Tåget mot det okända

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Malmö FF ockuperade varenda vagn och tog tåget vidare ut till Europa. Laget från kroatiska Zagreb får fundera vidare på hur man återstartar ett Lokomotiva som helt tappade ångan på Malmö stadion.

Och kanske blir det den sista resan för ett svenskt lag med målet att nå Europafotbollens stora kassakistor i - i varje fall i andraklasskupé.

Nästa år är det tredje klass som gäller.

MFF är även i år Sveriges hoppiEuropa-fotbollen. Insatsen mot Lokomotiva imponerde och nu öppnas möjligheterna. MFF kan kanske fylla på kassaskrinet.

Det blir som förr: förstaklasspassagerarna vill inte beblanda sig med pöbeln och UEFA har fallit för påtryckningarna och gör om hela Europaspelet till nästa år.

Man uppfunnit något som är lika charmlöst som det låter: Europa Conference League. Inte alls så attraktivt. Bara en chans för de sämre bemedlade att försöka bli bäst bland de sämsta.

Bara de femton högst rankade ligorna i Europa får i fortsättningen kvalplatser till Europa League. Allsvenskan klassas just nu som nummer 21 av vår världsdels alla fotbollsligor. Alla vet ju - genom landslagets EM- och VM-spel - att det finns mycket bättre fotbollsspelare än så med svenskt medborgarskap men de spelar dessvärre i klubbar långt från det allsvenska folkhemmet. 

Och för att ge Allsvenskan en högre status hade det krävts att flera klubbar än Malmö FF satsade seriöst på internationell representation. 

Ett gammalt ånglok

Under andra halvan av det här decenniet är det bara Malmö FF som förmått att sätta sig i någorlunda respekt ute i Europa. Det har gett både mångmiljonvinster, status och ett gott anseende. Nu är Malmöklubben åter ensam klubb kvar. Det lär dock inte bli lätt att via spanska Granada gå vidare till gruppspelet. 

Även om insatsen mot Lokomotiva Zagreb var helt prickfri, imponerande i sin aggressivitet och konsekvent genomförd taktik. Detta måste sägas även om lokomotivet var i det närmaste helt strömlöst och stönade fram som ett gammalt ånglok på 1800-talet. Eller stod kvar i lokstallarna i väntan på renovering. 

De europeiska klubblagsturneringarna omsätter i dag cirka 37 miljarder. Storklubbarna regerar och sätter press på UEFA. På Lennart Johanssons tid som bas ville de löpa linan ut och bilda eget, helt utesluta andra- och tredjeklassarens klubbar. 

Lennart var en elitist han också, precis som sin efterträdare på den svenska fotbollens presidentstol, men han hade också en demokratisk syn på rättvisa och ville behålla klubbmästerskap i UEFA:s regi och med stora pengar som spillde ner på mindre länder och klubbar, de som vanligtvis erbjuder hyllor med lågprisspelare till de med köpkraft. 

Blir bara ”fickpengar”

Han fick dem att inse att det i längden tjänade också klubbar som Barcelona, Real Madrid, Manchesterklubbarna, Bayern München, Juventus, Milan och de andra i adelskalendern.

I fortsättningen har bara de allsvenska vinnarna chansen (liten förstås) att nå en position där miljonpotterna skall delas ut. Champions League-kval och vid misslyckande där en andra chans i Europa League. Tvåan, trean och svenska cupens vinnare får rikta in sig på Europa Conference League, det som blir europafotbollens division tre.

Med få (om ens några) riktigt intressanta lag, svårare att få storpublik och att få dansa med de stora elefanterna. Det verkar heller inte som att Champions League-klubbarna är särskilt intresserade av att dela med sig för att också ekonomiskt gynna ”trean”. 

Den ekonomiska lösningen är inte helt klar ännu men inte mycket talar för annat än att det bara blir ”fickpengar” att slåss om för de svenska lag som hamnar närmast efter de allsvenska vinnarna.

Ger inga bragdmedaljer

Med 32 lag i vardera Champions- Europa och Conference League kommer hela 96 klubbar att delta i det europeiska cupspelet som därmed blir rejält urvattnat. Visst, några fler klubbar och länder får chansen att leka lite i periferin, men glansen och glamouren förunnas långtifrån alla. Och att vinna Europa Conference League är knappast något som ger bragdmedaljer.

Frågetecknen har - trots allsvensk serieledning med hygglig marginal - varit många kring Malmö FF:s agerande i år och nye tränaren Jon Dahl Thomassons val av spelare.

Faoud Bachirou, nyttig mittfältare, såldes för ynka 7 miljoner till Nottingham Forest. Det är obegripligt att en sådan spelare säljs för en så liten summa till en Premier League-klubb - MFF:s besegrare i den beramade Europacupfinalen 1979 för övrigt.

Felix Beijmo som visade sig helt otillräcklig under förra året i MFF har köpts tillbaka från Werder Bremen där han inte fick spela (uthyrd till Greuther Fürth där han bara spelat fem matcher).  Varför?

Marcus Antonsson, en garanterat farlig straffområdesspelare, har inte fått de chanser han förtjänat i mitt tycke. 

MFF gjorde allt rätt

Nu är det svårt att kritisera Thomasson efter den totala utspelningen av Lokomotiva Zagreb. Visst, kroaterna var mer än lovligt geistlösa och idéfattiga i den här matchen, de släppte MFF-arna vind för våg. Men med detta sagt; jag har sällan sett ett svenskt lag så överlägset i en internationell match. Kroatien är trots allt en erkänt begåvad fotbollsnation och det här var landets representant. MFF-arna gjorde allt rätt, alla spelare var bra, aggressiviteten enorm, passningsskickligheten, rörligheten, viljan att hela tiden gå framåt trots 3-0 i halvtid imponerande. Underhållande och effektivt, snygga mål.

De som ersatte normalt sett självklara spelare som Rasmus Bengtsson (snart tillbaka efter skada), Anders Christiansen och Ola Toivonen gjorde det rakt, enkelt och självklart så att ingen skulle trott annat än att detta var en förstauppställning.

Nu fortsätter allsvenskan. Om Malmö går till verket med samma inställning som mot Zagreb har inget svenskt lag en chans. Men, som ni vet; allsvenskan har sin egen svårförklarliga dramaturgi, särskilt accentuerad detta märkliga år, och därför kan varken Häcken, Elfsborg eller Norrköping avskrivas ännu.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.