Stolt fördömer: "Stoppa dårskapen direkt!"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sverige funderar på att söka vinter-OS igen.

Trodde inte jag skulle behöva höra det igen, trodde sen att jag hörde fel, läste fel, men, nej, någon galning har fått för sig att vi skall kunna ha ett vinter-OS i Sverige 2030.

Internationella Olympiska kommittén har ratat svenska ansökningar åtta gånger. Nu är kommittén i knipa, ingen vill söka och då tänker de att ”svenskarna, som varit så angelägna, nu ger vi dem chansen”

OS-elden brinner i Stockholm 2030 - kanoch ska det bli verklighet?

Sju år i förväg utses olympiska tävlingsplatser. I år skall alltså beslutas om vem som skall arrangera 2030. Normalt brukar ett antal kandidater då stå klara sedan år tillbaka med färdiga koncept.

Sverige skall inleda en förstudie. Därför att någon, Gunilla Lindberg, IOK-ledamot, SOK:s stab eller Björn Ericsson i RF, jag vet inte, har blivit smickrad över att IOK, i sin beklämda belägenhet, nu kommer med mössan i hand och vill ha hjälp.

Stopp och belägg!

Komplicerad operation

Sverige har sökt alltför många gånger. Fått nej av IOK men framförallt av svenska regeringar och svenska folket.

Vi vill inte ha ett OS i Sverige eftersom det är alldeles för stort och omfattande och dyrt och fullkomligt fel i tiden.

Det kan mycket väl vara så, att de olympiska vinterspelen är på väg att dö ut eftersom allt färre är intresserade av att arrangera, eftersom världen ser ut som den gör, snön en allt större bristvara för varje år som går.

Så snälla, stoppa dårskapen. Nu!

Det finns ingen anledning att lägga ner en massa möda och pengar och arbetskraft på förstudier och planering och propaganda för att få folket över på sin sida.

Det krävs ett brett stöd inom idrottsrörelsen och ett politiskt samförstånd på både riks- och lokal nivå för att en ansökan ens skall skickas in. En särskilt komplicerad operation eftersom det inte handlar om en regering och en kommun utan om ett antal partier på riksnivå och ett antal kommunala myndigheter eftersom spelen kommer att utlokaliseras till flera platser i Sverige.

Det enklaste vore om regeringen redan nu ger galenskaparna beskedet att några ekonomiska garantier inte kommer att utfästas. Det är inte ekonomiskt försvarbart. Svensk idrott har stora bekymmer med bortfall av ungdomar av betydande mått. Det botas inte med ett olympiskt spel med en massa grenar som inte kan sägas tillhöra dem som inspirerar till fysisk aktivitet.

”Det här kan bli något stort för den samlade idrotten. Något av en lägereld för den samlade idrotten och Sverigebilden”, säger Anders Larsson, t f ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté.

Nota på 73 miljarder

Ja, som vi ser fram emot bob och rodel och snökullerbyttor och puckelpister och vad det kommer att göra för Sverigebilden.

Jag tror knappast det hjälper den nuvarande regeringen att få rätta perspektiv på den Sverigebild som nu tycks ha halkat alldeles på sniskan av en massa konstiga orsaker.

Svenska OS-kampanjer har alltid interfolierats av dylika floskler från svenska idrottsledare och yviga kampanjgeneraler.

Hans von Uthmann, som tydligen skall leda förstudien, inser problemen: ”Att övertyga folk är en av våra tuffaste uppgifter”, säger han.

Det gick inte senast. Den kampanjen bestod av en massa falsarier och felräkningar. Varken regeringen eller folket lät sig luras och gör det nog inte den här gången heller.

De senaste vinterspelen i Peking kostade 73 miljarder kronor.

Inte några spel har genomförts utan att kalkylerna - siffrorna som man försökt dupera folket och regeringarna med - spruckit med åtskilliga miljarder.

En rejäl varningsklocka

En varningsklocka dånar för alla inblandade; det har blivit allt svårare att få fram kandidater villiga att arrangera. Många avstår, förstudierna pekar åt fel håll, en del drar igång men drar i bromsen senare och backar ur. De ekonomiska riskerna för stora, folkets intresse för svagt, regeringars garantier uteblir, miljöfrågan spelar också in. Massor av städer att de senaste åren haft funderingar men insett det oförsvarbart att fortsätta.

Japanska Sapporo har varit på tapeten för 2030 men pausat sin kampanj, Vancouver (arrangör 2010) har ekonomiska problem och får inte ihop budgeten (den går aldrig ihop), Salt Lake City (arrangör så sent som 2002) vill vänta med en ansökan för spelen 2034.

Och i år skall IOK fatta beslut. Det är alltså, till råga på allt, bråttom, förstudien skall vara klar före sommaren och bara det, att det känns som ett framtvingat hafsverk ger skäl till att skrika stopp och belägg.

En massa betydande vinternationer, en rad stora, tänkbara städer, backar alltså ur därför att spelen har vuxit till ohanterliga proportioner och blivit alldeles för dyra.

Dags att krympa spelen

IOK borde ta sig en allvarlig funderare över om man inte borde plocka bort en massa grenar - några gamla som bob och rodel, några nya, spektakulära skidgrenar för att minska kostnaderna och återväcka intresset för att arrangera.

Vinterspelen, ja en massa vinteridrotter över huvudtaget, kan gå en tuff framtid till mötes. Klimatförändringarna går till och med fortare än vad de mest pessimistiska experterna och forskarna trott, det är bara beslutsfattarna som ingenting tycks begripa. Vinterlandskapen håller på att byta skepnad. 

Idag har Sverige så stora problem att det, på politisk nivå, näppeligen går att försvara miljardsatsningar på ett olympiskt spel.

Krig, naturkatastrofer, elkriser och annat skall ju också ha sitt. Försvaret, krisberedskapen, skolan, vården, våldsbekämpningen också. 

Förstudien avslutad.

Sorry, IOK, vi måste tyvärr tacka nej. 

Lycka till!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.