Idrotten gapar över för mycket

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det väl lite typiskt svenskt; att vi tror oss vara lite större och mera betydelsefulla än vi är. Som att vi ensamma kan lösa alla flyktingproblem och att Carl Bildt kan skapa fred på jorden, skriver Åke Stolt i nyårskrönikan.
Kajsa Kling är den senaste att slå igenom. I tjejerna landslag finns också Jessika Lindell-Vikarby, Maria Pietela-Holmer och Frida Hansdotter. Svensk utförsåkning har väl aldrig haft ett starkare landslag. Foto: TT Nyheter


Sverige är ett litet - om än mycket gott och framgångsrikt - land och vi markerar det med gigantiska arenor som vi egentligen inte kan fylla (tillräckligt ofta) och med vissa galenpannors visioner om att vi nu kan skrota den svenska modellen och övergå till ren kapitalism.

Bara tanken illa nog

SHL:s idéer om en ishockeyliga, där köpkraft slår ut sportslig rättvisa, stötte dessbättre på patrull.

Men det är illa nog att tankarna finns. Misstänker att Percy Nilsson i Malmö var en av de starka tillskyndarna men det är inte hans år i år. Han ertappades också med att ha borrat "punka" på en högljudd glassbil och har rättegång att vänta.

Men ingen genväg tillbaka till Elitserien den här gången.

Större är inte Sverige än att vi måste odla vår särart och vinna framgång på sportslig väg.

Räckte inte ens med Zlatan

Det var Zlatans år förstås. Det här också. Med allt han gör, står för och säger - på gott och ont - är väl frågan om han inte måste vägas in i samma klass som Borg och Stenmark nu. När får vi se dess like? Inte i min levnad i alla fall.

Men inte ens ett fenomen räcker i en sport som fotboll. Sverige missar fotbolls-VM. Det är inget ovanligt. Det gjorde Sverige 1962,1966, 1982, 1986, 1998, 2010. Det är trist förstås att sitta på läktaren och titta på; låt vara att fotbolls-VM blir en gigantisk stjärnornas fest ändå.

Målen han gör, på så många sätt och viss; med tyngt, med kraft, med elegans, med vilja och fräckhet, det starka intryck han gör som får till och med en självmedveten stad som Paris att lägga sig platt, humöret han visar, blicken som kan döda, respekten han får, ordens tyngd gör honom helt unik.

Så politiskt korrekta

Det är naturligtvis politiskt inkorrekt att säga - apropå den där bilen som Anders Svensson fick och sedan tackade nej till - att "damlandslaget kan få en cykel med min autograf." Men är det inte lite kul samtidigt? Har vi inte tillräckligt många politiskt korrekta som springer baklänges och aldrig säger sin innersta mening bara för att vara till lags.

Och har Zlatan någonsin varit politiskt korrekt? I något avseende.

Nu tycker jag förstås att Karl Erik Nilsson och hans fotbollsförbund klantade sig med den där bilen - varför skänka bilar till dem som har råd att köpa? -  ett förbund måste ju ändå ha en genomtänkt plan för sitt jämställdhetsarbete, men jag blir så trött när Pia Sundhage och andra plötsligt börjar tala om herrfotbollens värdegrund (detta hemska ord) så fort en enstaka spelare gör eller säger något ogenomtänkt. Var och en får väl ta ansvar för sitt. Inte behöver svenska landslaget gå på jämställdhetskurs bara för att Ibra låter som en typisk representant för Berlusconi-land.

Att Pia Sundhage varit årets mest hyllade och citerade idrottskvinna kan väl bara förklaras av att herrarnas motsvarighet, Erik Hamrén, är så platt och innehållslös i sin ledarstil.

+ + +

Johan Olsson fick bragdmedaljen och golfarna blev - putt. Sverige är en rödblommig skidnation som hyllar de snoriga och trötta. Golfarna behöver inte duscha. Är det vad som ligger dem i fatet? Eller beror det på att golfen inte finns på OS, inte har mästerskap som EM och VM? Vet inte, men Henrik Stensons triumfer på två kontinenter och en ranking som trea i världen gör honom till Sveriges just nu mest framgångsrike individuelle idrottsman i världen.

+ + +

När går Friends Arena i konkurs?

+ + +

Hur skall vi kunna lita på att inga matcher är uppgjorda?

+ + +

Åttionio (89) gånger har Bragdmedaljen utdelats. 18 kvinnor har belönats. Intressantare; av de senaste fjorton är åtta kvinnor. Och vem matcher Charlotte Kalla om hon vinner i Sotji? Eller varför inte någon av Jessika Lindell-Vikarby, Maria Pietela-Holmer, Frida Hansdotter eller Kajsa Kling? Svensk utförsåkning har väl aldrig haft ett starkare landslag. Skidor igen, alltså.

+ + +

Bordtennisen har visat livstecken igen (med kinesisk hjälp) - men hur tar sig svensk tennis upp ur källaren?

+ + +

Moderaterna kallar sig det nya arbetarpartiet men det syns knappast i politiken. Men när hockeyns förslag om en (nästan) stängd liga och möjligheter att köpa sig in protesterade till och med statsminister Fredrik Reinfeldt. Lite sosse är han nog trots allt.

+ + +

Årets starkaste uttalande; Pussy Riot-medlemmen Nadezjda Tolokonnikova när hon, nyss släppt ur fängelset, sa: "Nu uppmanar jag till bojkott (av Sotji-OS. vår anm.) , jag uppmanar oss alla att inte sälja oss för all gas och olja i Ryssland." Hon kallade Putins frigivande av gruppen för "ett skrattretande PR-trick". Modigt.

+ + +

IOK:s och FIFA:s sätt att sälja sig till oljekapitalet och bidra till hänsynslöst utnyttjande av fattiga människor är Årets skandal. Jag skall be att få återkomma i det ärendet när vi närmar oss vinter-OS.

+ + +

Viasat kommer säkert att ge oss ett magnifikt OS. Det öppnar möjligheten för SvT att - äntligen - börja leva upp till sitt public service-uppdrag att leverera debatter, grävande reportage, avslöjanden, granskning, kritik som omväxling till alla ytliga, okritiska kommentarer. Ni har hört min bön förut, Johan Croneman, DN:s lysande krönikör, har hakat på; SvT (och Sveriges Radio också för all del) måste frigöra sig från sitt medberoende, sina arrangörsbojor, sina insyltade och rädda bisittare och verkligen  börja bedriva den journalistik som denna gigantiska marknad förtjänar.

+ + +

När Lasse Granqvist fick Stora Journalistpriset sade hans mor: "Men du är ju inte journalist." Helt rätt, mamma! Briljant är han - men knappast journalist.

GOTT NYTT 2014!

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Lars Andersson (inte verifierad)

ons, 2014-01-01 12:11

1. bragdmedaljen

inget ont om golf, men för mig är Olssons guld helt enligt regelboken på vad jag lägger in i ordet bragd, till skillnad mot, bäst under året, för lång och trogen tjänst t.ex. sen tycker jag det är svårt att jämföra olika sporter eller tjatet om "bäst genom tiderna" njut NU om nån gör nåt bra och låt var tid ha sina "hjältar"

Göran (inte verifierad)

tors, 2014-01-02 13:12

2. Golf är OS-idrott...

...gör comeback i Rio 2016.

Tom Ahlsell (inte verifierad)

tors, 2014-01-02 16:08

3. En LYSANDE krönika Åke..

En LYSANDE krönika Åke.. (Ännu än)Stort tack!

Erik Dahlberg (inte verifierad)

tors, 2014-01-02 16:16

4. Lasse Granqvist

Bra krönika Åke! Dock, Lasse Granqvist ÄR journalist. Nåväl, alla kan göra fel. Även du.

Mats Matsson (inte verifierad)

tors, 2014-01-02 22:31

5. Trevlig och intressant och

Trevlig och intressant och mycket bra krönika av Åke Stolt. Som alltid. Till skillnad från allt som Åkes efterträdare i Sydsvenskan Anja Gatu lyckas åstadkomma. Allt kretsar kring genusfrågor och jämlikhet. Därför förfasas givetvis Anja av Zlatan. Och värdegrunder osv..... Att säga något negativt om damfotboll är som att svära i kyrkan... Men Sydsvenskan är ju utdelare av Diamantpriset och därför höjs alla damspelare och Pia Sundhage till skyarna...

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen