Tror han verkligen på Infantino?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Karl-Erik Nilsson kommer vid Svenska Fotbollförbundets nästa årsmöte att avgå som ordförande.

Det känns som en välgärning. För när man lyssnar på Nilsson eller läser vad han sagt så blir  man bara mer och mer förbryllad.

Om fyra månader kan han tänka sig att rösta på Fifa-presidenten Gianni Infantino igen. Det är närmast upprörande.

"Fotbollens största lakej" i aktion...

I fredagens nummer av Svenska Dagbladet läser jag en intervju som Andreas Käck gjort med Nilsson. Där framstår en velig, osäker och närmast världsfrånvänd bas för svensk fotboll.

För någon vecka sedan sa Nilsson i en intervju för Expressen att han skulle rösta på Infantino igen, sedan, efter att Fifa förbjudit VM:s lagkaptener att kränga på sig One Love-armbindel, tyckte att han att just nu, JUST NU, gick det inte att rösta på Infantino. Nu säger han att det kan Sverige mycket väl göra vid Fifa-kongressen omkring fyra månader.

Kanske en Pride-festival?

Vad skulle Gianni Infantino kunna göra för att tvätta sina händer så rena att han förtjänar en svensk röst, ett svenskt förtroende att leda världsfotbollen?

Har har han viskat i örat på Nilsson, under dennes korta besök i Qatar, att han tänker ordna en Pride-festival i samband med att VM-finalen spelas den 18:e december?

Eller vad är det?

Nilsson kallar visserligen Fifas beslut som ”obegripligt” och säger att förtroendet har ”naggats i kanten” men vad är det att komma med.

 ”Naggats i kanten”? Det är väl mycket värre än så.

Infantino har med sitt beteende, sitt språk, sitt val att flytta sitt kontor till Doha och sätta sig i knät på den förhatliga regimen och låta den styra honom, totalt förbrukat sitt förtroende hos alla oss i alla fall kvar någon form av tro på fotbollens framtid och en värld förändrad till det bättre.

Inte Nilsson.

Ingen motkandidat

”I dagsläget hade vi inte röstat på honom i ordförandevalet”, säger Nilsson.

Bara det säger att han är beredd att ändra sig igen och det är då jag ställer frågan; vad skall Infantino göra för att Nilsson skall byta fot igen?

Inför rösträtt, fria val, yttrandefrihet och en fri press i Qatar?

Jag bara undrar.

Det finns ingen motkandidat till Infantino vid Fifavalet i mars månad nästa år. Det är detsamma som att han, om han inte tar sitt förnuft till fånga och drar tillbaka sin kandidatur frivilligt, blir vald. Det finns dock möjlighet att demonstrera sitt missnöje genom att lägga ner sin röst. Det kan svenske Nilsson inte garantera att Sverige kommer att göra.

I Norge vågar man säga vad man tycker och stå för det. Danmark tänker heller inte lägga sin röst på Infantino. Det blir kanske några till men den övervägande majoriteten av halvkorrumperade Fifa-delegater kommer att stödja Infantino.

Varför inte Sverige? 

Vad skall hända?

Så här lyder Nilssons minst sagt grumliga förklaring till Svenska Dagbladets intervjuare:

” Saker och ting händer. Det är fyra månader kvar till kongressen och vi måste följa utvecklingen fram till dess och diskutera med våra nordiska grannländer. Vid brukar normalt sett inte bestämma oss förrän just före kongressen.”

Så han menar att förtroendet för Infantino, med tanke på vad han gjort och hans grova försummelser att ställa krav på arrangören av VM och hanteringen av sina gästarbetare bland annat, kan återskapas.

” Ja, så är det ju. Det är människor och relationer vi pratar om och saker och ting kan ske. Det är svårt att säga hur världen kommer att se ut om fyra månader.

Det är minst sagt häpnadsväckande i allt sitt snömos hos den velige förbundsbasen.

Infantino har länge verkat som en lakej för den grymma regimen i Qatar, tror Nilsson verkligen att han är en annan människa om fyra månader? Det är i så fall mer än lovligt naivt.

Det Sverige och flera länder har begärt, ett migrantarbetarcenter, en kompensationsfond till arbetarna, har Infantino totalt nonchalerat. Det skulle ju ha etablerats för länge sedan, för tio år sedan. Men Infantino har inte brytt sig om förhållandena i VM-landet, inte gett några Fifa-garantier till arbetarna. Han har agerat lika nonchalant som regimen.

Inte lösningen

Men Nilsson tror att Infantino när en bättre människa om fyra månader. 

Både han och många med honom borde förstås  göra allt för att få bort honom, försöka skapa en opinion bland de stora fotbollsländerna, satt tryck på hela organisationen och absolut förklarat sitt missnöje. Det hade förmodligen inte fått bort honom ändå eftersom Fifas består av 211 länder, många smånationer som, enligt gamla ”goda” Fifa-traditioner (Havelange och Blatter) får sina dusörer för att troget ställa upp och vara med bland de stora.

”Över tid behöver vi hitta en allians som gör att vi får fram ett annat ledarskap”, säger Nilsson.

Ja, och hur skall det gå till och varför har det inte redan gjorts?

Jag har ingen tro på att Sverige överhuvudtaget kan förändra världen i det här avseendet heller och i fotbollen har Sverige inte haft någon röst sedan Lennart Johansson försvann från sina maktpositioner i Uefa och Fifa. Men likväl måste svenska fotbollsledare tänka till lite extra när en ny svensk fotbollsbas skall väljas. Det måste  vara någon med bestämda uppfattningar, med kraft och pondus. Och jag tror inte att  det är en gammal statsminister som totalt rustade ner det svenska försvaret och bad oss öppna våra hjärtan som är lösningen på problemet. 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Orienteringens paradnummer O-ringen,  tidigare 5-dagars,  är i högsta grad en kommunal angelägenhet. Oskarshamns kommun, cirka 27 000 invånare  varav 19 000 i tätorten och de senaste åren uppmärksammat för sitt SHL-lag i ishockey,  satsar 7,5 miljoner kronor på nästa veckas jakt efter kontroller i skogarna längs Smålandskusten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.