Politikerna nonchalerade fakta

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Säg gärna nej till OS, men ta först reda på fakta. På punkt efter punkt ser man hur Stockholms politiker har nonchalerat sanningen och inte varit pålästa, skriver Håkan Bång.
Politikerna vände idrotten ryggen, menar Håkan Bång, och beskriver hur de inte tog reda på sanningen på en rad punkter. Foto: TT Nyheter

Det är ledsamt och obegripligt att de borgliga partierna säger nej till vinter-OS 2022. Det är dock ännu mer obegripligt att de gör det genom att förtiga och förvränga fakta eller till och med ljuga.

Punkt efter punkt

Kristdemokraternas Ewa Samuelsson och Erik Slottner säger att de inte går att hålla OS i Stockholm om det inte är ett snörikt år. Utredningen visar att om det snöat eller inte I Stockholm är helt oväsentligt. Hela snöbehovet kan med råge tillgodoses med lagrad och konstgjord snö.

Lotta Edholm, Folkpartiet, påpekar att de finns för få rodelåkare efter OS för att bygga en rodelbana. Utredningen säger inte att det skall byggas någon rodelbana. Sedan rodel infördes på OS-programmet 1964 har det aldrig byggts någon rodelbana. Den banan där det åks rodel användes också till en annan OS-sport, bob.

Boben har två delgrenar, bob och skeleton. På sommaren när isen smält används banan för turiståkning i bobar med hjul. Turiståkningen har varit en ekonomisk succé i Hunderfossen som är bob-och rodelbanan som byggdes till vinter-OS 1994. För borgarråd Edholms kännedom fanns inte skeleton på det olympiska programmet 1994.

Idag finns det få rodelåkare i Sverige, säger Edholm. Förklaringen till detta är kanske avsaknaden av bana. Jag skulle nog vilja gå så långt att finns det rodelbana finns det rodelåkare. Finns det inte rodelbana finns det inte rodelåkare.

Tiden är inte alls knapp

Centerpartiets Per Ankarsjö kommer också med helt felaktiga argument i sin så kallade analys. Han hävdade att snön vid Slottsprinten var fraktad från Norrland. All snö som använts vid Slottsprinten kom från Stockholm. Ankarsjö tycker dessutom att OS med fördel skall läggas i auktoritära länder, vilket han propagerade för i SvD den 10 januari.

Moderaten Sten Nordins tal om att tiden är knapp, nej, tiden har inte varit knapp. Varför har inte Sten Nordin fört en konstruktiv dialog med SOK och den internationellt erkända expertgruppen under hela hösten. Vill man så finns det faktiskt fortfarande tid, det är två månader till ansökan måste vara inne och en månad till kommunfullmäktiges beslut i Stockholms stadshus.

Finansborgarrådet öppnar för OS-ansökningar 2026 och 2030. Det är tomt snack. Den troliga vinnaren om Stockholm viker ner sig är Oslo, hur sannolikt är då ett OS i Stockholm 2026 eller 2030? Sten Nordins brist på ledarskap och visioner gör att de flesta nu levande svenskar aldrig kommer att få uppleva ett vinter-OS i Sverige.

Var de ens intresserade?

Hade politikerna bemödat sig med att läsa igenom utredningen, kontaktat SOK, läst mina och andras inlägg hade de varit positiva. Den genomgång av ekonomin som jag gjort och publicerat här på Idrottens Affärer visar att kostnaden per invånare i Stockholm är stort sett försumbar även om det värst ekonomiska utfallet skulle inträffa.

Faktum att Stockholm inte söker OS är inte hela världen, det är dock skrämmande om politiker tar lika lätt på sina beslut i andra mer väsentliga frågor. Som medborgare förväntas jag mig att politiker gör en seriös genomgång av hela underlaget. Bedömer projektets för-och nackdelar och sedan beslutar.

De nuvarande politikernas lättja och/eller dumhet kommer att kosta oss stockholmare en stor fest och begränsa våra möjligheter att ta del av diversifierat idrott- och friluftsliv under vinterhalvåret.

Detta till en årskostnad som motsvarar en dagens lunch per person.

Håkan Bång

Nationalekonom och idrottsintresserad

lasse b (inte verifierad)

lör, 2014-01-18 12:20

1. väl tänkt och skrivet - och

väl tänkt och skrivet - och som en värdefull motkraft mot Dan Perssons osakliga analys; bl a detta att Hufvudstadens föreningsliv missgynnas visavi övriga kommuner; för mej självklart att ett OS är bra för landet Sverige, gott nog så ! ...

Beckham (inte verifierad)

lör, 2014-01-18 13:16

2. OS & politik

Vilket lyft för skridskosporten i Sverige skulle inte en ny inomhushall för den sporten ge. Det är obegripligt att inte en inomhushall för skridsko redan har byggts. Varför inte en kombinerad bandy- och skridskohall? Skridskohallen i Hamar har ju även hyst VM i bandy. Om politikerna ägnade sig åt att få en fungerande infrastruktur, järnväg etc så löser sig nog OS av sig självt. Största oron är väl att de vill ägna sig för mycket åt OS (eftersom det är så populistiskt) istället för det de borde sköta. Jantelagen är också en svår motståndare

Olle Ekengren (inte verifierad)

lör, 2014-01-18 16:23

3. OS

Gärna OS, men först ett rejält riskkapitalbolag. Kalkylerna tyder på att OS är ett lönsamt projekt, alltså är det bara att sätta ihop ett konsortium som genomför projektet. Leverantörerna kommer att kräva garantier men den saken ska finnas inom konsortiets och intressenternas kapacitet.

Nejson (inte verifierad)

lör, 2014-01-18 18:24

4. OS ?

Nej nej nej, å andra sidan skönt att politikerna säger ifrån. Finns ingen chans att Sveriges befolkning, och framför allt inte skattebetalarna i Stholm, skulle kunna bli vinnare i detta. Skulle det bli någon vinst så lär den hamna i privata aktörers ficka (byggare, mediakonsulter osv), och skattekollektivet står där med svarte petter i slutändan. Vill inte ens veta av att Stholms kärnverksamhet så som vård/skola skall behöva ställas emot att täcka underskott från vidlyftiga OS-idéer. Så nej tack till OS!

Olof (inte verifierad)

lör, 2014-01-18 19:06

5. OS

Problemet i dag är att det inte finns några politiker som vill något och törs verkligen driva en fråga vilken som helst. Däremot orerar man vältaligt som om ma skulle vilja många olika saker allt eftersom vinden växlar när man sätter upp ett vått pekfinger.

Johan (inte verifierad)

mån, 2014-01-20 12:14

6. Politiker är inte så

Politiker är inte så sportintresserade längre, inte ens de som sitter på tunga idrottspositioner kan få kallas mer än allmänintresserade. Även om dem var det, skulle man vara i kraftig minoritet när det kommer till beslutsfattning. Jag tror dock den breda ignoransen och arrogansen just nu har mer att göra med att det är valår. De är för fega helt enkelt, då en sån här fråga i teorin kan betyda väljartapp(mig tappar man ändå, det blir blankt). Nu får vi som längtar efter ett OS "hemma" hålla tummarna för Oslo, nästa chans för oss ligger nog 40 år fram i tiden..

Olle Ekengren (inte verifierad)

mån, 2014-01-20 15:22

7. Riskvilligheten

”De trodde att något var fel” (Gunilla Lindberg, SOK, DN 20/1) Ett bra sätt att öka trovärdigheten är att till OS-ansökan foga en bankgaranti eller annan säkerhet. Om intressenterna tror på sig själva ska man inte lita på att Nånannan ska överta risken. Å andra sidan, om regeringen skulle vara villig att reservera x mdr kronor för projektet, borde idrottsrörelsen i stället be att få den summan till förbättring av infrastrukturen, t.ex. i form av idrottshallar i expansiva bostadsområden. Då skulle vi få glädje av slantarna i flera år, inte bara tre veckor.

Åke Björkman (inte verifierad)

tis, 2014-01-21 08:27

8. Dåligt underlag

Varför de slopar är nog som Dan Persson skrev är att underdlaget var bristfälligt och Naivt från SOK. Man måste idag hitta finansiärer till såna projekt. Det måste även vara långsiktigt, 8 år är tok för lite. Det är bara att titta på Dragons Den så förstår ni vad jag menar

kent johanson (inte verifierad)

tis, 2014-01-21 09:17

9. nja

Den borgerliga regeringen är orsaken till att det saknas stora arrangemang i Sverige, utan statligt stöd (garantier) så är det svårt att genomföra ett OS eller VM. Sedan är det väl i detta fallet så att platsen är illa vald. Naturliga platsen för ett vinter OS vore Östersund/Åre med omnejd. Men ser man inte längre bort än Stockholms - stadsgräns så blir det som det blir. Heder åt Göteborg som antagligen söker friidrotts VM framgent. Där passar det även in arena och vädermässigt.

Åke Björkman (inte verifierad)

tis, 2014-01-21 09:23

10. Får man inte alla med sig så

Får man inte alla med sig så går det inte. Så det funkar. Spelar ingen roll vem som styr politiskt. Enlgand stod staten för 35% och privata intressen stod för resten. Om det inte var tvärtom.?? När de hade sitt OS. Men EM fotbollen för herrar år 2020. Satsa på det i stället.

Åke Björkman (inte verifierad)

tis, 2014-01-21 09:24

11. Får man inte alla med sig så

Får man inte alla med sig så går det inte. Så det funkar. Spelar ingen roll vem som styr politiskt. Enlgand stod staten för 35% och privata intressen stod för resten. Om det inte var tvärtom.?? När de hade sitt OS. Men EM fotbollen för herrar år 2020. Satsa på det i stället.

Olof (inte verifierad)

tis, 2014-01-21 16:02

12. Åratal av försummelse

Åratal av försummelse samtidigt som Stockholmsregionen växer med 30-35000 inv pr år (en rätt vanlig svensk stad pr år) gör att man i dag är klart underutvecklad när det gäller idrottsanläggningar och här skulle ett OS tveklöst ha blivit en motor. Men när tillfälliga opinionsyttringar förefaller viktigare för politikerna än att driva framtidsfrågor blir det helt enkelt ingenting. Politik är att vilja sade någon för några decennier sedan och då hände det en hel del. Ibland blev det naturligtvis lite fel men i det stora hela en god utveckling men dessvärre är det inte så i dag.

Olle Ekengren (inte verifierad)

tis, 2014-01-21 17:05

13. Lönsamhetskalkyl

Politik är att vilja, men även att välja. För en nettokostnad (?) av en miljard (motsvarande dagens lunch för 10 milj. personer?) kan vi få välja mellan en stor anläggning som ska intensivanvändas tre veckor, och 25-50 normala idrottshallar utspridda på olika platser i landet där de gör optimal nytta i många år.

Olof (inte verifierad)

tis, 2014-01-21 19:04

14. De anläggningar som krävs och

De anläggningar som krävs och byggs i dag i många kommuner är multihallar som kan användas av flera idrotter och innehåller då också lokaler där olika idrottare och t.ex. föräldrar kan umgås. Det är en lösning som kan sägas motsvara dagens krav och innebär att man får räkna med att det kan bli 5-6 st för en miljard i stället för 25-50.

Olle Ekengren (inte verifierad)

ons, 2014-01-22 10:09

15. Optimering

Låt oss anta att RF, som tröst för uteblivet OS, får en extra miljard av staten, med ändamålet att förbättra infrastrukturen. Det kan vara nybyggnad eller ombyggnad/rivning av befintliga anläggningar. Hur skulle RF disponera bidraget? Nära till hands ligger att låta RF:s specialförbund gemensamt föreslå en investeringsplan, baserad på behov och kundunderlag. Listan kan omfatta både markanläggningar och hallar, stora och små, utspridda på ur geografisk och demografisk synpunkt optimalt sätt. Även om det inte kommer någon miljard i år borde RF skaffa sig en sådan plan, den skulle ge tyngd åt framtida bidragsansökningar. Alternativet är att vi fortsätter som nu, dvs. att varje kommun gör sina egna planer allt efter hur konjunkturerna svänger.

Åke Björkman (inte verifierad)

tors, 2014-01-23 09:47

16. Ett "gott" råd

Tror vi inte kommer mer här nu. Om jag vore SOK. Så skulle jag ta reda på IOK krav (stadgar), för mig det är 15 st som är grundavgörande för att arrangera ett OS Regel Nr 1 : Presentera aldrig någonsin hypotetiska siffror för en Investerare, sponsorer,politiker m.m Ta reda på de siffror som Vancouver och Sotji har. De är de mest aktuellaste. Min bild som jag har är Politiskt korrekt, "så gör man i Sverige, ideellt tänkande" etc jag tror Stockholms politikerna har fått för bild som presenterats för dem. Ni som vill ha Vinter OS bör ha större perspektiv på vad som måste göras. Måste ha! Att man får ett Nej betyder inte aldrig. Istället för att kasta skit på människor,tänk kreativt fråga dem vad gjorde vi för fel?? Vad en politiker sa för decennier sen? Kanske gick då dock inte idag. OS i Sverige.. Vore jättekul. Har man drömmar så ge inte upp. Kämpa för det man älskar. Mvh Åke Björkmanb

Olle Ekengren (inte verifierad)

tors, 2014-01-23 21:40

17. Investeringar

Debatten inleddes med en artikel av Håkan Bång, som ansåg att Stockholms beslutsfattare var dåligt pålästa. Citatet ”Detta till en årskostnad som motsvarar en dagens lunch per person” tolkar jag som att det syftar på statens nettokostnad om den av IOK krävda säkerheten (torde väl avse förskott/lån/villkorade bidrag från IOK?) skulle behöva utnyttjas. Beloppet kan avrundas till en miljard vid det gjorda antagandet. Det ligger en underlig logik i att som SOK dels påstå att ett visst projekt, typ OS/VM/EM är lönsamt, dels begära förlustgaranti. Det enda som skulle få staten att överväga erbjudandet skulle vara att det fanns en privat medgarant, som i så fall litade på kalkylen och såg en chans att tjäna pengar. ”Sanningen” får man aldrig reda på förrän efteråt. Det lär finnas ett undantagsfall där OS-projektet inte visat sig vara en glädjekalkyl, men det vanliga är att det blir grova avvikelser. OS-ekonomin handlar främst om i vad mån anläggningarna kan nyttiggöras efteråt. Det som försvårar användningen är faktorer som 1) fel plats 2) fel typ av anläggning 3) fel storlek 4) orimliga driftskostnader. I värsta fall blir det rivning. OS innebär glädje och fest, till en viss kostnad för garantigivaren staten. Frågan är om det finns något effektivare sätt att använda pengarna om syftet bl.a. är att skaffa anläggningar? Ja, säkert. I det statliga stödet till RF ingår en liten summa där klubbarna kan söka bidrag till smärre åtgärder, men det finns ingen kapacitet att finansiera nybyggnation. På grund av denna bristande kapacitet kan RF inte heller ta på sig någon ledarroll i fråga om planering av anläggningarna i landet, något som skulle vara önskvärt för att effektivisera logistiken i den verksamhet som specialförbunden administrerar. Det närmaste RF har kommit en sådan ambition är följande beslut vid RF-stämman 2011: ”Alla kommuner ska ha uppvaktats, påverkats och uppmanats att öka tillgången till idrottsmiljöer; lokaler, anläggningar och utrymmen för idrottsliga aktiviteter. Detta ska på alla nivåer ske årligen.” F.n. finns inget överordnat system för prioritering av investeringar; varje kommun för sig beslutar om nybyggen, ofta baserat på att den för tillfället beslutande majoriteten har något lokalt baserat specialintresse. Läget i landet nu är att det är brist på anläggningar på många håll och överskott på andra håll. Tävlingsidrott förutsätter bl.a. en rationell infrastruktur, vilket innebär att nyetableringen måste planeras i ett större grepp, som vi kan kalla en generalplan. Genom samverkan mellan olika SF går det att rationalisera tävlingsbestämmelser och byggnormer i syfte att göra anläggningarna mer flexibla, oavsett om det kommer något extra bidrag eller inte. Mer realistiskt vore att i stället för bidragsmetoden inrätta ett finansieringsinstitut för idrottsanläggningar, där staten om så erfordras kunde gå i begränsad borgen för långfristiga lån.

Åke Björkman (inte verifierad)

fre, 2014-01-24 07:59

18. Sista gången

Norge har visst en budget på ca 36 miljarder på OS 2022..?? Olje pengar enligt jag hörde från forum . Blir tufft om Sverige måste göra liknande

Åke Björkman (inte verifierad)

fre, 2014-01-24 08:02

19. Forts

Då är ändå infrastrukturen klar

Stefan (inte verifierad)

lör, 2014-01-25 08:00

20. Åke, nu får du sluta skriva

Åke, nu får du sluta skriva som du talar. Det blir bara konstigt.

Redaktionen Idrottens Affärer (inte verifierad)

lör, 2014-01-25 11:09

21. Åke Björkman kommentarer

Åke. Vi hade den här diskussionen även på vår Facebooksida. Vi uppskattar att du engagerar dig och välkomnar dina kommentarer. Vi och övriga läsare, engagerade människor i många frågor som berör Idrott och Affärer, skulle uppskatta om du ansträngde dig mer för att skriva för artikeln relevanta och konstruktiva kommentarer. Även kritiska kommentarer kan vara relevanta, men då bör man hålla sig till ämnet och använda sig av fakta, inte gissningar. // Webbredaktionen Idrottens Affärer

Åke Björkman (inte verifierad)

tis, 2014-01-28 08:12

22. ok Idrottens affärer

Ni kör den stilen.!! Om ni hade läst noggrant på hur jag skrev så hade ni förstått vilken sida jag stod på!! Lycka till i fortsättning

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Mellandag i VM i handboll – då är det väl lugnt i Scandinavium? Absolut inte! Nästan hundra barn från Göteborgs förorter, Orust och Borås samlades för att vara landslagsstjärnor för en dag. Och en tidigare världsstjärna dök upp och bjöd både på sig själv och på sina bästa tips: Ljubomir Vranjes.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen