"Ansvaret är alltid individens"

Som en avbruten match (Djurgården-Mjällby; varför återupptogs den inte?) på grund av ett inkastat päron.
Erkänn misslyckandet
Så idag skall hela Djurgården skämmas. Spelare, ledare, funktionärer.
Och erkänna sitt misslyckande.
Jovisst, det är ett misslyckande för samhället så snart någon får på käften, en skola brinner, en bank rånas, en kvinna misshandlas. En match stoppas.
Styr idrottsvärldens våldsbekämpning
Men är det någon som på fullt allvar tror att det går att skydda sig mot allt ont eller bygga bort alla faror. Förbereda sig för alla oförutsedda scenarier?
De aktörer som opererar i det offentliga rummet kan knappast stå till svars för alla frustrerade dårar som går lösa.
Och fortsätter gå lösa. Det är spelare, klubbar, publik som straffas i den märkliga juridik som styr idrottsvärldens våldsbekämpning.
En förenings värdegrund (hemskt ord) gäller knappast publiken.
Vems ansvarskonto?
Hur vore det med en helt naken publik?
Lite svårare att smuggla in ölflaskor och bengaler kanske. Inte omöjligt men svårare. Obehagligare.
Förlåt den raljanta tonen, men jag börjar bli trött på att allt som sker i enskild dårskap måste föras in på någon institutions ansvarskonto.
De som opererar i det offentliga rummet kan knappast stå till svars för alla frustrerade stollar de drar till sig.
Samhället är vi själva
Jag minns en tid när allt var samhällets fel.
Alltså inte samhället i meningen ”vi alla”, utan politikerna, lagarna, besluten, klimatet.
Alla män bär inte ansvar för att en del uppträder som ”djur”.
Vad som än sker i jakten på doping – fusket kommer alltid att finnas.
Det goda samhället finns inte
Vad än brottsofferjouren gör – några kvinnor kommer ända att oförtjänt drabbas. Vissa till på köpet i namnet av det i sammanhanget helt feltolkade ordet ”heder”.
Allt måste bekämpas, ingen får ge upp. Självklart.
Men om fotbollsmatcher bara skall spelas inför en publik som en klubb klarar att ta ansvar för, då behövs inga superarenor.
Så länge pengar existerar äter de oärliga och ohederliga sig mätta. Det undantagslöst goda samhället finns inte. Har aldrig funnits.
De som lockar med spänning, dramatik, fascinerande dramer med rivaliserande känslor inblandade kommer alltid att dra till sig både onda och goda.
En klubb är inget dagis
I Malmö väntar den landslagsmässige backen Miiko Albornoz på att bli utsläppt ur sin husarrest för att gå till MFF:s försvar i sitt eget straffområde. Det blir främst en pärs för honom själv och hur han kan stålsätta sig mot mobbens angrepp mot hans olycksaliga lust att ha sex med en fysiskt men inte lagligt mogen flicka.
En idrottsförening måste naturligtvis styras också av etiska och moraliska värderingar men en elitklubb i fotboll skall inte behöva få sin värdegrund (detta hemska ord igen) ifrågasatt för en vuxen människas misstag. Inget våld, inget tvång, inga hot förelåg. Det har flickan intygat. Allt frivilligt. Straffet därför milt. Men brottet och straffet är den enskilde individens. Inte klubbens. Ett allsvenskt fotbollslag är inget dagis.
En enskild individs snedsteg betyder inte att en hel klubb måste polera upp sin fasad för att framstå som det samhälleliga mönster den aldrig helt kan vara.
Alltid individens ansvar
En allsvensk fotbollsklubb är helt visst en ansvarstagande och betydelsefull samhällsaktör även om det vid något enskilt tillfälle brister i en av dess beståndsdelar.
Ingen kan väl vara så naiv och tro, att en aldrig så ambitiöst och imponerande föreningsfilosofi räcker som vaccin mot enskilda individers tillkortakommanden i det privata. Samhällen med så dogmatiska kontrollsystem vill vi helt enkelt inte leva i.
Vi kan inte ha lagar, skydd, bevakning, strategier, program, tvång, levnadsregler för allt och alla. Vi måste kunna leva.
Ett samhälle är aldrig bättre än sina sämsta beståndsdelar.
Och ansvaret är alltid individens.
Mest lästa just nu
Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr
Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.
Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.
Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.
-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter Martin Åkerberg som valde att stiga av våren 2022.
Sommaren 2019 föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.
Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK. Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR). Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.
Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Tom Ahlsell (inte verifierad)
tors, 2013-04-11 13:13
1. Kloka ord Åke . Med vänlig
Kloka ord Åke . Med vänlig hälsning, TomLG Ericsson (inte verifierad)
tors, 2013-04-11 15:38
2. Mycket bra skrivet Åke, så
Mycket bra skrivet Åke, så här hög nivå hade du inte ofta på Sydsvenskan, men jämfört med den nivån Sydsvenskan håller idag så var du långt långt över. Idag är sporten på Sydsvenskan långt ifrån läsvärd.KentW (inte verifierad)
sön, 2013-04-14 09:01
3. Rättigheter..
...måste följas av skyldigheter. När man kommer till Arlanda och ska anträda en resa till varmare länder för att njuta av några dagar i solen, så startar resan med att man får sitt pass avläst, sedan får man gå genom en genomlysningsmaskin, och ibland blir man scannad manuellt. Varför...? Därför att den enskilda individens ansvar tidigare har visat sig kunna leda till många människors död och förintelse. Ska vi då ta bort dessa skyddsåtgärder för det stora flertalet för att någon/några inte klarar av att ta sitt personliga ansvar.....? Naturligtvis inte..! Vi har ett ansvar som individer att även delta i det kollektiva ansvaret för andra människor! Sätt upp identitetsregistrering vid insläppen tillsammans med helkroppsscanning, och utkräv enskilt ansvar för de som inte klarar av att befinna sig bland andra människor utan att ta sitt personliga ansvar. Idrotten/Fotbollen kan aldrig begära"carte blanche" av samhället från sina skyldigheter att "skydda" både spelare och övriga besökare från dessa individer.