"När rampljuset slocknar…"
”Varför håller hon på? Varför slutade hon inte på topp? Nu måste vi minnas en karriär som gick utför – i dubbel bemärkelse.”
När sekunderna väntar
Jag har hört det mer än en gång de senaste åren, när det sett ut som att tiden och utvecklingen sprungit ifrån Anja
Pärson, denna magiska fjällvind som betvingat bergen och snön med så brutal elegans, hon som kunde få sekunderna att vänta.
Ja, varför slutar hon inte?
Nej, varför skulle hon sluta bara för att göra oss till viljes?
Har ingen annan identitet
Hon tycker fortfarande att det är roligt.
Hon har en kropp som (möjligen) håller något år till i en skoningslöst hård bransch.
Hon tror fortfarande att hon kan vinna.
Hon har finansiärer som är intresserade av att hon alltjämt finns med.
Hon har ingen annan identitet att byta till.
En särskild lyx
Hon är ekonomiskt tryggad i resten av livet och har råd att fladdra runt bland de berömda turistorterna.
Carolina Klüft kan vara ännu en som – ekonomiskt oberoende – håller sig kvar i det sällskap hon gillar bäst bara för att det helt enkelt roar henne – och säkert för att hon tror att hon ännu inte gjort sin bästa tävling. Där kan hon ha fel.
Det är en särskild lyx att kunna leva så. Den tillkommer dem som lagt världen för sina fötter. I rätt sport.
Därför fortsätter de
Ole Einar Björndalen är 38 år och vinner alltjämt skidskyttetävlingar i världscupen. Det är många som håller liv i karriären upp till 40-årsåldern. Fler lär det bli.
Hur kommer det sig? Hur är det möjligt?
Sannolikt är de bättre grundtränade än för 25-30 år sedan. (Å andra sidan tävlar de mera och tuffare).
De sköter sig bättre. De är professionella, styrs av skickligare ledare.
En ny fas i livet
Det har tillkommit nya incitament för att fortsätta karriären: 1/ de började med idrott så tidigt att de inte kan något annat, 2/ de har gjort idrotten till sitt yrke, idrottskarriären har gett dem den enda utbildning de har och de vill förlänga tiden som produktiva yrkesmänniskor så länge som möjligt.
Men när slutet än kommer är det en ny fas i livet som skall hanteras. Alkohol och psykosociala problem är inga ovanliga hot, att tappa sin identitet så tidigt är förvirrande. Ytterst få klarar att köra två karriärer parallellt för att odramatiskt kunna glida över i sitt andra jag. En dylik gardering är särskilt viktig i sporter med klent pekuniärt utbyte.
”Det är klokt att ha riskspridning i sin identitet”, som Göran Kenttä, filosofie doktor i psykologi, uttrycker saken.
Då ett desperat röstfiske
Mona Sahlin och Maud Olofsson gjorde ett rekordförsök i billig populism för att få gehör för ett skattefrälse för idrottsfolk som tjänar stora pengar under en kort tid i livet. Det var i samband med att Pernilla Wiberg kommit i onåd hos skattemyndigheterna.
De gick totalt ner sig i dyn i ett desperat röstfiske.
Nej, många som lyckats bra med sina idrottskarriärer klarar sig väl också i andra yrken. Därför att de är vana att jobba hårt, de är målinriktade, vill se resultat, vill bli bra, klarar konkurrens.
Deras lyxiga bekymmer
Björn Ferry har redan köpt skog som han vill ägna sig åt när bomsalvorna tystnat.
Peter Forsberg har köpt in sig i bilbranschen.
Mats Sundin har skänkt två miljoner till forskningen i väntan på att han hittar en berikande sysselsättning.
I deras fall är det ju att lyxigt bekymmer. Det är inte pengar som skall in, det är tid som skall göras meningsfull, inre behov som skall tillfredställas.
De som inte räckte till
Mina tankar går i första hand till alla dem som satsat lika mycket tid och ansträngning, som försakat lika mycket, tjänat mycket sämre men ändå försörjt sig på sporten utan att ekonomiskt kunna säkra framtiden.
De hade inte tillräcklig begåvning för att få vara med i det stora miljonlotteriet, de tillhörde vattenbärarna, servicepersonalen som skulle få stjärnorna att lysa men förmådde aldrig skapa sig själva ett varumärke med livslång hållbarhet.
De är många. Inte minst i sporter som ishockey och fotboll.
För många oroar sig för lite
Många lever gott så länge karriären bär. Därför att alltför många klubbar betalar löner de egentligen inte har råd med också till relativa medelmåttor.
Men det är när karriären obevekligen är över för idrottens arbetarklass som de stora bekymren kommer. Om Reinfeldt får bestämma kan det alltjämt vara 45 år kvar av yrkeslivet.
Jag har en känsla av att alltför många oroar sig alltför lite för morgondagen.
Och att vi inte tillräckligt mycket debatterar och funderar kring idrottsfolkets behov av att skaffa sig dubbla identiteter.
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.
- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Bengt (inte verifierad)
tors, 2012-02-16 10:45
1. Efter karriären
Lysande igen Åke Stolt! Viktiga frågor du tar upp. Inte minst något som vi som är aktiva i elitföreningarnas styrelser bör ha med på agendan.