Valuta för satsade miljoner
Sandra Näslund tog Sveriges femtonde medalj, det sjunde guldet i Peking. Det här blir Sveriges främsta vinter-OS genom tiderna.
Siffrorna nästan ofattbara för oss som varit med länge och minns olympiska spel där Sverige grävt djupt efter guldet men vaskat noll.

När jag gjorde mitt första OS på plats, Innsbruck 1976, blev två ynka bronsmedaljer det enda truppen skrapade ihop. Ingemar Stenmark i storslalom, Benny Södergren på femmilen.
På 80-talet lyftes Sverige av Ingemar Stenmark, Gunde Svan, Tomas Wassberg och Tomas Gustafsson i första hand.
I Albertville 1992 tog Pernilla Wiberg det enda guldet, i Lillehammer två års senare var det Pernilla igen och Tre kronor som guldbehängdes. I Nagano 1998 och Salt Lake City 2002 blev det inte ett enda guld.
Tack till Blomman
Att det vände med början i Turin 2006 kan vi tacka Norge och den dåvarande idrottsministern Leif ”Blomman” Blomberg för.
Norge hade kammat noll i Calgary 1988 och startade sin Olympiatoppen med sikte på sitt eget OS 1994. Med sporterna samlade under ett tak, med forskning, korsbefruktning av kunskaper, experthjälp på alla plan. Succén var pyramidal. Nio guld (20 medaljer) redan i Albertville 1992, 10 i Lillehammer (26), 10 i Nagano (25) och värst hittills, 13 guld i Salt Lake City 2002.
Under spelen i Nagano 1998 stod jag en kväll på en bjudning vid ett bord tillsammans med dåvarande idrottsministern Leif ”Blomman” Blomberg. Japanska läckerheter men också svensk sill. Den lockade Blomman mest och vi klämde ett par snapsar. Plötsligt sa han: ”Ja, vad faen gör vi åt det här, Stolt.” Med avseende på det torftiga utfallet.
Vi hade träffats några gånger innan, jag gillade hans raka, lite burleska stil. ”Det är ju ingen mening med att vi håller på och söker olympiska spel om vi inte har några konkurrenskraftiga tävlande”, tyckte han.
Så jag sa: ”Ja, du får väl gräva djupare i regeringskassan och slanta upp lite extra.”
Det var alltså i februari 1998. Blomman lämnade Japan, åkte hem till Nordiska rådets miljökonferens i Göteborg, fick en stroke på sitt hotell och avled på Sahlgrenska sjukhuset den 2 mars.
En lyckad OS-satsning
Men då hade han redan hunnit plantera idén om ett specialstöd till Sveriges Olympiska Kommitté på 70 miljoner under förutsättning att Näringslivet satsade lika mycket.
Det blev hans efterträdare Lars Engqvist som fick presentera den svenska, olympiska toppsatsningen, en lite luddigare kopia av den norska modellen, och näringslivet och staten, precis som på Wallenbergs och Erlanders tid, slog påsarna ihop för Sveriges bästa.
När vi hade börjat misströsta på svensk vinteridrott kom plötsligt det fina utfallet i Turin 2006 som en direkt följd av en mera genomarbetad satsning på topp och talang med den duktige, framsynte sportchefen på SOK, Stefan Lindeberg, i spetsen.
Med Sandra Näslunds seger i skicross är guldkvoten (7) från Turin och Pyeongchang tangerad.
Det är i samarbete med en rad partners som SOK idag finansierar stöd och experthjälp till elit och framtidstalanger.
SOK:s parters idag ärt: Svenska Spel, Toyota, Uniqlo, Discovery, JetSet sport, Speelacy, Nordea, Postkodlotteriet, Apollo, Bridgestone, Caro Berris, Flowlife, Hestra, NeH, Nordic Choice Hotels, Performic, Skanska, Tretorn, Vinge, IOK Top Partners, Skistar.
Sikte mot tjugo medaljer
SOK:s uttalade sportsliga mål för vinter-OS 2026 och sommar-OS 2028 är tjugo medaljer, varav minst fem guld.
23-åriga Sandra Näslund, en ung tjej i en ung sport. Hon var bara elva år när fartgrenen skicross debuterade på det olympiska programmet i Vancouver 2010. Fyra år senare kom hon femma i Sotji, för fyra år sedan fyra i Pyeongchang och nu stod hon pall för det enorma tryck hon haft på sig som en av Sveriges största guldfavoriter. Minst sagt imponerande.
Jag kan inte säga att jag bryr mig särskilt mycket om de nya sporterna på de olympiska programmet men eftersom jag är lite fascinerad av speedway får jag lite av samma känsla vid skicross. Fyra till start, snabba heat, hög fart, fräcka manövrar, våghalsigt. Ja, rent av farligt.
När Sandra OS-debuterade tog Anna Holmlund brons. Hon blev tyvärr ett offret för de höga riskerna i en rätt brutal fartgren. Hon har jobbat sig tillbaka till ett liv men inte till det liv som var utstakat för henne. Spänning och farliga liv hör tiden till. Sandra vet vilka risker hon sällskapar med.
Man har ofta kallat Internationella Olympiska Kommittén för en försoffad, dammig skara gubbar. Den bilden stämmer inte heller längre och man kan i alla fall inte anklaga den för att vara reaktionär längre i sitt sätt att se på idrott. Man har bjudit in både skidans luftakrobater och riskbenägna fartdårar. För att flirta med en yngre generation förstås men också för spektakulära, publikvänliga och ekonomiskt intressanta TV-sändningar.
Mest lästa just nu
Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.
MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
För att stötta svenska spelare i deras elitsatsningar inleder Svenska Tennisförbundet samarbete med tennisakademin Good to Great Tennis Academy som därmed blir ett rekommenderat utvecklingscenter.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
En svensk spelare har skrivit historia genom att kamma hem den största spelvinsten någonsin i Sverige – orimliga 1,25 miljarder kronor på Eurojackpot. Under tisdagskvällen stod det klart att en rad spelad i Sverige var ensam med full pott, och nu har Svenska Spel Tur fått tag på den lyckliga vinnaren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar