Valuta för satsade miljoner

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sandra Näslund tog Sveriges femtonde medalj, det sjunde guldet i Peking. Det här blir Sveriges främsta vinter-OS genom tiderna.

Siffrorna nästan ofattbara för oss som varit med länge och minns olympiska spel där Sverige grävt djupt efter guldet men vaskat noll.

Stora kramkalaset utbröt i svensklägret när Sandra passerade mållinjen

När jag gjorde mitt första OS på plats, Innsbruck 1976, blev två ynka bronsmedaljer det enda truppen skrapade ihop. Ingemar Stenmark i storslalom, Benny Södergren på femmilen.

På 80-talet lyftes Sverige av Ingemar Stenmark, Gunde Svan, Tomas Wassberg och Tomas Gustafsson i första hand.

I Albertville 1992 tog Pernilla Wiberg det enda guldet, i Lillehammer två års senare var det Pernilla igen och Tre kronor som guldbehängdes. I Nagano 1998 och Salt Lake City 2002 blev det inte ett enda guld.

Tack till Blomman

Att det vände med början i Turin 2006 kan vi tacka Norge och den dåvarande idrottsministern Leif ”Blomman” Blomberg för.

Norge hade kammat noll i Calgary 1988 och startade sin Olympiatoppen med sikte på sitt eget OS 1994. Med sporterna samlade under ett tak, med forskning, korsbefruktning av kunskaper, experthjälp på alla plan. Succén var pyramidal. Nio guld (20 medaljer) redan i Albertville 1992, 10 i Lillehammer (26), 10 i Nagano (25) och värst hittills, 13 guld i Salt Lake City 2002.

Under spelen i Nagano 1998 stod jag en kväll på en bjudning vid ett bord tillsammans med dåvarande idrottsministern Leif ”Blomman” Blomberg. Japanska läckerheter men också svensk sill. Den lockade Blomman mest och vi klämde ett par snapsar. Plötsligt sa han: ”Ja, vad faen gör vi åt det här, Stolt.” Med avseende på det torftiga utfallet.

Vi hade träffats några gånger innan, jag gillade hans raka, lite burleska stil. ”Det är ju ingen mening med att vi håller på och söker olympiska spel om vi inte har några konkurrenskraftiga tävlande”, tyckte han.

Så jag sa: ”Ja, du får väl gräva djupare i regeringskassan och slanta upp lite extra.”

Det var alltså i februari 1998. Blomman lämnade Japan, åkte hem till Nordiska rådets miljökonferens i Göteborg, fick en stroke på sitt hotell och avled på Sahlgrenska sjukhuset den 2 mars.

En lyckad OS-satsning

Men då hade han redan hunnit plantera idén om ett specialstöd till Sveriges Olympiska Kommitté på 70 miljoner under förutsättning att Näringslivet satsade lika mycket.

Det blev hans efterträdare Lars Engqvist som fick presentera den svenska, olympiska toppsatsningen, en lite luddigare kopia av den norska modellen, och näringslivet och staten, precis som på Wallenbergs och Erlanders tid, slog påsarna ihop för Sveriges bästa.

När vi hade börjat misströsta på svensk vinteridrott kom plötsligt det fina utfallet i Turin 2006 som en direkt följd av en mera genomarbetad satsning på topp och talang med den duktige, framsynte sportchefen på SOK, Stefan Lindeberg, i spetsen.

Med Sandra Näslunds seger i skicross är guldkvoten (7) från Turin och Pyeongchang tangerad. 

Det är i samarbete med en rad partners som SOK idag finansierar stöd och experthjälp till elit och framtidstalanger.

SOK:s parters idag ärt: Svenska Spel, Toyota, Uniqlo, Discovery, JetSet sport, Speelacy, Nordea, Postkodlotteriet, Apollo, Bridgestone, Caro Berris, Flowlife, Hestra, NeH, Nordic Choice Hotels, Performic, Skanska, Tretorn, Vinge, IOK Top Partners, Skistar.

Sikte mot tjugo medaljer

SOK:s uttalade sportsliga mål för vinter-OS 2026 och sommar-OS 2028 är tjugo medaljer, varav minst fem guld.

23-åriga Sandra Näslund, en ung tjej i en ung sport. Hon var bara elva år när fartgrenen skicross debuterade på det olympiska programmet i Vancouver 2010. Fyra år senare kom hon femma i Sotji, för fyra år sedan fyra i Pyeongchang och nu stod hon pall för det enorma tryck hon haft på sig som en av Sveriges största guldfavoriter. Minst sagt imponerande.

Jag kan inte säga att jag bryr mig särskilt mycket om de nya sporterna på de olympiska programmet men eftersom jag är lite fascinerad av speedway får jag lite av samma känsla vid skicross. Fyra till start, snabba heat, hög fart, fräcka manövrar, våghalsigt. Ja, rent av farligt.

När Sandra OS-debuterade tog Anna Holmlund brons. Hon blev tyvärr ett offret för de höga riskerna i en rätt brutal fartgren. Hon har jobbat sig tillbaka till ett liv men inte till det liv som var utstakat för henne. Spänning och farliga liv hör tiden till. Sandra vet vilka risker hon sällskapar med.

Man har ofta kallat Internationella Olympiska Kommittén för en försoffad, dammig skara gubbar. Den bilden stämmer inte heller längre och man kan i alla fall inte anklaga den för att vara reaktionär längre i sitt sätt att se på idrott. Man har bjudit in både skidans luftakrobater och riskbenägna fartdårar. För att flirta med en yngre generation förstås men också för spektakulära, publikvänliga och ekonomiskt intressanta TV-sändningar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.