Omöjlig uppgift för Zlatan, 38
I Malmö är han, i dubbel bemärkelse, kapad vid fotknölarna, i Milano lever ännu drömmen om att katten som säger sig vara ett lejon har nio plus nio liv. Ja, jag vet inte vad som skall till egentligen för att rädda detta hopplöst vilsegångna AC Milan att komma upp ur diket. En 38-årig Zlatan kan inte klara det. Det vore att begära för mycket. Det Milan som jag gjorde till mitt redan i tioårsåldern, när Gunnar Nordahl gick dit som första, svenska utlandsproffs, har jag aldrig sett så här svagt,

Det lär inte finnas några föryngringspiller för Zlatan heller. Tidens skoningslösa tand gnager till slut gadden av honom också och han har, klokt nog, inte heller lovat underverk. Det hördes när han höll sin första presskonferens efter återkomsten, det märktes på planen, man kunde läsa det mellan raderna i intervjuerna efter 0-0-matchen mot Sampdoria, att han inser att han står inför sitt fotbollslivs tuffaste utmaning.
Milans svåra år
Det krävs underverk för att rädda detta Milan undan skampålen. Zlatan har gjort underverk förr. Men det var bara att notera de bildsätta, nostalgiska tillbakablickarna som CMore visade från hans tidigare år i Italien och jämföra med det som sedan skedde när han hoppat in i den 55:e minuten mot Genualaget i hemmadebuten på San Siro, för att det skulle stå helt klart; en magiker som med sitt trollspö får det omöjliga att till synes ske, ja, verkligen ske är han inte längre.
Det är nio år sedan Zlatan vann det italienska ligaguldet med Milan. Klubben har inte tagit något sedan dess. Åren fram till nu har kantats av motgångar, bestraffningar av idrottens skiljedomstol, CAS (för att man spenderat mera pengar än man tjänat), ständiga kontroverser och tränarbyten. Gattuso (nu i Napoli), Filippo Inzaghi och Seedorf är tre f d storspelare i klubben som försökt men misslyckats att föra tillbaka klubben till den italienska fotbollens adelskammare. Idag är den gamla arbetarklubben AC Milan totalt överskuggad av akademikernas och höginkomsttagarnas Inter i den interna maktkampen om milanesarna gunst.
Krävs en magiker
Så virrigt, så tempofattigt, så erbarmligt oartistiskt och tekniskt undermåligt har jag aldrig sett Milan förr. Den första halvleken höll knappt allsvensk klass, den andra fick lite intensitet tack vare Zlatans inhopp. Han sprider ändå alltjämt skräck med sin storhet och styrka. Men klasskillnaden fram till ligatoppen stod tydlig när senare på kvällen Napoli och Inter (1-3) visade att det fortfarande finns liv i den italienska fotbollen.
Milan brukar kallas Il Diavolo (Djävlarna) eller Casciavit (skruvmejslarna) men man såg inte skymten av vare sig djävulskap eller hantverksskicklighet.
Zlatan stack upp hornen några gånger som för att visa, att han ännu kan nå högst men han måste förvandla sig till både domptör och magiker och dessutom leta rätt på den där skruvmejseln i verktygslådan om det alls skall bli någon förändring tack vare honom.
Som pärlor fler svin
I smärre pulseringar väckte han lite liv i den storklubb som den omstridde Silvio Berlusconi ägde mellan 1986 till 2016 då han sålde 99 procent av sitt aktieinnehav till det statliga, kinesiska företaget Development & Investment Corp.
Han dolde skickligt de ålderstecken som snart tjugo år i toppfotbollen åsamkat honom och var till och med onödigt osjälvisk. Det kan han nog inte vara i den här omgivningen, för vem skall kunna göra det inte han kan? Han hade inte spelat en match på två månader före Trettondagsdebuten. Han var sparsam med stegen, försiktig i närkamperna, rädd om orken. Några nickdueller vann han, ett par fina framspelningar lyste som pärlor för svin.
Frågan är hur mycket av den förre Zlatan som finns kvar när han tonar ner sin individualism, början känna sina begränsningar och inser att han inte längre kan bana väg för andra som förr?
”Jag är redo. Jag har inte kommit hit som mascot”, sa han efter ankomsten till Milano.
Det borde vara slutkapitlet som nu är på väg att skrivas. Han håller själv i pennan. Och i den här typen av berättelser går sanningen aldrig att undvika.
Han kunde blivit en ängel i Malmö men blev en djävul i Milano. Helt enkelt bara för att det är så mycket svårare. Och lönsammare.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof. Senast Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.
På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is. VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år, uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist.
Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.