Tour de Ski(t) - med en FIS
Även åkarna tycker att Tour de Ski är löjligt. Tour de Ski har nått toppen. Eller botten.
Det är ingen vacker syn att se näst intill medvetslösa åkare (Frida Karlsson ifjol, Jessie Diggins i år) komma flämtande med luftintaget vidöppet, för att sedan stupa i snön och återhämta sig tillräckligt för att orka kliva upp på en prispall.
Vet inte ens om bergsklättring (det är väl en särskild sport) behöver ingå för att kora den bäste skidåkaren.

Skidsporten har det inte så lätt. Konkurrensen allt klenare på toppen - färre nationer är konkurrenskraftiga - skidskyttet utmanar med sina extra spänningsmoment på skjutvallen och betydligt fler länder som satsar och har potentiella vinnare på startlinjen, klimatet som är nyckfullt, lindrigt sagt, oron för snötillgången framöver även om det i slutet av Touren såg vintrigt och fint ut.
Varför köra på halvfart?
Försöken att göra skidloppen intressantare har tagit sig allt fler bisarra uttryck. Det är som om de styrande i Internationella skidförbundet (FIS) inte litar på att sporten i sig har dragningskraft nog. Sprinten är idag det mest fascinerande att följa, inte minst, naturligtvis, för att de blivit en svensk paradgren. I varje fall den kvinnliga avdelningen. Det kan vara fascinerande med blandloppen av både den klassiska skidåkningen och skejtingen men om nu skidåkning handlar om att ta sig från punkt A till punkt B så snabbt som möjligt, så vet jag inte varför man inte bara bestämmer sig för att all skidåkning skall ske med snabbaste tekniken. Som i friidrott; varför gång när man kan springa. Och man kör ju aldrig Formel 1 på tvåans växel. Det kanske inte ens finns växlar i Formel 1-bilar; vad vet en teknisk okunnig som jag om sånt.
Men låt gå för att traditionen skall hållas vid liv, att skidåkning emellanåt skall se ut som den en gång gjorde innan någon kom på att man kunde skejta, först med bara ena benet för att sedan övergå till total skridskoåkning. Först ville många (tror det var norrmännen) förbjuda den av estetiska skäl, precis som man först motsatte sig Janne Boklövs V-stil bara för att det så fult ut. När det idag mera ser ut som riktig flygning.
För många delmoment
Det som stör med Tour de Ski är alla dessa delmoment. Det finns poängcup och spurtpriser, bonussekunder, etapptider och totaltider och det löjligaste av allt (det som mest talar för skejting i alla lopp) är att du diskas i en saxning uppför en backe i den klassiska stilen om bara skidan slinter iväg och ser ut som en skejtingskär. Sätt upp zoner i alla branta uppförsbackar och tillåt skejting där istället, det idag naturliga sättet att betvinga en svår backe.
Och se till att det finns så svåra backar i ett distanslopp att det blir omöjligt att köra på ovallade skidor. Eller inför en distans med en banstruktur som gör det möjligt att köra ovallat - och tvinga alla att köra osmort.
En sport måste förenklas när det blir för många knepiga teknikaliteter som får spela alltför stor roll. Och det dummaste av allt i Tour de Ski; varför släpper man inte iväg de tävlande i den ordning de ligger inför slutetappen och med de tidsintervaller de tillskansat fram dit. Allt måste ju handla om att göra sporten så enkel och tillgänglig som möjligt för oss som med vårt intresse ger näring åt en av de finaste sporter som finns och en av de mest njutbara att utöva.
Bilderna förskräcker
Amerikanskan Jessie Diggins blev årets vinnare, vilken hon väl blev varse efter ett tag när hon kvicknat till. Bilderna på henne och, ännu värre, minnet av Frida Karlssons totala - och absolut inte hälsosamma - krafttömning förra året, vill man helst inte se igen. Och när man hörde och läste om uttalanden från bland andra Frida och Linda Svahn efter årets tour, borde det väl stå klart också för de bestämmande att man bör ta ett resonemang med åkarna vad de helst vill ha.
Nu fick både Svahn och Frida Karlsson kliva upp på en prispall och hyllas före den riktiga prisutdelningen; de hade blivit etta och trea i den där löjliga poängcupen - sprint och bonuspoäng inräknade - men inte minst Svahn uttryckte med tillräcklig tydlighet att hon kände sig i det närmaste fånig över att behöva stå och lyssna till Du gamla du fria när det var totalen hon hade satsat på.
Frida devalverade också sin tredjeplats i poängcupen genom att säga att det inte var någon av hennes tyngre pallplatser. Det tyckte helt enkelt att det var lite löjligt alltihop. Och varför skall man tjäna bonussekunder i ett distanslopp bara för att man har lust att spurta några meter här och var mitt under loppet. Onaturligt. Det finns ju en sprint som korar de snabbaste. det räcker.
Så lite Tour de Ski(t) kändes det som.
Finast av allt har varit att se Linn Svahns glada ansikte. Hennes come back efter svåra skador - tre förstaplatser i touren - kommer också när vi så småningom räknar samman hela detta idrottsår - att vara något av det mest beundransvärda - alla sporter inräknade.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.
MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.
Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess.
I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!
Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta
Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
En svensk spelare har skrivit historia genom att kamma hem den största spelvinsten någonsin i Sverige – orimliga 1,25 miljarder kronor på Eurojackpot. Under tisdagskvällen stod det klart att en rad spelad i Sverige var ensam med full pott, och nu har Svenska Spel Tur fått tag på den lyckliga vinnaren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.