Valuta för satsade miljoner
Sandra Näslund tog Sveriges femtonde medalj, det sjunde guldet i Peking. Det här blir Sveriges främsta vinter-OS genom tiderna.
Siffrorna nästan ofattbara för oss som varit med länge och minns olympiska spel där Sverige grävt djupt efter guldet men vaskat noll.

När jag gjorde mitt första OS på plats, Innsbruck 1976, blev två ynka bronsmedaljer det enda truppen skrapade ihop. Ingemar Stenmark i storslalom, Benny Södergren på femmilen.
På 80-talet lyftes Sverige av Ingemar Stenmark, Gunde Svan, Tomas Wassberg och Tomas Gustafsson i första hand.
I Albertville 1992 tog Pernilla Wiberg det enda guldet, i Lillehammer två års senare var det Pernilla igen och Tre kronor som guldbehängdes. I Nagano 1998 och Salt Lake City 2002 blev det inte ett enda guld.
Tack till Blomman
Att det vände med början i Turin 2006 kan vi tacka Norge och den dåvarande idrottsministern Leif ”Blomman” Blomberg för.
Norge hade kammat noll i Calgary 1988 och startade sin Olympiatoppen med sikte på sitt eget OS 1994. Med sporterna samlade under ett tak, med forskning, korsbefruktning av kunskaper, experthjälp på alla plan. Succén var pyramidal. Nio guld (20 medaljer) redan i Albertville 1992, 10 i Lillehammer (26), 10 i Nagano (25) och värst hittills, 13 guld i Salt Lake City 2002.
Under spelen i Nagano 1998 stod jag en kväll på en bjudning vid ett bord tillsammans med dåvarande idrottsministern Leif ”Blomman” Blomberg. Japanska läckerheter men också svensk sill. Den lockade Blomman mest och vi klämde ett par snapsar. Plötsligt sa han: ”Ja, vad faen gör vi åt det här, Stolt.” Med avseende på det torftiga utfallet.
Vi hade träffats några gånger innan, jag gillade hans raka, lite burleska stil. ”Det är ju ingen mening med att vi håller på och söker olympiska spel om vi inte har några konkurrenskraftiga tävlande”, tyckte han.
Så jag sa: ”Ja, du får väl gräva djupare i regeringskassan och slanta upp lite extra.”
Det var alltså i februari 1998. Blomman lämnade Japan, åkte hem till Nordiska rådets miljökonferens i Göteborg, fick en stroke på sitt hotell och avled på Sahlgrenska sjukhuset den 2 mars.
En lyckad OS-satsning
Men då hade han redan hunnit plantera idén om ett specialstöd till Sveriges Olympiska Kommitté på 70 miljoner under förutsättning att Näringslivet satsade lika mycket.
Det blev hans efterträdare Lars Engqvist som fick presentera den svenska, olympiska toppsatsningen, en lite luddigare kopia av den norska modellen, och näringslivet och staten, precis som på Wallenbergs och Erlanders tid, slog påsarna ihop för Sveriges bästa.
När vi hade börjat misströsta på svensk vinteridrott kom plötsligt det fina utfallet i Turin 2006 som en direkt följd av en mera genomarbetad satsning på topp och talang med den duktige, framsynte sportchefen på SOK, Stefan Lindeberg, i spetsen.
Med Sandra Näslunds seger i skicross är guldkvoten (7) från Turin och Pyeongchang tangerad.
Det är i samarbete med en rad partners som SOK idag finansierar stöd och experthjälp till elit och framtidstalanger.
SOK:s parters idag ärt: Svenska Spel, Toyota, Uniqlo, Discovery, JetSet sport, Speelacy, Nordea, Postkodlotteriet, Apollo, Bridgestone, Caro Berris, Flowlife, Hestra, NeH, Nordic Choice Hotels, Performic, Skanska, Tretorn, Vinge, IOK Top Partners, Skistar.
Sikte mot tjugo medaljer
SOK:s uttalade sportsliga mål för vinter-OS 2026 och sommar-OS 2028 är tjugo medaljer, varav minst fem guld.
23-åriga Sandra Näslund, en ung tjej i en ung sport. Hon var bara elva år när fartgrenen skicross debuterade på det olympiska programmet i Vancouver 2010. Fyra år senare kom hon femma i Sotji, för fyra år sedan fyra i Pyeongchang och nu stod hon pall för det enorma tryck hon haft på sig som en av Sveriges största guldfavoriter. Minst sagt imponerande.
Jag kan inte säga att jag bryr mig särskilt mycket om de nya sporterna på de olympiska programmet men eftersom jag är lite fascinerad av speedway får jag lite av samma känsla vid skicross. Fyra till start, snabba heat, hög fart, fräcka manövrar, våghalsigt. Ja, rent av farligt.
När Sandra OS-debuterade tog Anna Holmlund brons. Hon blev tyvärr ett offret för de höga riskerna i en rätt brutal fartgren. Hon har jobbat sig tillbaka till ett liv men inte till det liv som var utstakat för henne. Spänning och farliga liv hör tiden till. Sandra vet vilka risker hon sällskapar med.
Man har ofta kallat Internationella Olympiska Kommittén för en försoffad, dammig skara gubbar. Den bilden stämmer inte heller längre och man kan i alla fall inte anklaga den för att vara reaktionär längre i sitt sätt att se på idrott. Man har bjudit in både skidans luftakrobater och riskbenägna fartdårar. För att flirta med en yngre generation förstås men också för spektakulära, publikvänliga och ekonomiskt intressanta TV-sändningar.
Mest lästa just nu
IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet.
Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.
Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.
”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare
Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar