Blåvitts existens är hotad
Det är troligen svensk idrotts största devalvering någonsin. Och sista ordet är inte sagt.
IFK Göteborg har gjort sig av med klubbchef, ekonomichef, marknadschef, kassör, ordföranden, dussintals spelare, tränare, biträdande tränare, träningsanläggning och konstgräsplan.
Nåt glömde vi troligen. Ja, frågan är vad som sker med värdighet och status, för att inte tala om fansen. Uthärdar de?

Den förvandling som IFK Göteborg genomgå saknar jämförelse i svensk elitidrott. Det är en i det närmaste total demontering av en klubb som hade en så imponerande kvalité och beundrades av så många.
Hela Sveriges Blåvitt
Efter framgångarna på 90-talet blev supporterskaran rekordstor. Människor från söder till norr uttryckte sin kärlek till alla hjältar och bedrifter och IFK Göteborg blev hela Sveriges Blåvitt!
Klubben stod på toppen och glansen bländade de som försökte utmana.
Till IFK Göteborg ville alla talanger flytta. Frågan behövde inte ens uttalas, deras önskan var redan framförd, det var hos Blåvitt som fotbollsspelare utvecklades. En renommé som nu också är borta. IFK måste söka nyförvärv utomlands numera, svenskar fördrar andra klubbar.
Förfallet saknar motstycke i svensk idrott och blir till en lärdom för andra föreningar. Det går inte att ta något för givet.
Hur kunde det ske, undrar många. Svaret är inte svårt att hitta. Avsaknad av kontinuitet, det som krävs både på och bredvid planen, i alla idrotter, i alla sammanhang. En hård kärna av både spelare och ledare är alltid en bakomvarande faktor när en klubb når framgång.
Kardinalfelet
Att rekrytera rätt, såväl styrelseledamoten som spelaren är avgörande. Att fylla på med rätt personer som smälter in och utvecklar gruppen och skaparresultat både i styrelse och på planen.
I dag kan alla begrunda vad som skedde. Det gick snett. Nytt och gammalt fasade inte in i varandra. Koordinationens obönhörliga sanning bevisades med all tydlighet.
Efter några år med hemska bakslag, totalt 73 miljoner, kan nu IFK Göteborg i alla fall presentera ett överskott. Bokslutet för 2018 innebär en vinst - om än blott 1,3 miljoner kronor. Växelpengar för gårdagens IFK, stora pengar för dagens IFK. Försäljningen av målvakten Pontus Dahlberg, en affär som ska ha gett iFK nånstans mellan 30 och 40 miljoner, blev räddningen.
Och som klubbens företrädare konstaterar själva när de inser fakta:
- Nu väntar ett år av utmaningar.
Hemska siffror skapar hård press
Tots plustecknet i bokslutet var 2018 ett år med stora tapp. Intäkterna från publik, företagsförsäljning och reklamprylar sjönk med drygt 10 miljoner. Totalt uppgick driftunderskott till 33,5 miljoner kronor. Dessutom uppgick agentkostnaderna till 8,2 miljoner kronor Bara i uteblivna publikintäkter försvann. 7 miljoner.
Det är hemska siffror som hotar klubbens existens.
Nu gäller en strategisk plan som avser att stärka alla verksamhetsområden.
– Vi kan inte bedriva en verksamhet som är helt beroende av transfers, men inte heller spara oss ur återkommande underskott. Enkelt uttryckt måste vi öka intäkterna, samt förbättra nettoeffekten av dem. Därför har vi lagt en budget med ett sådant fokus inför 2019, säger Mats Engström, ordförande IFK Göteborg.
– Det är ingen lätt resa vi ger oss ut på, men vi är redo. Vi har en hungrig organisation både på och utanför plan. Vi vet att våra partners, med företaget Serneke i spetsen, är med. Dessutom har supportrarna redan visat hur fantastiska de är med Swishkampanjen efter den avbrutna cupmatchen. Allt det stärker oss inför ett 2019 som är utmanande. Samtidigt finns där möjligheter – och de tänker vi utnyttja, avslutar Mats Engström.
Det handlar om klubbens överlevnad. Detta samtidigt som Häcken, allsvenska konkurrenten i Göteborg, uppvisar ett strålande ekonomiskt resultat och har råd att förstärka spelartruppen…
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar