Idrottare kan inte längre tystas

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

John Carlos (och Tommie Smith) har en alldeles särskild plats i den olympiska historien och - måste jag få säga - en särskild plats i mitt hjärta.

När Carlos nu, 75 år gammal, går i spetsen för skarp kritik mot den Internationella Olympiska Kommitténs (IOK) mossiga förbud för politiska protester på sina arenor, är det som ett eko från 1968.

John Carlos och Tommie Smiths protest på prispallen vid OS 1968

De stödde Black Power-rörelsen då för femtiotvå år sedan, Carlos sympatiserar nu med den aktuella Black Lives Matter-rörelsen som agerat starkt och ibland för brutalt för sitt eget bästa mot polisvåldet mot svarta.

Det gäller samma sak. Så lite har hänt. Men den gången var de så starkt, så modigt men så förbjudet, det de båda amerikanska 200-meterslöparna, guld (Smith) och bronsmedaljörer i de olympiska spelen i Mexiko City gjorde.

Det var ingen spontan händelse när de under prisutdelningen och när nationalsången spelades och stjärnbaneret steg mot flaggans topp böjde sina huvuden och sträckte sina armar rakt upp med knutna nävar beklädda med svarta handskar. Scenariot var uppgjort tillsammans med medborgarrättsrörelsen redan innan spelen. Det var bara ett krux; de var båda tvingade att ta sig upp på prispallen. Och det lyckades.

Prisceremonin blev en fredlig, vacker protest och symbol för de svartas kamp, kan tyckas, men det kostade dem allt. Pengar, jobb, karriärer, studieplatser. De stängdes av, kördes ut ur den olympiska byn. De var paria i både USA och i den olympiska rörelsen.

”Får aldrig förekomma”

Jag har ett särskilt minne av den där starka bilden från prispallen i Mexico 1968. Gunnar Ericsson, Facit-chefen och mannen bakom uppbyggnaden av guldlaget Åtvidabergs FF, var IOK-medlem sedan några år och när han återvänt hem fick jag en intervju. Han anslog en timma, vi satt i två. Det var till lika delar intervju, samtal och politisk debatt.

Jag hävdade att bilden på John Carlos och Tommie Smith var den vackraste jag sett från ett olympiskt spel. Så värdig och vacker.

Ericsson blev stram i ansiktet och han behövde egentligen inte använda några ord för att jag skulle förstå att han inte alls delade min åsikt.

”Idrotten och politiken hör inte samman. Det som skedde i Mexico City får aldrig mera förekomma. Vi får aldrig tillåta att den olympiska prispallen används som politisk tribun.”

Han var sannerligen en trogen och lojal medlem av den olympiska rörelsen. Men till någon nämnvärd förnyelse eller modernisering av den olympiska kommittén har varken han eller någon annan svensk medlem av IOK bidragit.

Det är klart att politiska partier inte skall bjudas in till olympiska spel för att presentera sina program. Det är bra att de statschefer som får i uppdrag att öppna spelen har ett klart och tydligt manus som inte tillåter några utsvävningar. Sovjets Leonid Bresjnev begärde 24 minuter för sitt tal 1980 i Moskva men tillrättavisades av IOK och fick bara läsa den statuerade frasen ”Härmed förklarar jag….för öppnade.”

Vad är politik?

Men kampen för jämlikhet och rättvisa är inte vänster eller höger eller partipolitik överhuvudtaget. Det är bara självklart - och vanligt mänskligt sunt förnuft.

John Carlos och Tommie Smith hade nog förhoppningar på att det sammanhang de uppträdde i, den plattform de sprungit till sig, det medialjus de hade på sig skulle ge en bättre politisk effekt. De bara föstes undan, John Carlos fick till och med ta emot mordhot och nu, femtiotvå år senare, träder Carlos in på arenan igen för att ge sitt stöd.

Internationella idrottsligor, organisationer och arrangörer välkomnar de nya protesterna mot hur svarta behandlas i USA. Men den internationella olympiska kommittén står fast vid sitt beslut om förbud mot politiska protester.

Här gäller det att definiera vad som är politik.

När vinnarna springer runt med sitt lands flagga - det gäller ju demokratiers som diktaturers - så är ju det på sätt och vis också politisk propaganda.

Vinnarna kan självklart inte stå på prispallen och hylla sina kungar och presidenter eller vifta med symboler och porträtt.

Inte förhandlingsbart

Men kampen för rättvisa, att alla skall behandlas lika, ligger ju helt i linje med de svulstiga paroller som IOK säger sig stå för.

Att behandla alla människor lika, sträva mot jämställdhet, öka förståelsen för att var och en får vara som den är är ju inte förhandlingsbart i en politisk diskussion.

Det skall bara vara så. Det borde varken bruna, blå eller röda ha någonting emot.

Rättvisa är opolitiskt. Icke förhandlingsbart.

”Idrottare kan inte längre tystas. IOK kan inte längre stänga av idrottare som står för det de tror på”, står det i skrivelsen till potentaterna nere i Laussanne som bl a John Carlos skrivit under. ”Speciellt inte när värderingarna är förenade med den olympiska andan.”

75-årige John Carlos, född i Harlem i New York, vet vad han pratar om.

Han har varit med förr. Och han är en del av en av de vackraste bilderna i det väldiga olympiska arkivet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.