Sörre utbud 'än någonsin, men bättre?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Februari - vinter-VM-månad. På nåder förstås, utan publik men med restriktioner.

Det vi får trösta oss med när vi stängs ute från krogen, bio, teater och konserter.

Alla vi som sitter och väntar på en spruta (två) och inte gnäller lika högljutt som Leif GW Persson.

Och festens magnitud kommer i mångt och mycket att avgöras av dem som guidar oss.

Kommentatorerna, bisittarna, de sk experterna.

Det är mer TV-sport än någonsin och konkurrensen är tuff mellan kanalerna.

Det är en konst att hitta den idealiska nivån mellan att tillföra spänning och kunskap och att prata sönder. Det pratas i varje fall inte för lite. Analyseras alltför mycket. Särskilt i bollsporterna.

Fotbollen är värst. Som om det inte räckte med Glenn Strömberg när Viasat kör igång, sedan skall Martin Åslund och Bojan Djordjic skärskåda vad vi sett eller missat. Ola Wenström är en skicklig studiovärd men han borde ta några kurser med sina bisittare. Det blir för mycket taktik och positioner och för Åslunds del behövs ett lugnare tempo så att han hinner få med alla stavelser och inte sväljer hälften av budskapet i en sluddrig röra.

Sätt broms på Bojan

Bojan kan man ju gilla för hans sprudlande entusiasm, men herregud, kan ingen sätta en broms på karln. Han pratar för mycket, han är övertänd, vi behöver inte all den här informationen, det är inte så himla viktigt och allvarligt. Det är ju TV, för tusan, vi ser själva.

Men det är inte TV-bolagens styrka att undervisa och utbilda folk utan mediavana, det plockas folk från gatan lite hipp som happ som får leva på sina namn utan regi och hållhakar. Skärpning, tack! SvT utgör inget positivt undantag i det fallet.

Generellt när det gäller bollsporter är det för mycket tränarvokabulär och taktiska överkurser som förmedlas. Ge oss mindre men matnyttiga information. Erik Niva låter som en stridbar pamp på en sameriksdag men är fascinerande intill tröttsamhet med sina mångordiga omvägar i språket från A till Ö. Kunnig, alldeles egen, kanske nördig i överkant när han med kulturella ambitioner och socialrealistisk skärpa försöker förklara varför Liverpool inte längre vinner några matcher. Men han har i alla fall historiska kunskaper som sträcker sig utanför taktiktavlan och dem lyssnar jag gärna på.

Humor och entusiasm

Sveriges succéinsats i handbolls-VM upphöjdes till sin adekvata dignitet tack vare det strävsamma paret Robert Perlskog/Claes Hellgren. Här kan man tala om fungerande samspel, nästan som en pjäs under uppbyggnad med improviserade replikskiften, kommentarer och underfundigheter. Den djupa kunskapen svarar Hellgren för, den skicklige landslagsmålvakten som nog var den förste i landet - möjligen i hela världen - som började föra statistik på motståndarnas spelare och skyttar, en kartläggning som ökade hans möjligheter att stå i vägen för bollen. Båda har humor och entusiasm och Hellgren vet dessutom allt om alla spelare och även om han också kan verka insnöat nördig så lyser en självdistans igenom som är klädsam och vi struntar i att han beströr oss med en massa tekniska termer som vi inte riktigt förstår.

Alpint iskallt just nu

Nu väntar VM-tävlingar i alpint, skidskytte och längd. Alpint ligger en bit ifrån min medfödda intressesfär men med sådana fenomen som Stenmark, Pernilla Wiberg och Anja Persson fick man ju en oemotståndlig underhålls- och thrillernisch som man inte kunde tacka nej till. Johan Ejeborg och Tobias Hellman är stabila och korrekta - varken mer eller mindre - Pernilla är klok, analytisk och känslosam och kan bita ifrån som ingen annan (det får gärna bli oftare) och hon är ju en stjärna av alldeles slag, den svenska damidrottens absoluta banbrytare i allt vad hon företog sig. Därför lyssnar man. Tycker också om Maria Pietilä Holmner; med lite mera självförtroende och framfusighet kommer hon att bli riktigt bra. Synd bara för både henne och Pernilla att den alpina skidsporten i Sverige just nu är rätt ointressant att kommentera.

Skidsportens mysterium

Vinterns bästa TV-underhållning är tveklöst längdsprinten och skidskyttet. Läste i Svenska Dagbladet författaren Lena Andersson beklaga sig över skidsportens förflackning, att den blivit för publikvänlig och såld till kapitalet. Lena (själv gammal skidåkare) är alltid intressant att läsa men det här var lite reaktionärt i överkant. Visst var det fascinerande när skidåkare försvann ut i skogen på en femmil och ingen visste något förrän de dök upp i ett skogsbryn efter tre-fyra timmar men det går inte att bortse från publikens krav; gemensam start, inte minst som i sprinten, är fascinerande. Längdåkningen förmedlas till oss av mitt favoritteam Jacob Hård och Anders Blomqvist.

Där finns entusiasmen, den djupa kunskapen, pingpong-dialogen och jag vet ingen som likt Blomqvist kan ge oss hela skidsportens mysterium på några meningar. Oavsett om det gäller träning, återhämtning, mjölksyra, kost, förberedelser, överträning, bantyper, skidval, stavar, spann och åktekniker så vet han det vi behöver veta. Kärleken till sporten har de båda två och visst kan den ta överhanden och göra så att den skarpa kritiken och analysen uteblir; det är ju ett problem för alla, inte minst före dessa aktiva som tar plats i kommentatorsbåsen. 

Grått och trist från skidskyttet

Skidskyttet med sin större bredd och inbyggda spänningsmoment, sin allt ökande popularitet hade förtjänat ett kommentorspar som Hård och Blomqvist, men, tyvärr; där är det mörker. Ola Bränholm gillar sitt jobb, det hörs, han kan sporten, han skulle bara behövt ett kunnigt, entusiastiskt, frispråkigt bollplank. Helena Ekholm är mera en intetsägande megafon, rädd för att ta plats, alltför grund i sina analyser. Lotta Fahlberg - snälla, varför kommenterar hon skidskytte? Malande, enformigt, tråkigt. Och Björn Ferry, fast han har så mycket kunskap och idéer och verkar pratglad; det känns inte som att han hade så roligt på jobbet han heller. Fast han borde trivas som fisken i vattnet.

Nej, skidskyttet är värt något bättre och jag sitter faktiskt och tänker tillbaka på min gamle vän Christer Ulfbåge som i par med Kalle Grenemark lät som att de hade det lika spännande och underhållande som vi hemma i stugorna.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.