Svennis tagen, men ändå lycklig

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Tårar är en liten behändig vätska. Duger till både glädje och sorg.

Speciellt lämpad för en tillställning som Idrottsgalan som innehåller både glädje och en påminnelse om livets förgänglighet.

Årets upplaga - ett 25-årsjubileum - fick bruk för de salta dropparna.

Sven-Göran "Svennis" Svennis blev tagen av stunden när alla i arenan hyllade honom med applåder och uppmuntran. Sedan delade han ut priset för Årets Ledare under Idrottsgalan 2024 på Friends Arena. Foto: Christine Olsson / TT

Först började de rinna när Sverige fick uppleva Ståhl-mormor i egen hög person, Leila heter hon, mormor till den enastående Daniel Ståhl, nu prisutdelare. Det var fint att hämta in henne med Ålandsfärjan och låta henne hänga bragdmedaljen om halsen på sitt älskade barnbarn. Det var ju ingen som behövde tveka på att den kärleken var äkta och ömsesidig. Näsdukarna fram, det glittrade i en hel del tuffa gossars ögon när de två omfamnade varann på scenen. Det är vackert när känslor presenterar sig i flytande form till och med på riktiga tuffingar.

Fördelade gracer

Jag hade nog trott att Daniel Ståhl, efter ett av de mest magiska ögonblicken i den svenska idrottshistorien - diskusguldet säkrat i sista kastet i VM i Budapest - skulle kamma hem storslam den här kvällen. 

Att han i varje fall med bred marginal skulle plocka hem Jerring-priset. Som han presterar och bjuder på sig själv och går hem i stugorna, så fort jag skriver om honom så spiller applåderna över på mig också. Jag har nog aldrig varit med om något liknande. Visst blev det Ståhls kväll. Bragdguldet fick han ta emot och de sekunder av maximerad idrottspsykologi som gjorde honom till världsmästare fick sin belöning som Årets prestation. 

Det var ett bra val även om en Ståhl-fantast som jag också inser att ingenting är självklart när man skall jämföra idrottsbragder på toppnivå med varandra och när motståndarna heter Armand Duplantis, Sarah Sjöström och Hanna Öberg.  Det är ju rätt trevligt när gracerna fördelas också; Duplantis Årets manlige idrottare, Sjöström Årets kvinnliga.

Populära Ebba

Men den stora skrällen (tror jag nog många tycker) var att den lite klurige Ebba Andersson i överlägsen stil kammade hem Jerringpriset. Sportradions utmärkelse är i sig ingen värdering av prestation, när folket röstar finns alltid utrymme för kampanjer men man kan nog utan tvekan förklara hennes överlägsna seger med svenska folkets kärlek till skidsporten. Det är ju ett popularitetspris. 

Det visas förvisso inte lika mycket skidor i de stora, breda Tv-kanalerna längre men på något sätt hittar tydligen folk skidsändningarna. De finns kanske med i något basutbud, jag är inte riktigt insatt i det där - och nu hade varken Daniel Ståhl (55 000 röster) eller Armand Duplantis (92 000) en chans. 

Ebba Andersson fick hela 161 000 röster. Miljöproblemen har länge varit ett hot mot vintrarna, snöfattigt både här och var, men den här vintern har det sett vitt och fint ut och skidåkning i djup, snöhöljd granskog vädjar uppenbarligen ännu till vår barndoms vintrar. Ebba är en fantastisk idrottskvinna som förtjänar folkets kärlek men att rå på två världsmästare i den olympiska huvudsporten friidrott, det trodde jag ändå inte att hon var mäktig. 

Sedan var det ju mer än konstigt att hon inte fanns med i någon av de kategorier som juryn skulle belöna. 

Hyllning på lagom nivå

Tårarna fick sin andra chans när Sven Göran ”Svennis” Eriksson kom upp på scenen som prisutdelare för kategorin Årets ledare. Fina hyllningar från spelare och ledare i Sverige och utomlands. Svennis besked att han lider av obotlig cancer är inte lätt att förhålla sig till. Fint om alla kunde få höra de fina orden medan de lever, Svennis fick nu en värdig hyllning på lagom nivå. Med alla känslor inblandad kan det lätt bli smetigt, nästan ovärdigt och jobbigt för den drabbade. 

Jag har redan läst texter om Svennis, skrivna som nekrologer, som om han redan var död. Svennis såg nöjd och glad ut (hur orkar han?), det var nog skönt för honom också att ingen potentat tvingats fram på scenen för att tacka för hans livsgärning. 

Det blir jobbigt och ovärdigt när man tar livet av folk i förtid. Nu lyckades idrottsgalan med det ändå genom att publicera fel bild på den gamle fotbollscharmören Rolf ”Kocken” Andersson. Pinsamt.

Måns ett fenomen

Galan då? Artisteriet hade väl kunnat varieras och utökas. Istället fick två allvarliga män i grå kostymer stå en lång stund och säga vackra saker om den idrottsrörelse de representerar. Herregud. Det heter GALA! Inte Riksidrottsförbundets årsmöte. 

Och vad var det Josefin Johansson och Johar Bendjelloul försökte åstadkomma på slutet? Jisses.

Caroline Klüft och Måns Zelmerlöw däremot klarade programledarjobbet med glans. Zelmerlöw är ett fenomen i sammanhanget, han skulle kunna gå in och leda vilket program som helst.

Det bästa till sist; Sportspegelns pris till den rakryggade fäktledaren Otto Drakenberg som på en kongress vågade slå näven (nej, skon) i bordet och tala demokratins språk och ifrågasätta lämpligheten att lägga ett mästerskap i Saudiarabien. Försök gjordes att tysta honom men han stod på sig. 

Sverige behöver fler idrottsledare med det kuraget i det internationella umgänget.

 

 

Åke Stolt

Fakta

PS. Det har funnits en Stålfarfar också. 1951 drog den då 65-årige skåningen Gustav Håkansson i helskägg nästan all uppmärksamhet till sig när han körde Sverigeloppet på cykel från Haparanda till Ystad. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den 152:a upplagan av golfens The Open var en svensk TV-klassiker redan innan förste svensk hade slagit ut på torsdagmorgonen.
Med direktsändningar i TV runt sju timmar dagligen torsdag-söndag innebär den här bevakningen ett nytt rekord.Och nu eggar tre svenskar varandra

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.