"Skrämmande, Ronaldo mot..."

Man kan bli mörkrädd för mindre. Portugal mot Sverige i direkt VM-kval. Låter som en omöjlig uppgift - men är egentligen en drömmatch.
Svenska landslag har alltid varit som bäst när ingen trott på möjligheten, som sämst när det skall spelas hem "givna" segrar.
Ett svenskt adelsmärke, då
Svensken är per definition en underdog.
Den lille, frusne uppe i högan nord som ryter ur skogarnas djup för att det skall höras ut över kontinenterna.
Det har passat oss rätt bra genom århundradena.
För ur den lilles perspektiv riggar man försvarsbastionerna, gillrar man fällorna, vevar man upp sina evighetsmaskiner för att ta musten ur den store och starke, och i många avseenden bättre motståndaren.
Så gjordes på Åby Ericsons tid, på Tommy Svenssons, på Lars Lagerbäcks.
Organisationen, fysiken och löpviljan
Jag har följt det svenska landslaget sedan 60-talets mitt och kan nästan inte påminna mig matcher där Sverige dominerat, styrt och ställt, men erinrar mig hur många som helst där taktiken firat triumf, där organisationen gett resultat, där fysik och löpvilja lönat sig.
Sverige har, med sina bästa årgångar, kanske varit det bästa landslaget i världen på att bekräfta detta oomkullrunkeliga faktum; fotboll är en bollsport, javisst, men i ännu högre grad en löpgren. Det är bara en man åt gångens om har bollen, de andra nio är (i bästa fall) i rörelse. Rycker i sidled, söker upp de fria ytorna, drar i väg längs kanterna, sticker in i djupled för att söka sig till avfyrningsrampen.
På Åby Ericsons tid hette försvarsbjässarna Björn Nordqvist och Kent Karlsson (VM 1974), mittfältsmotorerna Bosse Larsson, Staffan Tapper och Ove Grahn, attackspelarna Ralf Edström, Ove Kindvall och Roland Sandberg.
Vilka namn, vilka lag
Tommy Svensson hade i VM 1994 ett innerbackspar som Hamrén bara kan drömma om. En stor och stark, Patrik Andersson, en kvick städare, Jocke Björklund. På mittfältet det tuffa, bitvis elaka tandemparet Jonas Thern och Stefan Schwarz, löparnisse själv, Klas Ingeson och den outtröttlige motorn Tomas Brolin, kreatör och pådrivare. I anfallet Martin Dahlin och Kenneth Andersson.
Den tredje av de bästa svenska landslagsgenerationer jag sett - EM i Portugal 2004, ett lag som hade kapacitet att vinna hela turneringen - hade under Lasse Lagerbäcks och Tommy Söderbergs ledning försvarsbjässar som Teddy Lucic och Olof Mellberg, mittfältspelare med alla nödvändiga egenskaper representerade; kärnkraftverket Johan Mjällby, det lille envetna tröskverket Tobias Linderoth, en fältherre i vardande, Kim Källström, en strateg som Anders Svensson, en universalspelare som Fredrik Ljungberg, en avvikare som Chippen Wilhelmsson.
I offensiven Henke Larsson, Zlatan Ibrahimovic, Marcus Allbäck.
De fick inte betalt
Kanske den bästa svenska landslagstruppen någonsin som inte fått något betalt för sin presumtiva internationella slagkraft.
Med den truppen hade jag inte varit rädd för Portugal. Visst, svårt men absolut med en jättechans.
Med Lagerbäck visste man att chansen alltid fanns eftersom han var bäst på att gillra fällorna, inte riktigt lika bra på att bygga upp efter det som rivits ner. Hans metodik lönade sig i kvalen, hans ovilja att gambla och släppa på tyglarna förhindrade att alla blommor slog ut på samma gång i skarpt läge.
Lagerbäck gillade att vara underdog. Han kunde utnyttja det.
Saknas mycket, för mycket
Portugal är storfavorit nu i november. Det borde passa det svenska kynnet perfekt.
Men tyvärr har inte den här landslagsgenerationen tillräckligt många slipade, perfekt fungerande och harmoniserade kuggar i sitt maskineri. I begåvning kan Sverige inte mäta sig med portugiser när det gäller fotboll. Men ett lag som springer mer och fortare har alltid chansen att sätta käppar också i de snillrikast konstruerade drivhjul.
Det finns många bevis för det i den svenska landskampsstatistiken.
Men jag har mina dubier; det har varit för lätt att öppna dörrarna till det svenska kassaskåpet och jag är osäker på om Hamrén vet var han har nycklarna till det uppbrutna låset.
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.
Sven Essen (inte verifierad)
mån, 2013-11-04 14:17
1. VM 2002
Vid VM 2002 hade Sverige chansen att kopiera 1994 års framgång. Tyvärr sköt Anders Svensson i stolpen efter den beramade snurrfinten mot Senegal.Om inte om hade varit så hade Turkiet väntat i kvarten (Inte helt omöjligt)och därefter Brasilien i semifinalen.. OBS!! Turkiet slog Senegal med 1 - 0 i kvarten,åkte dit mot Brasilien i semin med 0-1.. Men vann över Sydkorea i matchen om tredje pris.. Den chansen återkommer aldrig för Sverige. Sveriges lag 2002 var minst lika bra som upplagan 2004.