"En ny fotbollsliga är räddningen"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Skandinavisk fotboll är i sportslig och ekonomiskt kris. Värst är det för allsvenskan som har utvecklat sig till Skandinaviens låginkomstliga och till en europeisk fattigliga med färre intäkter än för t ex Schalke 04.

+ Allsvenskan har rasat från plats 10 till 24 på UEFA:s rangordning av de europeiska ligorna de senaste 20 åren.
+ Inte sedan 2000 har ett svenskt lag lyckats kvala in till Champions League.
+ Publiksnittet i allsvenskan är det lägsta sedan 1998. 

Svenska Fotbollsförbundet är medskyldig till utförsbacken och gör inget för att vända utvecklingen.

Tvärtom förhandlar organisationen fram och fördelar några av intäkterna såsom TV-avtalen, som ger klubbarna på tok för lite, hälften per invånare jämfört med Norge och en fjärdedel jämfört med Danmark.

De låga TV-intäkterna i allsvenskan borde granskas ingående och klubbarna och Föreningen Svensk Elitfotboll ta ett större ansvar.

För att vända utvecklingen måste en skandinavisk eller nordeuropeisk liga med mer publik, större TV- och reklamintäkter och bättre motstånd skapas på sikt. Det kräver att flera klubbar går ihop över nationsgränserna och långsiktigt arbetar för detta mål.

UEFA kommer att vara emot, men UEFA var emot även många av de förändringar som skedde under 1990-talet såsom avregleringen av spelarmarknaden (där UEFA fick vika sig för EU-domstolen) och Champions League i dagens utformning med fler lag från och större TV-intäkter till de stora länderna, men fick ge sig inför hotet om att storklubbarna skulle skapa en egen europeisk superliga.

Förslagsvis spelar de fyra-sex bästa lagen från Danmark, Norge respektive Sverige i denna nya liga.

Tiden är mogen då näringslivet ”nordiserats” under de senaste decennierna. Bank- och försäkringsbolag, energibolag, teleoperatörer och många konsumentföretag är idag nordiska koncerner som vill synas på en större nordisk reklam- och TV-marknad.

Eventuellt skulle Nederländerna, Belgien och Skottland också ingå och en ännu starkare nordeuropeisk liga skapas. Idén stöds av många sportprofessorer som är kritiska till att de största klubbarna i de fem storligorna oligopoliserat den europeiska fotbollsindustrin och menar att de mindre nationerna måste bilda transnationella ligor för att kunna hävda sig.

Om de små länderna gör gemensam sak och är ihärdiga kan de nå framgång. Klubbarna i Sverige, Danmark och Norge måste förstå läget, att det gått riktigt långt utför, och att vägen bort från bottenträsket går via skapandet av transnationella ligor i gemenskap med andra småländer, även om det kräver en tuff strid med UEFA och de egna nationella förbunden.

De som har ansvaret blundar för verkligheten och skyller hellre på vädret än diskuterar lösningar.

Anders Olshov

Anders Olshov, chefanalytiker Øresundsinstituttet

Dan Persson

mån, 2011-01-24 15:21

1. Anders har rätt

Han har helt rätt. Att problemet är korrekt beskrivet och att lösningen är lika korrekt beskriven och görbar förhindrar inte att detta självfallet aldrig (inom tio år) kommer att hända.

Anonymous (inte verifierad)

mån, 2011-01-24 20:45

2. *Det sjukaste är ju

*Det sjukaste är ju kommunistsystemet med att alla lag får lika mycket pengar var från tv-avtalet. *"+ Allsvenskan har rasat från plats 10 till 24 på UEFA:s rangordning av de europeiska ligorna de senaste 20 åren." Lagrell tog över SvFF 1991. Behöver jag säga mer?

Dan Persson

mån, 2011-01-24 21:50

4. Det sjuka är att det inte handlar om att skapa bättre fotboll

En nordisk eller nordeuropeisk liga skulle minska makten för de nationella förbunden. Därför är idén omöjlig. Lagrell dör hellre än släpper kontrollen över elitfotbollen. Det är ingen kritik, hade jag haft hans uppdrag hade jag gjort likadant.

Victor (inte verifierad)

mån, 2011-01-24 23:51

5. Dan, den framsta anledningen

Dan, den framsta anledningen till att det inte kommer att handa ar for att en sadan liga ar helt ointressant de allra flesta. Det ar en grov missuppfattning att de flesta ar konsumenter av produkten fotboll. De flesta ar konsumenter av produkten "AIK" (eller annat lag) i forsta hand, av produkten "Allsvenskan" (eller motsvarande nationell liga) i andra hand, produkten "transnationell mastarliga" i tredje hand och av produkten "fin fotboll" i absolut sista hand. Det ar som att pasta att bara for att folk gillar Coca Cola sa kommer dom att gilla all laskedryck. Det ar ju inte helt korrekt, eller hur?

Dan Persson

tis, 2011-01-25 07:15

6. Cl är det omvända beviset

Viktor, den ekonomiska framgång som CL utgör är bevis för motsatsen. Att få se ditt AIK spela mot bättre lag måste trots allt vara roligare än att se AIK möta Mjällby. Grupper med religiösa relationer till fotbollslag är en konstant medan uppdraget är att öka intresset från andra grupper. Bättre fotboll kan inte vara fel.

Jesper (inte verifierad)

tis, 2011-01-25 08:20

7. 1) Hur kan man en

1) Hur kan man en "chefanalytiker" inte ens veta att SEF förhandlar och fördelar pengarna från sitt eget TV-avtal? 2) Svenska hockeylag har fått storspö när de luftat tankar på att gå med i en befintlig liga, KHL. Nu handlar det om en betydligt starkare motpart (UEFA och FIFA), och at starta något helt nytt iho med andra länder. Realistiskt? Nej. 3) Vad skulle svenska lag ha att erbjuda en kommersiell produkt ("liga") med lag från Skottland, Holland och Belgien? Jo, Sverige har en 5-6 lag där intresset och framförallt publiken är stor nog. Malmö FF är den klubb som möjligtvis skulle kunna sälja in en nordisk liga till sin publik. IFK Göteborg, AIK, Djurgården, Helsingborg och Elfsborg kan det inte. Publiken vill ha Allsvenskan. Jämför med publiksiffrorna nämnda lag har när det spelar i UEFA:s cuper - Trelleborg drar mer publik än Valencia. Gissa hur lockande Nordsjaelland är i publikens ögon?

Dan Persson

tis, 2011-01-25 08:46

8. Jesper har också rätt.

Det är osannolikt att Allsvenskan blir en attraktiv produkt.

Jan (inte verifierad)

tis, 2011-01-25 08:51

9. Jag förstår att

Jag förstår att chefsanalytikern drömmer om storpublik, stjärnspelare pengar i svenska klubbar. En vacker dröm. Men naiv. En nordisk liga är inte kommersiell. Fotbollsintresset i Sverige bygger på kärlek till det egna laget, OCH en önskan att spöa grannen (derbyn). Att bli bäst i Sverige. Bäst i stan. Det är kommersiellt. Dessutom. Att införa fotbollsapartheid och curla enbart för de största klubbarna, kommer att döda de små klubbarna på sikt. Svensk fotboll kommer sakta att förtvina. Du får inte en Kalmar FF-supporter att stötta Malmö FF med liv och lust, ens om det är i Champions League. En hammarbyare kommer inte att gå på Solna AIK:s matcher mot FC Köpenhamn. Örebro SK-supportrar struntar fullständigt i om IFK Göteborg förlorar mot Rosenborg. Chefsanalytikerns idé kanske låter lockande i ett styrelserum, och skulle möjligen tillfälligt driva upp aktiekursen i något ballongföretag. Men kunderna/supportrarna kommer att säga nej. Och då finns det ingen marknad.

Victor (inte verifierad)

tis, 2011-01-25 16:37

10. Dan, jag inkluderade ju CL i

Dan, jag inkluderade ju CL i en av de saker folk faktiskt är intresserade av. Men en konstruerad, nordeuropeisk liga hör absolut inte till dom. Du får gärna försöka förklara Royal Leagues totalfiasko om det nu är så attraktivt att titta på ÖSK-RBK för den vanlige fotbollskonsumenten. Och som Jesper påpekar, vi har haft högre siffror i Allsvenska matcher än när vi möter Valencia (och det var på den tiden Valencia var ett av världens bästa lag) i Europacuperna.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.

Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.