Tror han verkligen på Infantino?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Karl-Erik Nilsson kommer vid Svenska Fotbollförbundets nästa årsmöte att avgå som ordförande.

Det känns som en välgärning. För när man lyssnar på Nilsson eller läser vad han sagt så blir  man bara mer och mer förbryllad.

Om fyra månader kan han tänka sig att rösta på Fifa-presidenten Gianni Infantino igen. Det är närmast upprörande.

"Fotbollens största lakej" i aktion...

I fredagens nummer av Svenska Dagbladet läser jag en intervju som Andreas Käck gjort med Nilsson. Där framstår en velig, osäker och närmast världsfrånvänd bas för svensk fotboll.

För någon vecka sedan sa Nilsson i en intervju för Expressen att han skulle rösta på Infantino igen, sedan, efter att Fifa förbjudit VM:s lagkaptener att kränga på sig One Love-armbindel, tyckte att han att just nu, JUST NU, gick det inte att rösta på Infantino. Nu säger han att det kan Sverige mycket väl göra vid Fifa-kongressen omkring fyra månader.

Kanske en Pride-festival?

Vad skulle Gianni Infantino kunna göra för att tvätta sina händer så rena att han förtjänar en svensk röst, ett svenskt förtroende att leda världsfotbollen?

Har har han viskat i örat på Nilsson, under dennes korta besök i Qatar, att han tänker ordna en Pride-festival i samband med att VM-finalen spelas den 18:e december?

Eller vad är det?

Nilsson kallar visserligen Fifas beslut som ”obegripligt” och säger att förtroendet har ”naggats i kanten” men vad är det att komma med.

 ”Naggats i kanten”? Det är väl mycket värre än så.

Infantino har med sitt beteende, sitt språk, sitt val att flytta sitt kontor till Doha och sätta sig i knät på den förhatliga regimen och låta den styra honom, totalt förbrukat sitt förtroende hos alla oss i alla fall kvar någon form av tro på fotbollens framtid och en värld förändrad till det bättre.

Inte Nilsson.

Ingen motkandidat

”I dagsläget hade vi inte röstat på honom i ordförandevalet”, säger Nilsson.

Bara det säger att han är beredd att ändra sig igen och det är då jag ställer frågan; vad skall Infantino göra för att Nilsson skall byta fot igen?

Inför rösträtt, fria val, yttrandefrihet och en fri press i Qatar?

Jag bara undrar.

Det finns ingen motkandidat till Infantino vid Fifavalet i mars månad nästa år. Det är detsamma som att han, om han inte tar sitt förnuft till fånga och drar tillbaka sin kandidatur frivilligt, blir vald. Det finns dock möjlighet att demonstrera sitt missnöje genom att lägga ner sin röst. Det kan svenske Nilsson inte garantera att Sverige kommer att göra.

I Norge vågar man säga vad man tycker och stå för det. Danmark tänker heller inte lägga sin röst på Infantino. Det blir kanske några till men den övervägande majoriteten av halvkorrumperade Fifa-delegater kommer att stödja Infantino.

Varför inte Sverige? 

Vad skall hända?

Så här lyder Nilssons minst sagt grumliga förklaring till Svenska Dagbladets intervjuare:

” Saker och ting händer. Det är fyra månader kvar till kongressen och vi måste följa utvecklingen fram till dess och diskutera med våra nordiska grannländer. Vid brukar normalt sett inte bestämma oss förrän just före kongressen.”

Så han menar att förtroendet för Infantino, med tanke på vad han gjort och hans grova försummelser att ställa krav på arrangören av VM och hanteringen av sina gästarbetare bland annat, kan återskapas.

” Ja, så är det ju. Det är människor och relationer vi pratar om och saker och ting kan ske. Det är svårt att säga hur världen kommer att se ut om fyra månader.

Det är minst sagt häpnadsväckande i allt sitt snömos hos den velige förbundsbasen.

Infantino har länge verkat som en lakej för den grymma regimen i Qatar, tror Nilsson verkligen att han är en annan människa om fyra månader? Det är i så fall mer än lovligt naivt.

Det Sverige och flera länder har begärt, ett migrantarbetarcenter, en kompensationsfond till arbetarna, har Infantino totalt nonchalerat. Det skulle ju ha etablerats för länge sedan, för tio år sedan. Men Infantino har inte brytt sig om förhållandena i VM-landet, inte gett några Fifa-garantier till arbetarna. Han har agerat lika nonchalant som regimen.

Inte lösningen

Men Nilsson tror att Infantino när en bättre människa om fyra månader. 

Både han och många med honom borde förstås  göra allt för att få bort honom, försöka skapa en opinion bland de stora fotbollsländerna, satt tryck på hela organisationen och absolut förklarat sitt missnöje. Det hade förmodligen inte fått bort honom ändå eftersom Fifas består av 211 länder, många smånationer som, enligt gamla ”goda” Fifa-traditioner (Havelange och Blatter) får sina dusörer för att troget ställa upp och vara med bland de stora.

”Över tid behöver vi hitta en allians som gör att vi får fram ett annat ledarskap”, säger Nilsson.

Ja, och hur skall det gå till och varför har det inte redan gjorts?

Jag har ingen tro på att Sverige överhuvudtaget kan förändra världen i det här avseendet heller och i fotbollen har Sverige inte haft någon röst sedan Lennart Johansson försvann från sina maktpositioner i Uefa och Fifa. Men likväl måste svenska fotbollsledare tänka till lite extra när en ny svensk fotbollsbas skall väljas. Det måste  vara någon med bestämda uppfattningar, med kraft och pondus. Och jag tror inte att  det är en gammal statsminister som totalt rustade ner det svenska försvaret och bad oss öppna våra hjärtan som är lösningen på problemet. 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.