Svennis tagen, men ändå lycklig

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Tårar är en liten behändig vätska. Duger till både glädje och sorg.

Speciellt lämpad för en tillställning som Idrottsgalan som innehåller både glädje och en påminnelse om livets förgänglighet.

Årets upplaga - ett 25-årsjubileum - fick bruk för de salta dropparna.

Sven-Göran "Svennis" Svennis blev tagen av stunden när alla i arenan hyllade honom med applåder och uppmuntran. Sedan delade han ut priset för Årets Ledare under Idrottsgalan 2024 på Friends Arena. Foto: Christine Olsson / TT

Först började de rinna när Sverige fick uppleva Ståhl-mormor i egen hög person, Leila heter hon, mormor till den enastående Daniel Ståhl, nu prisutdelare. Det var fint att hämta in henne med Ålandsfärjan och låta henne hänga bragdmedaljen om halsen på sitt älskade barnbarn. Det var ju ingen som behövde tveka på att den kärleken var äkta och ömsesidig. Näsdukarna fram, det glittrade i en hel del tuffa gossars ögon när de två omfamnade varann på scenen. Det är vackert när känslor presenterar sig i flytande form till och med på riktiga tuffingar.

Fördelade gracer

Jag hade nog trott att Daniel Ståhl, efter ett av de mest magiska ögonblicken i den svenska idrottshistorien - diskusguldet säkrat i sista kastet i VM i Budapest - skulle kamma hem storslam den här kvällen. 

Att han i varje fall med bred marginal skulle plocka hem Jerring-priset. Som han presterar och bjuder på sig själv och går hem i stugorna, så fort jag skriver om honom så spiller applåderna över på mig också. Jag har nog aldrig varit med om något liknande. Visst blev det Ståhls kväll. Bragdguldet fick han ta emot och de sekunder av maximerad idrottspsykologi som gjorde honom till världsmästare fick sin belöning som Årets prestation. 

Det var ett bra val även om en Ståhl-fantast som jag också inser att ingenting är självklart när man skall jämföra idrottsbragder på toppnivå med varandra och när motståndarna heter Armand Duplantis, Sarah Sjöström och Hanna Öberg.  Det är ju rätt trevligt när gracerna fördelas också; Duplantis Årets manlige idrottare, Sjöström Årets kvinnliga.

Populära Ebba

Men den stora skrällen (tror jag nog många tycker) var att den lite klurige Ebba Andersson i överlägsen stil kammade hem Jerringpriset. Sportradions utmärkelse är i sig ingen värdering av prestation, när folket röstar finns alltid utrymme för kampanjer men man kan nog utan tvekan förklara hennes överlägsna seger med svenska folkets kärlek till skidsporten. Det är ju ett popularitetspris. 

Det visas förvisso inte lika mycket skidor i de stora, breda Tv-kanalerna längre men på något sätt hittar tydligen folk skidsändningarna. De finns kanske med i något basutbud, jag är inte riktigt insatt i det där - och nu hade varken Daniel Ståhl (55 000 röster) eller Armand Duplantis (92 000) en chans. 

Ebba Andersson fick hela 161 000 röster. Miljöproblemen har länge varit ett hot mot vintrarna, snöfattigt både här och var, men den här vintern har det sett vitt och fint ut och skidåkning i djup, snöhöljd granskog vädjar uppenbarligen ännu till vår barndoms vintrar. Ebba är en fantastisk idrottskvinna som förtjänar folkets kärlek men att rå på två världsmästare i den olympiska huvudsporten friidrott, det trodde jag ändå inte att hon var mäktig. 

Sedan var det ju mer än konstigt att hon inte fanns med i någon av de kategorier som juryn skulle belöna. 

Hyllning på lagom nivå

Tårarna fick sin andra chans när Sven Göran ”Svennis” Eriksson kom upp på scenen som prisutdelare för kategorin Årets ledare. Fina hyllningar från spelare och ledare i Sverige och utomlands. Svennis besked att han lider av obotlig cancer är inte lätt att förhålla sig till. Fint om alla kunde få höra de fina orden medan de lever, Svennis fick nu en värdig hyllning på lagom nivå. Med alla känslor inblandad kan det lätt bli smetigt, nästan ovärdigt och jobbigt för den drabbade. 

Jag har redan läst texter om Svennis, skrivna som nekrologer, som om han redan var död. Svennis såg nöjd och glad ut (hur orkar han?), det var nog skönt för honom också att ingen potentat tvingats fram på scenen för att tacka för hans livsgärning. 

Det blir jobbigt och ovärdigt när man tar livet av folk i förtid. Nu lyckades idrottsgalan med det ändå genom att publicera fel bild på den gamle fotbollscharmören Rolf ”Kocken” Andersson. Pinsamt.

Måns ett fenomen

Galan då? Artisteriet hade väl kunnat varieras och utökas. Istället fick två allvarliga män i grå kostymer stå en lång stund och säga vackra saker om den idrottsrörelse de representerar. Herregud. Det heter GALA! Inte Riksidrottsförbundets årsmöte. 

Och vad var det Josefin Johansson och Johar Bendjelloul försökte åstadkomma på slutet? Jisses.

Caroline Klüft och Måns Zelmerlöw däremot klarade programledarjobbet med glans. Zelmerlöw är ett fenomen i sammanhanget, han skulle kunna gå in och leda vilket program som helst.

Det bästa till sist; Sportspegelns pris till den rakryggade fäktledaren Otto Drakenberg som på en kongress vågade slå näven (nej, skon) i bordet och tala demokratins språk och ifrågasätta lämpligheten att lägga ett mästerskap i Saudiarabien. Försök gjordes att tysta honom men han stod på sig. 

Sverige behöver fler idrottsledare med det kuraget i det internationella umgänget.

 

 

Åke Stolt

Fakta

PS. Det har funnits en Stålfarfar också. 1951 drog den då 65-årige skåningen Gustav Håkansson i helskägg nästan all uppmärksamhet till sig när han körde Sverigeloppet på cykel från Haparanda till Ystad. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.