En omtyckt och modern ledare är död
Stor sorg i Malmö FF
Dödsbudet kom som en chock på fredagsförmiddagen för den fotbollsmarinerade staden Malmö och för dess stolta Fotbollsförening. Ordföranden sedan 2010, Håkan Jeppsson, har hastigt avlidit. Han var en stor företagsledare och en omtyckt och modern ledare för Sveriges mäktigaste fotbollsklubb. Han blev bara 57 år.
På måndag skulle han på ett medlemsmöte ge sin syn på den gångna säsongen som startade så illa men ändå slutade med en tredjeplats och säkrat Europakval nästa år och med gruppspel i Europa-League. Den sista och avgörande gruppspelsmatchen spelas på torsdag mot Besiktas i Istanbul. Det blir en match i sorgband.
Det är en djupt sörjande och chockad klubb som på sin hemsida kortfattat meddelar den tragiska nyheten.
Två jobb, två kulturer
Den f d elitpingisspelaren (proffs i Falkenberg, plusstatistik på JO Waldner i Elitserien) Håkan Jeppsson var en framgångsman, en vinnare. Han var vd för Inwido, Europaledande på fönster och dörrar till villor med 4 000 anställda, 35 fabriker, 50-60 bolag i samarbete och med miljardomsättning och goda vinstmarginaler. Företaget hade sina rötter i sann småländsk Gnosjöanda.
Jeppsson var en modern ledare, en perfekt bas för ett Malmö FF som han lyckats styra med företagsliknande grepp men ändå med beaktande av den känslighet som krävs vad gäller uppförandekoder, värderingar, säkerhet, image mot sponsorer och publik, hantering av krävande supportergrupperingar.
- Jag tycker vi har klarat både arbetsfördelning och komplexitet att vara både förening och företag, med dess likheter och olikheter, mycket bra.
- Jag vill vara en ordförande av den typ som jag, som vd, själv vill ha en ordförande; en som ger vd:n, sportchefen och tränaren ansvar, frihet och stöttning, berättade han när jag senast intervjuade honom på hans kontor i centrala Malmö.
Han tycktes med stor framgång lyckas med att få två kulturer att växa samman till vad som krävs för en stor, modern fotbollsförening i en stad där folket så tydligt visar den sin kärlek.
Medaljens baksida: mordhot!
Men han fick också känna på popularitetens baksida. 2013, när det uppstod en schism mellan dåvarande sportchefen Per Ågren och tränaren Rikard Norling, fanns det starka utomstående krafter som tog ställning och Jeppsson fick ta emot direkta mordhot som krävde extra polisskydd.
Om detta talade vi också, han var inte rädd, sa han, men tyckte illa om fanatismen i vilka kläder den än valde att uppträda.
- Det finns galningar överallt, sa han. Det finns de som hotar och vill styra MFF. En del av dem har inte ens medlemskort.
Håkan Jeppsson var en framgångsman. Aktad och respekterad. Han kom in i styrelsen 2004 när Bengt Madsen var ordförande, han efterträdde denne 2010 och under den tiden har Malmö FF vunnit fem SM-guld, kvalat in till gruppspel i Champions League två gånger med spel, 2014 och 2015, mot några av fotbollsvärldens starkaste lag och han har dessutom sett klubben gå från ekonomiskt nollresultat till en förmögenhet på en halv miljard.
Den ekonomiska tillväxten har fortsatt i år med gruppspel i Europa-League, en resa som han dessvärre inte får slutföra.
Lätt att tycka om
När jag frågade honom om det, vad gällde kraft, ork och tid, var möjligt att både sköta ett storföretag med miljardomsättning och en stor fotbollsklubb sa han:
— Jag lägger 60 procent av min tid på Inwido, 20 procent på Malmö FF. Men å andra sidan gör jag ju ingenting annat.
Jag mötte honom då och då joggande runt Pildammsparken, där så många av oss som bebor det centrala Malmö har sitt andningshål. Han var nätt i steget, såg vältränad ut, hade hårda nävar när det behövdes men ett lättsamt, humoristiskt och angenämt umgängessätt. Han var lätt att tycka om.
Han älskade sitt Malmö och sitt jobb, han var en stolt ordförande för den kanske starkaste - i varje fall mest publikdragande - kulturella institutionen i Malmö.
Han ville vara med och skapa Nordens bästa fotbollslag och en fullödig klubb, både ekonomiskt, organisatoriskt och fotbollsmässigt som i ett längre perspektiv skulle kunna konkurrera över tid med i alla fall det europeiska mellanskiftet.
Då och då fick han se sina drömmar besannas.
Ett sorgens år
Han ledde med framgång en fotbollsklubb som är lite mera än så. På fredagsmorgonen presenterade Malmö FF inte bara det tragiska dödsbudet utan också nyheten, att backen Behrang Safaris 7-åriga söner, Emiliano och Leon, båda autistiska, med sina handavtryck har fått skapa illustrationen till årskortet 2019. MFF kallar det ”sitt viktigaste årskortsmotiv” och vill på detta vis sprida kunskap om funktionshindret.
Jag är säker på att Håkan Jeppsson var mäkta stolt också över att klubben visar engagemang och medmänsklighet i sådana sammanhang.
Eller som han sa när vi senast sågs:
— I företaget är det bara mammon som skall tillfredsställas. I Malmö FF är det så mycket mera. Jag är glad att få vara med och känna den motvikten.
För inte längre sedan avled hastigt den f d MFF-spelaren Labinot Harbuzi. Det är ett sorgens år 2018 för Malmöklubben.
Åke Stolt
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC, fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.
Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar