Tror han verkligen på Infantino?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Karl-Erik Nilsson kommer vid Svenska Fotbollförbundets nästa årsmöte att avgå som ordförande.

Det känns som en välgärning. För när man lyssnar på Nilsson eller läser vad han sagt så blir  man bara mer och mer förbryllad.

Om fyra månader kan han tänka sig att rösta på Fifa-presidenten Gianni Infantino igen. Det är närmast upprörande.

"Fotbollens största lakej" i aktion...

I fredagens nummer av Svenska Dagbladet läser jag en intervju som Andreas Käck gjort med Nilsson. Där framstår en velig, osäker och närmast världsfrånvänd bas för svensk fotboll.

För någon vecka sedan sa Nilsson i en intervju för Expressen att han skulle rösta på Infantino igen, sedan, efter att Fifa förbjudit VM:s lagkaptener att kränga på sig One Love-armbindel, tyckte att han att just nu, JUST NU, gick det inte att rösta på Infantino. Nu säger han att det kan Sverige mycket väl göra vid Fifa-kongressen omkring fyra månader.

Kanske en Pride-festival?

Vad skulle Gianni Infantino kunna göra för att tvätta sina händer så rena att han förtjänar en svensk röst, ett svenskt förtroende att leda världsfotbollen?

Har har han viskat i örat på Nilsson, under dennes korta besök i Qatar, att han tänker ordna en Pride-festival i samband med att VM-finalen spelas den 18:e december?

Eller vad är det?

Nilsson kallar visserligen Fifas beslut som ”obegripligt” och säger att förtroendet har ”naggats i kanten” men vad är det att komma med.

 ”Naggats i kanten”? Det är väl mycket värre än så.

Infantino har med sitt beteende, sitt språk, sitt val att flytta sitt kontor till Doha och sätta sig i knät på den förhatliga regimen och låta den styra honom, totalt förbrukat sitt förtroende hos alla oss i alla fall kvar någon form av tro på fotbollens framtid och en värld förändrad till det bättre.

Inte Nilsson.

Ingen motkandidat

”I dagsläget hade vi inte röstat på honom i ordförandevalet”, säger Nilsson.

Bara det säger att han är beredd att ändra sig igen och det är då jag ställer frågan; vad skall Infantino göra för att Nilsson skall byta fot igen?

Inför rösträtt, fria val, yttrandefrihet och en fri press i Qatar?

Jag bara undrar.

Det finns ingen motkandidat till Infantino vid Fifavalet i mars månad nästa år. Det är detsamma som att han, om han inte tar sitt förnuft till fånga och drar tillbaka sin kandidatur frivilligt, blir vald. Det finns dock möjlighet att demonstrera sitt missnöje genom att lägga ner sin röst. Det kan svenske Nilsson inte garantera att Sverige kommer att göra.

I Norge vågar man säga vad man tycker och stå för det. Danmark tänker heller inte lägga sin röst på Infantino. Det blir kanske några till men den övervägande majoriteten av halvkorrumperade Fifa-delegater kommer att stödja Infantino.

Varför inte Sverige? 

Vad skall hända?

Så här lyder Nilssons minst sagt grumliga förklaring till Svenska Dagbladets intervjuare:

” Saker och ting händer. Det är fyra månader kvar till kongressen och vi måste följa utvecklingen fram till dess och diskutera med våra nordiska grannländer. Vid brukar normalt sett inte bestämma oss förrän just före kongressen.”

Så han menar att förtroendet för Infantino, med tanke på vad han gjort och hans grova försummelser att ställa krav på arrangören av VM och hanteringen av sina gästarbetare bland annat, kan återskapas.

” Ja, så är det ju. Det är människor och relationer vi pratar om och saker och ting kan ske. Det är svårt att säga hur världen kommer att se ut om fyra månader.

Det är minst sagt häpnadsväckande i allt sitt snömos hos den velige förbundsbasen.

Infantino har länge verkat som en lakej för den grymma regimen i Qatar, tror Nilsson verkligen att han är en annan människa om fyra månader? Det är i så fall mer än lovligt naivt.

Det Sverige och flera länder har begärt, ett migrantarbetarcenter, en kompensationsfond till arbetarna, har Infantino totalt nonchalerat. Det skulle ju ha etablerats för länge sedan, för tio år sedan. Men Infantino har inte brytt sig om förhållandena i VM-landet, inte gett några Fifa-garantier till arbetarna. Han har agerat lika nonchalant som regimen.

Inte lösningen

Men Nilsson tror att Infantino när en bättre människa om fyra månader. 

Både han och många med honom borde förstås  göra allt för att få bort honom, försöka skapa en opinion bland de stora fotbollsländerna, satt tryck på hela organisationen och absolut förklarat sitt missnöje. Det hade förmodligen inte fått bort honom ändå eftersom Fifas består av 211 länder, många smånationer som, enligt gamla ”goda” Fifa-traditioner (Havelange och Blatter) får sina dusörer för att troget ställa upp och vara med bland de stora.

”Över tid behöver vi hitta en allians som gör att vi får fram ett annat ledarskap”, säger Nilsson.

Ja, och hur skall det gå till och varför har det inte redan gjorts?

Jag har ingen tro på att Sverige överhuvudtaget kan förändra världen i det här avseendet heller och i fotbollen har Sverige inte haft någon röst sedan Lennart Johansson försvann från sina maktpositioner i Uefa och Fifa. Men likväl måste svenska fotbollsledare tänka till lite extra när en ny svensk fotbollsbas skall väljas. Det måste  vara någon med bestämda uppfattningar, med kraft och pondus. Och jag tror inte att  det är en gammal statsminister som totalt rustade ner det svenska försvaret och bad oss öppna våra hjärtan som är lösningen på problemet. 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.