Ett bra program som kan bli mycket bättre

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Mästarnas Mästare har blivit som Melodifestivalen; även de som har föga idrottsintresse eller är musikaliskt bevandrade följer evenemangen.

Mästarnas Mästare har blivit en av SvT:s stora succéer. Det belgiska konceptet i svensk version har pågått sedan 2009.

Dags för lite förnyelse kanske.

Nattdfellen, kulmen på varje program.Vi tittare kan rutinerna numera och det torde väl finnas en allmän önskan om förnyelse.

Jag finner ingen som helst poäng med att det 27-åriga gymnastikfenomenet (med svensk gymnastikmått mätt), Jonna Adlerteg, skall  vara med i samma tävling som 60-plussaren Maria Gretzer som tillbringat större delen av sitt liv på hästryggen. 

Haltar och skevar

Inget ont om Maria. En sannare hästvän och grovjobbare kan jag inte tänka mig. Hon tränar, föder upp, tävlar; visst, hon tillhör en gammal överklassport som kräver miljardärer i bakgrunden för att man skall nå den internationella toppen, men det är inget champagneliv hon lever och på den tiden det begav sig - när hon fanns i världstoppen och blev sexa på OS i Barcelona, lastade hon in sina hästar och körde bilen själv genom Europa. Så all heder åt henne. Men hon skall ju inte behöva tävla mot en tjej hon kunde varit mor till.

Och det bli ju inga sportsliga tävlingar när det gamla simmarfenomenet Anders Holmertz, 54, skall försöka utmana den nästan trettio år yngre Nils van der Poel, som precis avslutat sin korta elitkarriär. Det haltar och skevar i förutsättningarna.

Vill man ha med 60-plussare så låt dem då tävla mot varandra, vill man ha en kamp mellan mästare som ännu har sina toppkvalitet i behåll, så låt dem som nyligen avslutat sina karriärer mötas.

Vad säger van der Poel?

Jag tycker nog att mästarna skall få åldras något innan de sätter sina krafter på prov igen och att Nils van der Poel (jag irriterar mig också på att han mumlar så snabbt att man inte hör vad han säger; finns de inga regissörer och ljudtekniker på de där inspelningarna?) kom med alldeles för tidigt. Roligare om alla är föredettingar och har karriären ungefär lika långt bakom sig. Tio års distans till de aktiva karriären vore väl lagom.

Och, apropå Nils van der Poel; i ett tidigare program erbjöd han sig att ställa upp i en nattduell fast han inte var aktuell. Det tillät inte reglerna. Men så plötsligt, när han erbjöd sig igen inför finalen, så gick det bra. Vet inte om han ville verka generös och visa ädelmod men bäst är nog när regelverket har sin naturliga gång.

Det är ett nostalgiprogram, det är mysigt att se bilder från deras karriärer och programledaren Micke Leinegard stramar upp sig som inför kungligheter och betygar sin aktning. Det kan väl gå an till en lagom grad att vara star struck, men här bli det nästan lite larvigt underdånigt.

Det är ändå publik service och lite mera information borde tittarna få. Minneskavalkaderna är okay, men jag skulle ville veta så mycket mera om aktuella saker det inte ställs några frågor om.

Massor av frågor

Vad sysslar de med nu. Familjer, jobb, hur lever de sina liv.

Vad har idrotten betytt för dem, yrkesmässigt, ekonomiskt?

Hur har det gått att kombinera familjeliv och karriär?

Har de tagit skada av idrotten?

Många som inte kan leva på sina idrotter men har tränat lika mycket. Hur känns det i dag:

  • Vad har de offrat, hur har de gjort för att få livet att gå ihop?
  • Offrade de skolan för ett liv i idrotten som sedan ändå inte gav dem varken jobb eller ekonomi som räddade framtiden?
  • Vad det värt all uppoffring?
  • Stod idrotten i vägen eller öppnade den dörrar?
  • Hur fick de hjälp med tävlingsnerver, offentliga framträdanden, ekonomi?
  • Hur mår deras kroppar idag?
  • Vad har de idag - tack vare idrotten?
  • Var har de försakat?

Det går med lätthet att skapa utrymme i programmen som skulle tillåta massor av intressanta frågor att få svar. De var idoler och mästare en gång, men hur gick det sedan med deras liv.

Det skulle vi bra gärna vilja veta.

Åke Stolt

Fakta

Mästarnas Mästare har hittills vunnits av följande: Per Elofsson, skidor, Armand Krajnc, boxning, Ingemar Stenmark, alpin skidåkning, Jörgen Jönsson, ishockey, Magdalena Forsberg, skidskytte, Thomas Ravelli, fotboll, Danijela Forsberg, ishockey, Peter Forsberg, ishockey, Martin Lidberg, brottning, Anders Söderberg skidor, Michael Thornéus, friidrott, André Myhrer, alpin skidåkning, Sofia Loft, styrkelyft.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Den ekonomiska bilden av Dam-EM 2025 klarnar allt mera.

Via flera fans och besökare vid arenorna har omsättningen ökat avsevärt. Nu avslöjas att 600 000 biljetter är sålda och att de förväntade intäkterna väntas uppgå till inte mindre än 128 miljoner euro och därmed budgeteras prispengarna till 41 miljoner euro. Det står också klart att Dam 2025 redan överträffar alla tidigare arrangemang.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Svensk Hockey-TV har haft sitt mest framgångsrika år hittills under säsongen 2024/2025. Plattformen, som sänder hockey från hela Sverige – från cuper och ungdomsserier till elitnivå – har vuxit kraftigt i både räckvidd och användning. Med över 300 ishallar utrustade med automatiserade och AI-styrda kamerasystem, 2,5 miljoner unika tittare och mer än 7 miljoner strömstarter, har Svensk Hockey-TV blivit en del av den svenska hockeypublikens vardag.

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.