Ett dygn, så var Super League krossad

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ett svidande nederlag för girigheten - en stor seger för fotbollen och fansen. Det gick att stoppa det galna projektet Super League.

Och nu har vi också ett tydligt bevis för hur långt ifrån gräsrötterna ägarna står, hur pinsamt svag kontakten är mellan dem som äger fotbollsklubbarna och de som konsumerar. Så totalt omdömeslöst och världsfrånvänt att överhuvdtaget komma på idén, att inte ha så långa känselspröt ute att man kunde känna av hur reaktionerna skulle bli.

Vilken seger för både Uefa och Fifa! Och - Lennart Johansson ler i sin himmel.

Supportrar har hängt upp vepor i protest utanför Anfield Road i Liverpool

Det har ju inte funnits särskilt stora anledningar att under de senaste decennierna applådera det som åstadkommits i de internationella fotbollsorganisationernas, Uefa och Fifa, huvudkontor. Det räcker med att skriva ut namn som Joao Havelange, Sepp Blatter och Michael Platini för att man skall höra prasslet av miljonerna som bläddrats fram av alldeles fel händer.

Applåder till Uefa

Men nu måste det sägas; Främst Uefa-presidenten Alexander Ceferin men också Fifa-bossen Gianni Infantino har varit föredömligt tuffa och tydliga från första stund. Målat upp hotbilder för fotbollens framtid som triggat också spelare, inflytelserika tränare, politiker, nationsförbund, spelarfack, ja, till och med starka mediaaktörer att reagera och inse att Super League inte skulle gynna fotbollen utan skada den.

Om nämnda fotbollspresidenter suttit osäkert på sina stolar så måste de efter detta, och med det stöd de nu får från i första hand hela fotbolls-Europa, ha stärkt sina ställningar långt över den position de tidigare hade.

De gjorde det sakligt, bestämt och med uppmålade konsekvenser som varken, fansen, spelarna eller till slut de inblandade kunde tåla. Det fanns alldeles för mycket långsiktig prestige och kärlek att förlora, en själ skulle sättas i pant och riskerna för ett dussin av Europas allra populäraste klubbar att totalt tappa kontakten med marken blev för stor.

Det är mycket sagt att det nya beslutet - att skrota den tänkta ligan - betyder att fotbollen totalt återerövras av folket - det är ju fortfarande världsföretag med mångmiljardomsättningar som bestämmer förutsättningarna - men fotbollens sportsliga värde och mening har i alla fall räddats.

”Ormar och lögnare”

Supporters över hela världen har protesterat, några av världens mest ansedda tränare har betonat det osportsliga i upplägget med en stängd liga för en liten adelsklick, starka kulturbärare bland spelarna i främst de engelska klubbarna har inte sparat på svavlet i sina eder.

Uefa-presidenten Alexander Ceferin använde till och med starka invektiv som ”ormar” och ”lögnare” om de högst ansvariga från de stora klubbarna som satt igång projektet.

Jag skrev i min förra krönika att det ännu fanns chans att sätta stopp för galenskaparna och hoppades just på fansen, spelarna, tränarna och även lite försiktigt på mediabolag som var tänkbara köpare av rättigheterna till matcherna. Det är sällan man blir så totalt bönhörd. Detta var precis vad som skedde. 

Det här var ett exempel på total enighet från de mest vitala grupperna i sammanhanget och man skulle ju önska att ännu större och viktigare - och farligare - projekt som sätts igång av envåldshärskare i samhället skulle kunna stoppas av en total enighet bland alla dem som drabbas.

Fotbollen har växt sig ännu starkare, dess organisationer har stått pall precis som demokratin till sist gjorde i USA när en galning var i farten där. Det är trots allt något hoppfullt när till och med de som skulle kunna tänkas tjäna på Super League (inblandade spelare t ex) säger ifrån.

Attentatet mot fotbollen

Heder åt Chelsea och Roman Abramovich som inledde med att rycka bort Chelsea ur sammanhanget, Manchester City hakade på och några timmar senare hade alla de sex engelska klubbarna backat ur.

Men det var när först Juventuspresidenten och en av grundarna, Andrea Agnelli och Real Madrids boss och medgrundaren Florentino Perez kastade in handduken som projektet gick i graven.

Idén så stenhårt lanserad och efter några dagar ännu hårdare raserad, att det inte lär vara lönt under överskådlig tid att försöka utmana fotbollens organisationer och hundratals miljoner fans och starta fotbollsligor i privat regi.

Det här var ett misslyckat attentat mot fotbollen, de som nu står där som avslöjade attentatsmän har försvagat sina positioner så gravt i de klubbar de styr att de näppeligen kan sitta kvar.

”Pastoratet stod pall”, som Lennart Johansson skulle sagt och nu sitter han förstås i sin himmel och ler.

Och kanske får han se Moliere skriva om ”Den girige” i pluralis, kanske kan han få en liten biroll. Scenen och rampljuset gillade han ju och i himlen spelar man visst till och med inför publik.

Thomas Ejderhov

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.

MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.

 

Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i  Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess. 

I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!  

Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta

Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend? 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på  direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.