Slitaget i MFF är extremt och märkligt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Malmö FF ställer idag (inte) upp med följande lag: Johan Dahlin - Niklas Moisander, Lasse Nielsen, Martin Olsson - Jo Inge Berget, Oscar Lewicki, Anders Christiansen, Sören Rieks, Jonas Knudsen - Ola Toivonen, Isaak Kiese-Thelin.

Ett rätt hyggligt allsvenskt fotbollslag. Skulle kanske till och med kunna vinna SM-guld.

Men de kan inte.  Alla är skadade. Eller har precis nyligen varit.

Tillfälligt ledigt utrymme på MFF-bänken. Annars har klubben ett helt lag skadat.,

Några deltog, mer eller mindre sporadiskt, i toppmatchen mot AIK på på Friends. Men MFF har det så illa ställt just nu, att man kan sätta ihop ett fullvärdigt allsvenskt lag av spelare som är nyligen skadade, just nu och längre skadade, på rehab eller på väg tillbaka.

Alltmedan Allsvenskan rullar på i högt tempo och poängen tappas bort av bara farten.

30-årsklubben

Det finns en gemensam nämnare, en poäng om man så vill, att fundera omkring när man tittar närmare på MFF:s extremt långa lista över skadade spelare redan efter bara 5-6-omgångar av serien; i laguppställningen i ingressen ovan finns enbart spelare som fyller 30 år eller mera under spelåret 2022.

Målvakten Johan Dahlin (en av seriens absolut bästa i år) är 35, backen Niklas Moisander 37 i år, Martin Olsson och Lasse Nielsen 34, Sören Rieks 35, Anders Christiansen 32, Jo Inge Berget 32. Ola Toivonen 34. För att ta några exempel.

Malmö FF har förvisso några fina talanger, Hugo Larsson och Sebastian Nanasi bland andra, men årets trupp lutar sig mot fotbollsspelarens pensionsålder och frågan är om det är det som straffar sig nu, när den ena skadan följer på den andra och att just medelåldern på de 10-11 skadade spelarna bevisligen ligger på 32 år.

Jag vet  inte, ingen tycks veta, läkare och andra i det stora fysiska teamet letar och funderar. Tränar vi fel, för hårt, för lätt, för länge, på fel underlag, återhämtar vi oss inte tillräckligt, masserar vi för mycket eller för lite, slarvar vi med strechtningen, är det tränarens fel???

Frågetecknen är stora och många och jag vet inte om det är så här diskussionen går.

Tufft matchprogram

Men det stör uppenbarligen - konstigt vore det ju annars - att ett helt lag, till och med ett lag med kvaliteter att starta en allsvensk match, är satta ur spel så här tidigt, i första halvan av maj, när serien knappt ”satt sig”.

Har vi en föråldrad spelartrupp (?) måste väl vara en fråga som dyker upp. Kanske inte hos tränaren Milos Milosevic, som väl får ta det han får, men hos sportdirektören Daniel Andersson och nye sportchefen Andreas Georgson som styr över talangjakt, värvningar och truppens utformning och demografiska fördelning. Har spelare kommit till klubben med lite sargade kroppar? Också en fråga att ställa sig?

Visserligen sägs det att 70 är det nya 50 och 50 det nya 40 och om 30 då är det nya 25 så borde det ju inte finnas någon oro just för ålderskrämpor.

Men fotbollsspelare är inga vanliga glidare. De sliter hårt - och har väl genom åren egentligen tränat ganska lite jämfört med många individuella idrottsmän - de byter underlag oftare än tennisspelare och de spelar många fler matcher än kolleger ur tidigare generationer. 

Spelet har blivit hårdare, det finns större belöningar att hämta, och särskilt tufft blir det i duellerna mellan dem som anser sig ha kapacitet att ta det översta platserna och få spela ute i Europa. 

Jag har glatts åt fint speltempo i ett flertal allsvenska matcher i år men också sett lag som försöker spela i ett tempo de inte behärskar. 

Tränaren självkritisk?

Så varför denna långa skadelista hos just ett lag som av alla anses ha den bästa truppen, de rätta spelarna för att vinna allsvenskt guld igen.

Det lät på tränaren Milos Milojevic - jag hade lite svårt att hänga med i hans långa utläggning i CMore efter 0-2-förlusten mot AIK - som att han tog på sig en del av skulden (överambition?) men att han också kunde tänka sig, att spelare ansträngt sig extra hårt för att visa den nya tränaren vad de går för.

Det slår mig mitt i detta resonemang; jag följer tätt inpå Champions League och till viss de engelska och spanska ligorna men jag ser nästan ograverade trupper. 

Byten då och då för att rotera i trupperna och fördela bördan när möjlighet ges men i de viktiga matcherna nästan alltid samma lag. Och de spelar ännu flera matcher.

Stora uppgifter nalkas

Vad är det som gått snett i ett Malmö FF som redan efter några omgångar i Allsvenskan har en helt tänkbar allsvensk startelva på skadelistan? Spelar motståndarna extra brutalt mot MFF? Är det en fysisk häxjakt mot de dryga skåningarna som satts i system? Skall MFF krossas till varje pris?

Nej, nej, nej. Jag bara råkade tappa fotfästet lite och sväva iväg i jakten på vettiga förklaringar. Jag hittar inga.

Situationen är långt ifrån normal.

Läget är oroande för en klubb som förutom allsvensk guldjakt har en cupfinal och Champions League-kval framför sig inom överskådlig tid.

En sak inser jag: det kan inte bara vara otur.

Det vore en okritisk och självbedräglig förenkling att tro det.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.