Sörre utbud 'än någonsin, men bättre?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Februari - vinter-VM-månad. På nåder förstås, utan publik men med restriktioner.

Det vi får trösta oss med när vi stängs ute från krogen, bio, teater och konserter.

Alla vi som sitter och väntar på en spruta (två) och inte gnäller lika högljutt som Leif GW Persson.

Och festens magnitud kommer i mångt och mycket att avgöras av dem som guidar oss.

Kommentatorerna, bisittarna, de sk experterna.

Det är mer TV-sport än någonsin och konkurrensen är tuff mellan kanalerna.

Det är en konst att hitta den idealiska nivån mellan att tillföra spänning och kunskap och att prata sönder. Det pratas i varje fall inte för lite. Analyseras alltför mycket. Särskilt i bollsporterna.

Fotbollen är värst. Som om det inte räckte med Glenn Strömberg när Viasat kör igång, sedan skall Martin Åslund och Bojan Djordjic skärskåda vad vi sett eller missat. Ola Wenström är en skicklig studiovärd men han borde ta några kurser med sina bisittare. Det blir för mycket taktik och positioner och för Åslunds del behövs ett lugnare tempo så att han hinner få med alla stavelser och inte sväljer hälften av budskapet i en sluddrig röra.

Sätt broms på Bojan

Bojan kan man ju gilla för hans sprudlande entusiasm, men herregud, kan ingen sätta en broms på karln. Han pratar för mycket, han är övertänd, vi behöver inte all den här informationen, det är inte så himla viktigt och allvarligt. Det är ju TV, för tusan, vi ser själva.

Men det är inte TV-bolagens styrka att undervisa och utbilda folk utan mediavana, det plockas folk från gatan lite hipp som happ som får leva på sina namn utan regi och hållhakar. Skärpning, tack! SvT utgör inget positivt undantag i det fallet.

Generellt när det gäller bollsporter är det för mycket tränarvokabulär och taktiska överkurser som förmedlas. Ge oss mindre men matnyttiga information. Erik Niva låter som en stridbar pamp på en sameriksdag men är fascinerande intill tröttsamhet med sina mångordiga omvägar i språket från A till Ö. Kunnig, alldeles egen, kanske nördig i överkant när han med kulturella ambitioner och socialrealistisk skärpa försöker förklara varför Liverpool inte längre vinner några matcher. Men han har i alla fall historiska kunskaper som sträcker sig utanför taktiktavlan och dem lyssnar jag gärna på.

Humor och entusiasm

Sveriges succéinsats i handbolls-VM upphöjdes till sin adekvata dignitet tack vare det strävsamma paret Robert Perlskog/Claes Hellgren. Här kan man tala om fungerande samspel, nästan som en pjäs under uppbyggnad med improviserade replikskiften, kommentarer och underfundigheter. Den djupa kunskapen svarar Hellgren för, den skicklige landslagsmålvakten som nog var den förste i landet - möjligen i hela världen - som började föra statistik på motståndarnas spelare och skyttar, en kartläggning som ökade hans möjligheter att stå i vägen för bollen. Båda har humor och entusiasm och Hellgren vet dessutom allt om alla spelare och även om han också kan verka insnöat nördig så lyser en självdistans igenom som är klädsam och vi struntar i att han beströr oss med en massa tekniska termer som vi inte riktigt förstår.

Alpint iskallt just nu

Nu väntar VM-tävlingar i alpint, skidskytte och längd. Alpint ligger en bit ifrån min medfödda intressesfär men med sådana fenomen som Stenmark, Pernilla Wiberg och Anja Persson fick man ju en oemotståndlig underhålls- och thrillernisch som man inte kunde tacka nej till. Johan Ejeborg och Tobias Hellman är stabila och korrekta - varken mer eller mindre - Pernilla är klok, analytisk och känslosam och kan bita ifrån som ingen annan (det får gärna bli oftare) och hon är ju en stjärna av alldeles slag, den svenska damidrottens absoluta banbrytare i allt vad hon företog sig. Därför lyssnar man. Tycker också om Maria Pietilä Holmner; med lite mera självförtroende och framfusighet kommer hon att bli riktigt bra. Synd bara för både henne och Pernilla att den alpina skidsporten i Sverige just nu är rätt ointressant att kommentera.

Skidsportens mysterium

Vinterns bästa TV-underhållning är tveklöst längdsprinten och skidskyttet. Läste i Svenska Dagbladet författaren Lena Andersson beklaga sig över skidsportens förflackning, att den blivit för publikvänlig och såld till kapitalet. Lena (själv gammal skidåkare) är alltid intressant att läsa men det här var lite reaktionärt i överkant. Visst var det fascinerande när skidåkare försvann ut i skogen på en femmil och ingen visste något förrän de dök upp i ett skogsbryn efter tre-fyra timmar men det går inte att bortse från publikens krav; gemensam start, inte minst som i sprinten, är fascinerande. Längdåkningen förmedlas till oss av mitt favoritteam Jacob Hård och Anders Blomqvist.

Där finns entusiasmen, den djupa kunskapen, pingpong-dialogen och jag vet ingen som likt Blomqvist kan ge oss hela skidsportens mysterium på några meningar. Oavsett om det gäller träning, återhämtning, mjölksyra, kost, förberedelser, överträning, bantyper, skidval, stavar, spann och åktekniker så vet han det vi behöver veta. Kärleken till sporten har de båda två och visst kan den ta överhanden och göra så att den skarpa kritiken och analysen uteblir; det är ju ett problem för alla, inte minst före dessa aktiva som tar plats i kommentatorsbåsen. 

Grått och trist från skidskyttet

Skidskyttet med sin större bredd och inbyggda spänningsmoment, sin allt ökande popularitet hade förtjänat ett kommentorspar som Hård och Blomqvist, men, tyvärr; där är det mörker. Ola Bränholm gillar sitt jobb, det hörs, han kan sporten, han skulle bara behövt ett kunnigt, entusiastiskt, frispråkigt bollplank. Helena Ekholm är mera en intetsägande megafon, rädd för att ta plats, alltför grund i sina analyser. Lotta Fahlberg - snälla, varför kommenterar hon skidskytte? Malande, enformigt, tråkigt. Och Björn Ferry, fast han har så mycket kunskap och idéer och verkar pratglad; det känns inte som att han hade så roligt på jobbet han heller. Fast han borde trivas som fisken i vattnet.

Nej, skidskyttet är värt något bättre och jag sitter faktiskt och tänker tillbaka på min gamle vän Christer Ulfbåge som i par med Kalle Grenemark lät som att de hade det lika spännande och underhållande som vi hemma i stugorna.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.