Blåvitts existens är hotad

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är troligen svensk idrotts största devalvering någonsin. Och sista ordet är inte sagt.

IFK Göteborg har gjort sig av med klubbchef, ekonomichef, marknadschef, kassör, ordföranden, dussintals spelare, tränare, biträdande tränare, träningsanläggning och konstgräsplan. 

Nåt glömde vi troligen. Ja, frågan är vad som sker med värdighet och status, för att inte tala om fansen. Uthärdar de?

Blåvit-randigt har varit lika med framgångar och segrar. Men tiderna förändras. Det vet alla som håller på IFK Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Den förvandling som IFK Göteborg genomgå saknar jämförelse i svensk elitidrott. Det är en i det närmaste total demontering av en klubb som hade en så imponerande kvalité och beundrades av så många.

Hela Sveriges Blåvitt

Efter framgångarna på 90-talet blev supporterskaran rekordstor. Människor från söder till norr uttryckte sin kärlek till alla hjältar och bedrifter och IFK Göteborg blev hela Sveriges Blåvitt!

Klubben stod på toppen och glansen bländade de som försökte utmana.

Till IFK Göteborg ville alla talanger flytta. Frågan behövde inte ens uttalas, deras önskan var redan framförd, det var hos Blåvitt som fotbollsspelare  utvecklades. En renommé som nu också är borta. IFK måste söka nyförvärv utomlands numera, svenskar fördrar andra klubbar.

Förfallet saknar motstycke i svensk idrott och blir till en lärdom för andra föreningar. Det går inte att ta något för givet.

Hur kunde det ske, undrar många. Svaret är inte svårt att hitta. Avsaknad av kontinuitet, det som krävs både på och bredvid planen, i alla idrotter, i alla sammanhang.  En hård kärna av både spelare och ledare är alltid en bakomvarande faktor när en klubb når framgång. 

Kardinalfelet

Att rekrytera rätt, såväl styrelseledamoten som spelaren är avgörande. Att fylla på med rätt personer som smälter in och utvecklar gruppen och skaparresultat både i styrelse och på planen.

I dag kan alla begrunda vad som skedde. Det gick snett. Nytt och gammalt fasade inte in i varandra. Koordinationens obönhörliga sanning bevisades med all tydlighet.

Efter några år med hemska bakslag, totalt 73 miljoner, kan nu IFK Göteborg i alla fall presentera ett överskott.  Bokslutet för 2018 innebär en vinst  - om än blott 1,3 miljoner kronor. Växelpengar för gårdagens IFK, stora pengar för dagens IFK. Försäljningen av målvakten Pontus Dahlberg, en affär som ska ha gett iFK nånstans mellan 30 och 40 miljoner, blev räddningen.

Och som klubbens företrädare konstaterar själva när de inser fakta:

- Nu väntar ett år av utmaningar.

Hemska siffror skapar hård press

Tots plustecknet i bokslutet var 2018 ett år med stora tapp. Intäkterna från publik, företagsförsäljning och reklamprylar  sjönk med drygt 10 miljoner. Totalt uppgick driftunderskott till 33,5 miljoner kronor. Dessutom uppgick agentkostnaderna till 8,2 miljoner kronor Bara i uteblivna publikintäkter försvann. 7 miljoner.

Det är hemska siffror som hotar klubbens existens.

Nu gäller en strategisk plan som avser att stärka alla verksamhetsområden. 

 – Vi kan inte bedriva en verksamhet som är helt beroende av transfers, men inte heller spara oss ur återkommande underskott. Enkelt uttryckt måste vi öka intäkterna, samt förbättra nettoeffekten av dem. Därför har vi lagt en budget med ett sådant fokus inför 2019, säger Mats Engström, ordförande IFK Göteborg.

– Det är ingen lätt resa vi ger oss ut på, men vi är redo. Vi har en hungrig organisation både på och utanför plan. Vi vet att våra partners, med företaget Serneke i spetsen, är med. Dessutom har supportrarna redan visat hur fantastiska de är med Swishkampanjen efter den avbrutna cupmatchen. Allt det stärker oss inför ett 2019 som är utmanande. Samtidigt finns där möjligheter – och de tänker vi utnyttja, avslutar Mats Engström.

Det handlar om klubbens överlevnad. Detta samtidigt som Häcken, allsvenska konkurrenten i Göteborg, uppvisar ett strålande ekonomiskt resultat och har råd att förstärka spelartruppen…

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.