Nelson Mandelas varma hand

Det var 80-tal och Nelson Mandela satt alltjämt fånge på Robben Island.
Sven Tumbas SEO-golf hade slagit sig ner på Linköpings golfbana, jag hade blivit sportchef på Östgöta-Correspondenten och sommarvikarien som jag anställt hette Steffo Törnqvist.
Han och jag tog hand om golfen.
Det var på moderatbandyns tid, Ulf Adelsohn var partiledare och blygdes inte för att säga att "en neger är en neger" och tyckte att det var dumt att bojkotta Sydafrika.
SA, vad då SA?
När Steffo och jag ögnade igenom startlistan för att se vilka vi borde följa, upptäckte jag plötsligt att tre av deltagarnamnen hade beteckningen SA i nationalitetskolumnen. Inte RSA som nu utan SA.
SA, vad faen är SA, det kan väl ändå inte vara Sydafrika?
Steffo gick igång, jag med, vi kollade bland flaggorna och fann den Sydafrikanska flaggan, vi satte igång att ringa, lyckades identifiera de tre, undersöka med Riksidrottsförbundet, Golfförbundet och Invandrarverket i Norrköping och, ja, mycket riktigt; den oblyge Sven Tumba hade, på trots mot de stränga, svenska bestämmelserna om att bojkotta sydafrikanska idrottsmän likaväl som att förbjuda resor till Sydafrika, smugglat in dem i startlistan.
Tre "insmugna" deltagare
Vi gjorde ett stort nummer av de tre "insmugna" deltagarna från ett land som då drev en ohygglig apartheid-politik och som av internationella förbund var utestängt från idrotten. Sydafrika var svartlistat från deltagande i olympiska spel mellan 1964 fram till come backen i Barcelona 1992. Inga svenska idrottsmän reste till Sydafrika. Några squashspelare trotsade förbudet och stack till Sun City för att ta billiga rankingpoäng men fick löpa gatlopp i pressen.
Golfförbundet hade inga dispenser, Sven Tumba hade nog fått härja rätt så fritt, på RF-kansliet var chefen Arne Ahlström alldeles chockad när vi bad honom kommentera uppgifterna.
Sydafrikanska deltagare i en svensk stortävling var en skam och en skandal.
Men i dåvarande moderatbandyförbundet tyckte man kanske som sin "andlige" ledare. Bojkott var fel.
En revolution
Tänk så fort tiden går ändå. Och vilken revolution också golfen genomgått tack vare att bredare folklager gjort sporten till sin.
Det blev stor uppståndelse när tidningen kom ut, vi hade ett smärre ett scoop, arrangörerna förklarade att "det här var inga bra skriverier för golfen" men den sydafrikanska flaggan hade plockats ner, golfförbundet kallade till presskonferens, den blev mer än komisk eftersom herrarna vid podiet ömsom ställde frågor, ömsom skällde på Steffo och mig för vad vi ställt till med.
Mitt under presskonferensen dök en av de sydafrikanska spelarna upp, herrarna vid podiet lyste upp, hoppades på stöd i sin attack mot de kritiska journalisterna, men sydafrikanen sade, att han kommit för att tacka mannen som intervjuat honom (Steffo) och citerat honom alldeles exakt. Och det han sagt i intervjun var knappast smickrande för honom själv, det vita Sydafrika och svenska golfarrangörerna. Vi jäste lite i vår triumf.
Den 5 september 1997 var jag på plats i Lausanne i Schweiz när 2004 års värd för sommar-OS skulle utses. Det här var stadschefernas dag - Argentinas (Buenos Aires) president Carlos Menem, Sveriges (Stockholm) statsminister Göran Persson, Italien (Rom) sköt fram Luciano Pavarotti i brist på salongsfäiga politiker, Greklands (Atens) talesman har jag glömt - men jag glömmer aldrig Sydafrikas (Kapstaden) president Nelson Mandela.
Han gjorde sig fri
När han hållit sitt tal och förklarat vad en idrottsfest skulle betyda för hans "nya" lands kamp, gick han som de andra en trappa ner och lämnade lokalen genom en speciell utgång.
Jag sprang ner, ställde mig vid räcket och ropade: "Mr Mandela, Mr Mandela, Swedish press, please."
Han gjorde sig fri från sin uppvaktning - säkerhetsvakter förmodar jag - och styrde åt mitt håll. Jag hann ställa några frågor om vad ett OS skulle betyda under uppbyggnaden av det land, där allt varit svart eller vitt och med så skilda villkor, han gav mig några korta svar men mest ville han, att jag skulle veta hur mycket Sveriges stöd betytt, vilken påverkan i det långa loppet idrottens bojkott hade haft. Jag hade på 80-talet träffat ANC:s egen sportminister, Sam Ramsamy, som satt i exil i London och kämpade med att genom idrotten isolera hans eget land fram till den dag Mandela släpptes fri och svart och vitt kunde förenas utan alltför mycket hat.
"Idrott kan påverka politiken"
Så tog Mandela min hand i sin boxarnäve. Den var mjuk och så där varm som hos ett litet barn som har feber.
"Idrotten är en stark kraft", sa han, "den kan påverka politiken".
Nu hoppades han att idrottens skulle slutföra sitt stöd till Sydafrika genom att ge landet olympiska spel.
Det blev inte så. Aten vann.
Varje gång någon bakåtsträvare säger att vi inte skall blanda ihop idrott och politik skall jag påminna honom om Nelson Mandelas tacksamhet, vad han sade om hur svårt det till slut blev för det stora idrottslandet Sydafrika att leva utanför den internationella gemenskapen.
Men nu, när han är borta, är det mest hans varma hand jag minns.
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.