Ett bra program som kan bli mycket bättre

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Mästarnas Mästare har blivit som Melodifestivalen; även de som har föga idrottsintresse eller är musikaliskt bevandrade följer evenemangen.

Mästarnas Mästare har blivit en av SvT:s stora succéer. Det belgiska konceptet i svensk version har pågått sedan 2009.

Dags för lite förnyelse kanske.

Nattdfellen, kulmen på varje program.Vi tittare kan rutinerna numera och det torde väl finnas en allmän önskan om förnyelse.

Jag finner ingen som helst poäng med att det 27-åriga gymnastikfenomenet (med svensk gymnastikmått mätt), Jonna Adlerteg, skall  vara med i samma tävling som 60-plussaren Maria Gretzer som tillbringat större delen av sitt liv på hästryggen. 

Haltar och skevar

Inget ont om Maria. En sannare hästvän och grovjobbare kan jag inte tänka mig. Hon tränar, föder upp, tävlar; visst, hon tillhör en gammal överklassport som kräver miljardärer i bakgrunden för att man skall nå den internationella toppen, men det är inget champagneliv hon lever och på den tiden det begav sig - när hon fanns i världstoppen och blev sexa på OS i Barcelona, lastade hon in sina hästar och körde bilen själv genom Europa. Så all heder åt henne. Men hon skall ju inte behöva tävla mot en tjej hon kunde varit mor till.

Och det bli ju inga sportsliga tävlingar när det gamla simmarfenomenet Anders Holmertz, 54, skall försöka utmana den nästan trettio år yngre Nils van der Poel, som precis avslutat sin korta elitkarriär. Det haltar och skevar i förutsättningarna.

Vill man ha med 60-plussare så låt dem då tävla mot varandra, vill man ha en kamp mellan mästare som ännu har sina toppkvalitet i behåll, så låt dem som nyligen avslutat sina karriärer mötas.

Vad säger van der Poel?

Jag tycker nog att mästarna skall få åldras något innan de sätter sina krafter på prov igen och att Nils van der Poel (jag irriterar mig också på att han mumlar så snabbt att man inte hör vad han säger; finns de inga regissörer och ljudtekniker på de där inspelningarna?) kom med alldeles för tidigt. Roligare om alla är föredettingar och har karriären ungefär lika långt bakom sig. Tio års distans till de aktiva karriären vore väl lagom.

Och, apropå Nils van der Poel; i ett tidigare program erbjöd han sig att ställa upp i en nattduell fast han inte var aktuell. Det tillät inte reglerna. Men så plötsligt, när han erbjöd sig igen inför finalen, så gick det bra. Vet inte om han ville verka generös och visa ädelmod men bäst är nog när regelverket har sin naturliga gång.

Det är ett nostalgiprogram, det är mysigt att se bilder från deras karriärer och programledaren Micke Leinegard stramar upp sig som inför kungligheter och betygar sin aktning. Det kan väl gå an till en lagom grad att vara star struck, men här bli det nästan lite larvigt underdånigt.

Det är ändå publik service och lite mera information borde tittarna få. Minneskavalkaderna är okay, men jag skulle ville veta så mycket mera om aktuella saker det inte ställs några frågor om.

Massor av frågor

Vad sysslar de med nu. Familjer, jobb, hur lever de sina liv.

Vad har idrotten betytt för dem, yrkesmässigt, ekonomiskt?

Hur har det gått att kombinera familjeliv och karriär?

Har de tagit skada av idrotten?

Många som inte kan leva på sina idrotter men har tränat lika mycket. Hur känns det i dag:

  • Vad har de offrat, hur har de gjort för att få livet att gå ihop?
  • Offrade de skolan för ett liv i idrotten som sedan ändå inte gav dem varken jobb eller ekonomi som räddade framtiden?
  • Vad det värt all uppoffring?
  • Stod idrotten i vägen eller öppnade den dörrar?
  • Hur fick de hjälp med tävlingsnerver, offentliga framträdanden, ekonomi?
  • Hur mår deras kroppar idag?
  • Vad har de idag - tack vare idrotten?
  • Var har de försakat?

Det går med lätthet att skapa utrymme i programmen som skulle tillåta massor av intressanta frågor att få svar. De var idoler och mästare en gång, men hur gick det sedan med deras liv.

Det skulle vi bra gärna vilja veta.

Åke Stolt

Fakta

Mästarnas Mästare har hittills vunnits av följande: Per Elofsson, skidor, Armand Krajnc, boxning, Ingemar Stenmark, alpin skidåkning, Jörgen Jönsson, ishockey, Magdalena Forsberg, skidskytte, Thomas Ravelli, fotboll, Danijela Forsberg, ishockey, Peter Forsberg, ishockey, Martin Lidberg, brottning, Anders Söderberg skidor, Michael Thornéus, friidrott, André Myhrer, alpin skidåkning, Sofia Loft, styrkelyft.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hugo Larsson räddade MFF från ekonomisk förlust. Malmö FF: s ordförande, Anders Pålsson, går nu ut och öppet medger:

– Tack vare försäljningen av Hugo Larsson gick ekonomin ihop även 2023 och vi fick ett plus på 1 miljon kr. Det egna kapitalet är oförändrat, men samtidigt har likviditeten minskat.

– Det är varken oroande eller överraskande. Vi har fortsatt att investera i både spelare och anläggning, utan Uefaintäkter, men det är klart att vi inte kan göra det för evigt, säger Pålsson i Sydsvenska Dagbladet. 

Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

Racingserien STCC  åtyerkommer i Göteborg och det innebär att en 625  meter lång bana ska byggas mitt inne i stan till premiären den 8-9 juni.. I dag  avslöjas att ett stort tävlingsområde ska anläggas vid sidan av Ullevi för premiären av världens första 100- procentiga elektriska nationella mästerskap.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

De är fyra stjärnor inom parasport och nu ska de profilerasDen 28 augusti 2024 går startskottet för Paralympics i Paris, och lagom till sommarspelen släpps den nya serien ”Drömmen om Paralympics" på  TV4 Play. Här får tittarna på nära håll följa fyra av Sveriges främsta elitidrottare genom tuffa träningspass och vardag.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.