Obevekliga kalla fakta om OS

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

OS på zoom - ingen bra idé va? Jobba hemifrån, nja.Hur går det med de olympiska spelen i framtiden? Förvandlas de till E-sport för att överleva?

Galna tider göder galna frågor. Innan vi tar itu med framtiden skall den olympiska familjen sätta sig i husarrest i Peking.

Bilden vi önskar att fåse flera gånger om. Gärna i repris.Svenska OS-medalj ät ändå vad alla hoppas på, mitt upp i allt annat vad som kan tänkas ske, under några veckor i Kina.

Det finns starka miljöskäl för att ifrågasätta mastodontarrangemang med hela jordklotet inblandat. Och speciellt i tider som dessa.

Det finns politiska skäl för att verkligen fundera över var de olympiska spelen framledes placeras. Demokratiska länder, där folket vågar säga sitt, blir alltmera skeptiska, motståndet mot att söka spelen är lika starkt som motståndet att ge det till diktaturer.

Återanvända spel

Det finns ekonomiska skäl för att till exempel vinterspelen inte är lika attraktiva att söka längre. Påverkar inte positivt vare sig jobb eller turism så som tidigare påståtts.

Kandidater som vill/kan/förmår arrangera ett vinter-OS blir allt färre. Sju städer var villiga att arrangera OS 2014, tre var med och  slogs om spelen 2018, bara två, Peking och Almaty tävlade om årets vinter-OS. Bara Stockholm gjorde en fåfängt försök med spelen 2026 - ditlockat av ett falskt, positivt IOK som ville ha en konkurrent till redan ”förutbestämda” Milano/Cortina.

Inför 2030 nämns Sapporo (hade spelen 1998), Vancouver (2010) och Salt Lake City (2002) som tänkbara arrangörer. Tre gamla beprövade vinter-OS-städer alltså. Det är kanske ett alternativ inför framtiden; återvinning av arrangörserfarenhet, arenor och logistik. Om man inte vill gå ännu längre - av både politiska, ekonomiska och klimatologisk skäl - och permanenta spelen till någonstans i Schweiz - IOK:s hemland.

Ilskna fiender

Klimatkrisen och jordens uppvärmning är förstås lika ilskna fiender till mänskligheten som pandemier. SMHI har undersökt och analyserat den globala uppvärmningens affekter på vintrarna. Och kommit fram till att Falun, Åre och Cortina - för att ta tre exempel - kommer att ha en månad kortare vinter i slutet av 2000-talet.

Undersökningen bygger på att jordens medeltemperatur fortsätter stiga som den gjort de senaste decennierna.

Daniel Scott och hans team vid University of Waterloo i Kanada har räknat ut att bara Sapporo i Japan av de 21 städer som hittills arrangerat vinter-OS kommer satt ha klimtmässiga förutsättningar att klara av det vid seklets slut.

Framtiden för vintersporterna och vinterolympiska spel är inte ljusa.

Skidsporten blir, med de scenarier som skissas av vetenskapen, en framtida krisbransch. Det kommer inte att endast att drabba OS, övriga arrangörer och några tusen elitskidåkare. Det kommer att slå undan benen på arrangörer, vinterturismen, hotell, restauranger, liftar, klubbar, skidtillverkare och andra skidanknutna branscher. Ja, kanske till och med påverka folkhälsan om snölandskapet blir en allt ovanligare biotop.

Snökanonerna mullrar

Det blir i framtiden politiskt omöjligt att ur miljösynpunkt motivera konstgjord snö i så stora mängder att det kompenserar vad som går förlorat när Moder Jord ”sparkar bakut”.

I Peking mullrar snökanonerna för fullt. Så kan vi inte hålla på.

Det var vid kongressen i Kuala Lumpur 2015 som Peking, med 44 röster mot 40, slog ut Kazakstans motkandidat. Då hade Krakow, München, Lviv och S:t Moritz/Davos sagt nej, Sveriges Olympiska Kommitté gjort ett försök men Stockholms stad förkastat idén. Oslo hade lämnat in en officiell ansökan - men drog sig ur.

Den 4 februari tänds elden i Peking. Är det verkligen ett OS vi vill ha nu? Är det inte en enda vinnare över den förbannade pandemin som står högst på önskelistan. Den pandemi som tennismiljardären Novak Djokovic egoistiskt nonchalerar,  påhejad av fotbollsmiljardären Zlatan Ibrahimovic. Korkat, osympatiskt och illojalt.

Hela OS-tanken faller

Hela världens vintersportelit på ett ställe. Som skall hålla avstånd. Hur gör man det i en hockeymatch? Senare tid har med all önskvärd tydlighet visat att lagsporterna, handbollen, fotbollen och ishockeyn totalt misslyckats med att hålla smittan borta. Det kommer inte att gå i Peking heller.

OS känns just nu som det dummaste man kan hitta på under en galopperande smitta.

”Om det viktigaste under OS är att folk inte skall få vara nära varandra, så faller hela tanken med att ha ett OS”, skriver den alltid sansade och kloke DN-krönikören Johan Esk.

Reglerna blir så hårda, avspärrningarna så omfattande, alla sorters begränsningar så genomsyrande och testerna så många, att det kommer att kännas som ett pandemifängelse istället för en idrottsfest.

Esk har beslutat att inte åka till Peking. Jag har alltid haft principen att journalister aldrig skall bojkotta eller avstå från att rapportera ens från de jävligaste platser.

Men den här gången hade jag gjort som Esk. Får du inte möjlighet att ge en annan bild från OS än den som TV-tittarna ser därhemma - då kan du lika gärna bli en av dem.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.