Hur kan Löfven göra om misstaget?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag lyssnade på statsministerns regeringsförklaring. Ordet idrott nämndes icke. Idrott finns inte heller med i 73 punkts programmerat. Jag lyssnade på Amanda Linds inledningsanförande som ny kultur, demokrati och Idrottsminister. Det berörde kultur, demokratifrågor och minoritetsbefolkningen. Som nytillträdd Idrottsminister så nämnde hon inte ordet idrott.

Nej,idrottens betydelse framhöll och värdesatte inte inte statsministern. Han som tidigare visat engagemang vid stora idrottsevenemang. Foto: Anders Wiklund / TT

För RF måste dagen ha varit en kalldusch. Nu är idrotten flyttad från socialdepartementet där idrotten genom folkhälsofrågorna har en betydande intäkts och besparingspotential till kulturen där man bara är en kostnad.

Borde ha en bra bild av idrotten

Jag har aldrig träffat henne men har förstått att hon är klok nog att hålla på världens bästa hockeylag, dvs Luleå Hockey, och att hon har suttit ordförande i fritid och kulturnämnd i Härnösand, där hon också är respekterad av oppositionen. Har man suttit ordförande i en fritids och kulturnämnd så har man ganska handfast en bild av idrottens förtjänster och problem.

Det vi vet med säkerhet från de perioder där idrotten har legat under kulturen är att kulturen spöat idrotten i anslagslotteriet i 90 fall av 100.

Det vi också vet på väg mot en lågkonjunktur är att det inte finns utrymme för alla reformer som regeringen och dess stödhjul vill göra. Stefan Löfven måste leverera väldigt mycket av 73 punkts programmet i Januariöverenskommelsen för att kunna sitta kvar. Det är illavarslande för idrottsrörelser.

Frågan är hur det otänkbara kunde ske. Dvs att idrotten som gör mest för folkhälsa i vårt land inte platsar i socialdepartementet utan degraderas till en fritidssysselsättning. Hur kan vår statsminister efter fyra år på jobbet ha missat betydelsen Idrottsrörelsen som största folkrörelse utgör. Vem har missat att lära honom det?

Idrotten fortfarande back

Vi har under det senaste decenniet sett hur andra delar av civilsamhället och kulturen fått allt större resurser medan idrotten fortfarande ligger back efter att S tog bort den lägre arbetsgivaravgiften för de under 26 för fyra år sedan.

När regeringen i punkt 42 lovar att från 2020 skall man sluta ge bidrag till organisationer som förordar barnäktenskap, könsstympning och andra lagbrott finns det anledning att bli förbannad. Jag har ingen aning vem som kom på den lysande idén att ge den typen av organisationer statsbidrag men att de skall fortsätta under 2019 för att nya riktlinjer skall kunna skapas är en skandal i sig.

I den bidragskulturen förpassas idrotten till ett departement där kulturen står för 80 procent av prioriteringar och intresse och 90 procent av fördelning av medel. Bort från det departement där idrotten kan leverera tiotalet miljarder i besparingar för äldrevård, sjukförsäkring och sjukvård. 

Detta i en tid när svenskarnas konditionsnivå halverats, när ungdomar rör sig mindre än någonsin med allt vad det innebär av risker för en kommande explosion av vällevnadssjukdomar.

Det är ett bekymmer

Jag har som sagt var inte träffat Amanda Lind men i dagens regeringsförklaring fanns som sagt var inte några idrottspolitiska råd.

Det bekymrar mig.

Om regeringen gjort den här förändringen utan att fråga idrotten blir jag upprörd, har man frågat idrotten blir jag än mer upprörd.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.