chanser som MFF-målvakten Johan Dahlin avstyrde. Det var när MFF hamnade i en period, då stela och osmidiga backar ville ”leka Barcelona” istället för att rensa boet från farliga inkräktare.
Det var inte green-klippt som på Augusta, det riktiga gräset har bara haft några fina vårdagar på sig att hämta sig från vinterns förlamning, men inte kunde det vara enda orsaken till det bristfälliga spelet.
Så skall man döma av det här; det borde finnas chans för någon annan att blanda sig i guldstriden.
Men Djurgården lät sig förlamas av ett taktiskt Trelleborg och Östersund, ja, vad är det som händer, våren är på väg men mina Frösöblomster vägrar att slå ut.
Dalkurd – en pikant krydda, men varför valde man inte att slå sig ner i Västerås eller Linköping eller någon annan större stad med långvarig missväxt i fotbollsträdgården?
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar