Uppvisning - och Sverige hängde inte med

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det vi såg var Det Stora Språnget. Den kvinnliga fotbollen, i sitt allra översta, mycket smala skikt, har tagit ett jättekliv.

Illustrationen i semifinalen mellan England och Sverige så tydlig att det nästan gjorde ont. 4-0. Klasskillnad. Tendensen klar från turneringens början

De engelska jejerna var snabbare, aggresivare, och ville bara fram och före svenskorna

Jag skrev efter kvartsfinalsegern mot Belgien - jag måste i all blygsamhet få påminna om det för dem som tyckte att jag var för sträng mot Sverige - att spelet  inte skulle räcka till i semifinalen mot England.

Sveriges bästa halvtimma

Det har stått klart sedan jag såg Englands utklassning av Norge, att någonting har hänt där ute på öarna och nere i Europa som vi här uppe i Norden tydligen inte lagt märke till; en annan typ av fotboll. Ett kvinnligt uttolkande av denna mångfacetterade sports alla uttrycksformer som aldrig tidigare tagit sig så här nära herrarnas funktionalitet och koreografiska briljans. Jag har tidigare aldrig sett så högklassig damfotboll. Där har funnits tekniker och trollgummor, kvicka eleganta individualister, men det vi ser i England är komplett fotboll i alla dess delar.

Det är bara att konstatera att Sverige (och Norge och Danmark för den delen) har halkat efter.

Och ändå presterade Sverige i semifinalen mot England en dryg halvtimma som var lagets bästa under den här turneringen. Hög press, beslutsamhet i närkampsspelet, offervilja på varenda kvadratmeter på planen. Svenskorna gjorde absolut så bra de kunde och det mest glädjande var väl att Fridolina Rolfö i turneringens sista match fick visa vilken fin och klok fotbollspelare hon är. Svenskorna gjorde det jobbigt för engelskorna som blev lite omständiga och störda i sitt spel - men man anade ändå vart det skulle ta vägen.

Den nya fotbollen

Från det att den makalöst effektiva Beth Mead skjutit in 1-0 till England i den 33:e minuten var det Englands match, Enuppvisning av ”den nya fotbollen” och efter att Bronze nickat in 2-0 på en hörna bara två minuter in i andra halvleken blev återstoden bara en enda lång och för Sverige plågsam lektion.

Det engelska laget tvingade upp svenskorna i ett tempo som de inte pallade med till slut och i matcher med den här klasskillnaden, där underdogen (det var faktiskt Sverige även om både spelare och okritiska granskare ålagt dem favoritskapet) pressar  sig till det yttersta för att nå upp, räcka till, hålla ut, så rasar det mesta när målen faller i fel ända av planen. Alessia Russos klackmål till 3-0 var nästan förnedrande elegant men både det målet och det som Fran Kirby lobb-sköt från långt håll borde den svenska målvakten Hedvig Lindahl tagit. Om nu det här var hennes avsked till landslaget så hade man förstås unnat henne ett lyckligare slut. 

Vet inte om Caroline Seger efter över 230 landskamper också tackar för sig nu - det vore väl rimligt - men hon fick i så fall ingen gyllene revansch för den där straffmissen i OS-finalen i fjol. Nu fick hon nästan en halvlek när hon byttes in men men bara för att hinna konstatera att tiden flugit iväg. Nu fick den svenske kaptenen och beundransvärda trotjänaren med egna ögon, hjärta, ben och lungor märka att någonting har hänt där uppe i den smala toppen av det nästan oöverstigliga berget; det är inte obebott, där bor engelskor, tyskor, fransyskor och spanjorskor och det är dit alla andra måste sträva. De behöver inte snegla mot de bästa manliga spelarna längre för att se hur fotbollskonstens alla färger och figurer skall framställdas, nu finns där en extremt liten exklusiv skara länder med kvinnliga spelare som visar vägen. 

En Volvo mot tanks

De mest uppenbara skillnaderna - nu tydligt demonstrerade i semifinalen mellan England och Sverige - är speltempot, bollförflyttningen, löphastigheten, de distinkta passningarna, de raka, beslutsamma vägarna till mål - och effektiviteten.

Med skicklig taktik, lite tjuvknep och tuffa närkampsstrider kan man hålla emot ett tag - som Sverige under första halvtimman - men i andra halvleken var det som att försöka mota tanks med Volvobilar.

Det är klart att de stora ländernas stora klubbar, när de väl började satsa på damfotboll, också skulle ge avtryck i det internationella umgänget. En gång i tiden var det till Allsvenskan de bästa spelarna i världen ville komma. Den tiden är förbi. En gång i tiden spelade alla de bästa svenskorna i Allsvenskan. Den tiden är också förbi. Damfotbollen är i förändring och den gynnar uppenbarligen inte Sverige. Vid har kommit på efterkälken.

Det svenska damlandslaget får nu uppleva hur herrlandslaget alltid haft det; underlägsna de stora nationerna i kvickhet och teknik har de tvingats till taktisk list och spelmodeller som ibland gjort det möjligt att överraska mot de bästa.

Men problemet är inte i första hand förbundskapten Peter Gerhardssons. Han har kanske kommit så långt det går med den här generationen. Snabbhet, löpstyrka och funktionell teknik i de avgörande momenten måste prioriteras i klubblagen från unga år. England avslutar snabbt, distinkt och utan krusiduller, Sverige krånglar till det.

Många på efterkälken

Men Sverige är i gott sällskap. Många länder har nog förvånats över Det Stora Språnget av några få.

När England mötte Spanien i kvartsfinalen kan det ha varit den allra bästa match som någonsin spelats mellan två damlandslag. Jag funderade inte ens på om det var herr- eller damfotboll jag såg. Jag bara njöt.

Kom igen Sverige! 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.