En tredjedel av allsvenskan av danskt ursprung

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ju mera jag tänker på det desto viktigare känns det att ett annat lag än Malmö FF vann det allsvenska guldet i år.

För när Djurgårdens sportchef Bosse Andersson jublar, och skriker (utan röst), svimmar och gråter när han står där med Lennart Johanssons pokal så hade väl hans motsvarighet i Malmö FF, Daniel Andersson, i motsvarande situation på sin höjd höjt ett ögonbryn och bara konstaterat att det alldeles naturliga och självklara hade inträffat.

Vissa eftermälen från Malmöhåll känns faktiskt till och med lite osmakliga.

Det finns alltid två sidor av en kaxig attityd; den kan ta klubben långt, men också bli en snarskank. Eller fälleben, som skåningarna säger.

Nej, inget fiasko

MFF förlorar sig ibland i sin egen självbild.

Markus Rosenberg konstaterade efter sin sista allsvenska match efter en lång och fantastisk karriär att ”det är ett fiasko att vi inte vinner, vi har truppen för det.”

Det är hans bild av konkurrensen och den trupp han varit kapten för.

Nej, det var inget fiasko. MFF hade inte truppen för SM-guld. Den dippade lite för många gånger.

Mattias Larsson i Expressen skriver att det är ett misslyckande att MFF förlorar det allsvenska guldet 2018 (3:a) och 2019 (2:a). Varför inte istället istället lyfta dem som förtjänar det och visa lite ödmjukhet och stolthet över ben pallplats.

Respektlöst mot motståndarna

Både Larssons text och Rosenbergs uttalande är att fullständigt underkänna omgivningen, konkurrensen, Allsvenskan, motståndarna. Det är snudd på respektlöst mot de andra lagen.

Hur fascinerande skulle Allsvenskan vara om MFF vann den med fem poäng varje år?

Nu fick vi en rekordjämn strid mellan tre lag; självklart halkar även den bäste rätt eller fel där.

Jag tror heller ingen svensk klubb i längden pallar för att spela Champions League-kval vartenda år, det behövs lite andrum och redan ett långt avancemang i Europa League ligger en klubb i fatet i det allsvenska spelat. Det visar också Årets tabell.

Trea och tvåa är inget fiasko, inte ens ett misslyckande. Att påstå det är tro sig vara lite förmer, att underkänna andra klubbars styrkor.

Kanske var det rent av så att guldet försvann där i den förlorade självbilden. Det är aldrig bra att se sig själv som de självklara vinnarna innan serien ens börjat.

MFF-are överallt

Hammarby gjorde överlägset flest mål och hade lika stor anledning att vara besvikna. Djurgården hade det jämnaste laget och vann rättvist. Jag är väldigt förtjust i lagets tränare Kim Bergstrands utstrålning och sansade kommentarer. Hörde honom i SvT:s morgonprogram och förstår att det är ledare som äger trovärdighet och kan påverka sin omgivning med sitt sätt att vara.

Det finns ingen klubb i Sverige som knoppat av så många spelare till andra klubbar som Malmö FF. I var och varannan elitklubb dyker det upp spelare som fostrats i Malmö, inte riktigt räckt till men blommat någon annan stans. En av dem, Astrit Seljmani - med stort MFF-ego han också - lovade före säsongen att han skulle göra femton mål. Han höll sitt löfte. 

Hans femtonde tog Varbergs Bois till Allsvenskan och det måste vara ett av de mest överraskande allsvenska lagen i historien. Laget höll på att åka ut i fjol, skrapade ihop en reskassa och drog iväg på pre-camp i våras för att snacka ihop sig om hur man klarar sig kvar i Superettan utan kval. Och så tog de en direktplats till Allvenskan efter att först att lett serien överlägset och därefter skakat ett tag och varit nära att halka av spåret för att komma igen och ta den sista avgörande poängen mot Mjällby. Nu har Halland, sedan Falkenberg klarat sig kvar i sista matchen, två allsvenska lag med bara två minuters restid emellan. 

Förutsatt att man har tillgång till ett flygplan kapabelt för 800 kilometer i timman de 26 kilometerna fågelvägen mellan städerna. Och med Varberg, Falkenberg, Helsingborg, Malmö och Mjällby kommer nu en tredjedel (nästan) av de allsvenska klubbarna från det som en gång var Danmark.

En stor tränarprestation

Apropå Varberg så är också tränaren Joakim Pehrson värd ett eget kapitel. Väldigt lovande (och kaxig) mittfältare i Malmö FF en gång (53 matcher) som efter spel i bl a Atalanta, IFK Göteborg, Esbjerg och Hansa Rostock slog in på tränarbanan, höll på att ta upp Ängelholm för några år sedan och nu får göra allsvensk debut som tränare med Varberg. Att göra ett allsvenskt lag av det spelarmaterialet och under dessa premisser är sannerligen en tränarinsats värd respekt. 

Ett gäng udda karaktärer har slipat sina egenheter mot varandra och accepterat att de är som de är, att världen är sådan att man inte behöver förändra varandra för att kunna jobba ihop.

Nu får vi övervintra efter bästa förmåga i väntan på premiären 2019. Det enda vi vet inför den är att Malmö FF kommer att vara storfavorit, att klubben har den bästa truppen och att det är fiasko om de inte blir svenska mästare. 

I förenklingarnas värld och med lite kronisk hybris i botten är det så det kommer att låta.

 

 

 

Åke Stolt

Fakta

: Jag håller med min gamle vän, den duktige fotbollsreportern Stefan Thylin, som skriver krönikor hos svenskfotboll.se. Också han undrar över detta publikfrånvända tränarspråk som spridit sig till kommentatorerna på TV 4 och CMore. Hur många av fotbollens allmoge ute i stugorna vet vad ”en falsk nia” är. Jag har inte en aning och jag har följt svensk och internationell fotboll i femtiofem år. Snälla så kallade experter, Edman, Andersson, Backe, Persson och allt vad ni heter; prata till folket istället för att imponera på tränarna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen