Ett bra program som kan bli mycket bättre

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Mästarnas Mästare har blivit som Melodifestivalen; även de som har föga idrottsintresse eller är musikaliskt bevandrade följer evenemangen.

Mästarnas Mästare har blivit en av SvT:s stora succéer. Det belgiska konceptet i svensk version har pågått sedan 2009.

Dags för lite förnyelse kanske.

Nattdfellen, kulmen på varje program.Vi tittare kan rutinerna numera och det torde väl finnas en allmän önskan om förnyelse.

Jag finner ingen som helst poäng med att det 27-åriga gymnastikfenomenet (med svensk gymnastikmått mätt), Jonna Adlerteg, skall  vara med i samma tävling som 60-plussaren Maria Gretzer som tillbringat större delen av sitt liv på hästryggen. 

Haltar och skevar

Inget ont om Maria. En sannare hästvän och grovjobbare kan jag inte tänka mig. Hon tränar, föder upp, tävlar; visst, hon tillhör en gammal överklassport som kräver miljardärer i bakgrunden för att man skall nå den internationella toppen, men det är inget champagneliv hon lever och på den tiden det begav sig - när hon fanns i världstoppen och blev sexa på OS i Barcelona, lastade hon in sina hästar och körde bilen själv genom Europa. Så all heder åt henne. Men hon skall ju inte behöva tävla mot en tjej hon kunde varit mor till.

Och det bli ju inga sportsliga tävlingar när det gamla simmarfenomenet Anders Holmertz, 54, skall försöka utmana den nästan trettio år yngre Nils van der Poel, som precis avslutat sin korta elitkarriär. Det haltar och skevar i förutsättningarna.

Vill man ha med 60-plussare så låt dem då tävla mot varandra, vill man ha en kamp mellan mästare som ännu har sina toppkvalitet i behåll, så låt dem som nyligen avslutat sina karriärer mötas.

Vad säger van der Poel?

Jag tycker nog att mästarna skall få åldras något innan de sätter sina krafter på prov igen och att Nils van der Poel (jag irriterar mig också på att han mumlar så snabbt att man inte hör vad han säger; finns de inga regissörer och ljudtekniker på de där inspelningarna?) kom med alldeles för tidigt. Roligare om alla är föredettingar och har karriären ungefär lika långt bakom sig. Tio års distans till de aktiva karriären vore väl lagom.

Och, apropå Nils van der Poel; i ett tidigare program erbjöd han sig att ställa upp i en nattduell fast han inte var aktuell. Det tillät inte reglerna. Men så plötsligt, när han erbjöd sig igen inför finalen, så gick det bra. Vet inte om han ville verka generös och visa ädelmod men bäst är nog när regelverket har sin naturliga gång.

Det är ett nostalgiprogram, det är mysigt att se bilder från deras karriärer och programledaren Micke Leinegard stramar upp sig som inför kungligheter och betygar sin aktning. Det kan väl gå an till en lagom grad att vara star struck, men här bli det nästan lite larvigt underdånigt.

Det är ändå publik service och lite mera information borde tittarna få. Minneskavalkaderna är okay, men jag skulle ville veta så mycket mera om aktuella saker det inte ställs några frågor om.

Massor av frågor

Vad sysslar de med nu. Familjer, jobb, hur lever de sina liv.

Vad har idrotten betytt för dem, yrkesmässigt, ekonomiskt?

Hur har det gått att kombinera familjeliv och karriär?

Har de tagit skada av idrotten?

Många som inte kan leva på sina idrotter men har tränat lika mycket. Hur känns det i dag:

  • Vad har de offrat, hur har de gjort för att få livet att gå ihop?
  • Offrade de skolan för ett liv i idrotten som sedan ändå inte gav dem varken jobb eller ekonomi som räddade framtiden?
  • Vad det värt all uppoffring?
  • Stod idrotten i vägen eller öppnade den dörrar?
  • Hur fick de hjälp med tävlingsnerver, offentliga framträdanden, ekonomi?
  • Hur mår deras kroppar idag?
  • Vad har de idag - tack vare idrotten?
  • Var har de försakat?

Det går med lätthet att skapa utrymme i programmen som skulle tillåta massor av intressanta frågor att få svar. De var idoler och mästare en gång, men hur gick det sedan med deras liv.

Det skulle vi bra gärna vilja veta.

Åke Stolt

Fakta

Mästarnas Mästare har hittills vunnits av följande: Per Elofsson, skidor, Armand Krajnc, boxning, Ingemar Stenmark, alpin skidåkning, Jörgen Jönsson, ishockey, Magdalena Forsberg, skidskytte, Thomas Ravelli, fotboll, Danijela Forsberg, ishockey, Peter Forsberg, ishockey, Martin Lidberg, brottning, Anders Söderberg skidor, Michael Thornéus, friidrott, André Myhrer, alpin skidåkning, Sofia Loft, styrkelyft.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har klubben minskat energikostnaderna  betydligt genom kombinationen av ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.