Domarna måste trotsa FIFA

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
De första 20 minuterna av Brasiliens kvartsfinal mot Colombia fick mig att hisna. Vilken eld, vilket temperament, vilket makalöst tempo. Jag tänkte; har jag sett fotboll spelas i detta furiösa fotboll någonsin tidigare i mitt liv?
Den spanske domaren, Carlos Velasco Carballo, lär förföljas resten av sitt liv av den insats han gjorde I kvartsfinalen Brasilien-Colombia i VM 2014. Matchen innehöll så mycket bryskhet och överfall att åskådarna blundade emellanåt. Fotboll som sport blev förstörd. Foto: Felipe Dana, AP Photo/TT

 

Jag trodde det skulle bli en en oförglömlig match.

Det blir den kanske också. Men av ett annat skäl.

En spegel av samhället

Det internationella fotbollförbund (FIFA), som den skrupelfria Sepp Blatter basar över, har gått ut med direktiv till domarna, att de skall ransonera de gula korten. Det finns naturligtvis en alldeles uppenbar anledning till det. Ekonomi. FIFA vill ha de bästa spelarna kvar i slutet av turneringen, de vill att det allra bästa skådespelet bjuds när det drar ihop sig till semifinaler och final och då vill de inte ha de bästa spelarna sitt på läktaren med två gula kort i fickan, förbjudna att delta.

En sak tänkte de uppenbarligen inte på; med så hög toleransnivå kan spelet bli farligt, spelarna visste exakt var den spanske domaren Carballo ville ha nivån och de rättade sig därefter. 

Så det Brasilien (Colombia också, jag återkommer till det) som i varje fall i nostalgin och i drömmarna alltjämt spelar sin jogga bonito och som gjort sina allra bästa 20 minuter mot Colombia, fick nu möjligheten att visa upp Brasiliens hela ansikte. Så här ser det ut. Både skönhet och våld lever under samma favelatak.

FIFA:s direkt får motsatt effekt

Brasilien spelade fult, så som generationer av brasilianska lag inte sällan har gjort, domaren tillät nästan allt - han hade ju order från FIFA - men den otäcka konsekvensen kunde nu bli att spelare försvinner från turneringen på grund av våldet.

Det som lovade så mycket blev istället en orgie i frisparkar, då och då avbruten av några passningar innan det small nästa gång.

Domaren - som borde markerat i matchens början - hade tappat greppet, spelarna tog vara på den generösa lagstiftningen och det blev sparkar och avbrott och en förfulad fotbollsmatch.

Inte ens när den colombianske backen Zuniga flög in i ryggen på Neymar med en stenhård knäskål som sitt eget skydd visade domaren det gula kortet. Neymar får uppenbarligen vara glad för att han inte lär få några framtida men och hans fotbollskarriär kan fortsätta mot höjderna.

Men att se Neymar bäras ut från fotbolls-VM på hemmaplan är för brasilianarna som att någon spottar på Pele.

Och FIFA:s direktiv fick precis motsatt effekt.

I Blatters ledband

Domarna går naturligtvis i Blatters ledband. De vill vara till lags. De vill döma en match till och en match till och ännu en. Spanjoren Carballo hoppas jag slippa se inom överskådlig tid.

Vad de övriga beträffar kan man bara hoppas att de ignorerar FIFA:s uppluckring av bestraffningssystemet och dömer efter regelboken.

Fotboll är tufft. Men det som skall vara kropp mot kropp har blivit ben mot rygg och stämplingar och fottramp; förutom all denna brottning som helt enkelt måste få ett slut. Döm straff när det är straff. Att se om Robben fälls eller faller kan vara svårt i ett enda försvinnande ögonblick men brottningsgreppen varar i en oändlighet och det får fortsätta. Trist för fotbollen.

- - -

Vi kommer att minnas VM för en mängd underbara matcher (särskilt i gruppspelet, det brukar vara så), ovanligt många spektakulära mål, rafflande straffdramatik, gläfsande underdogs och ovanligt många högkvalificerade målvakter.

Tysklands Neuer är nummer ett i mina ögon. Han visade i åttondelen att han också är en målområdesakrobat. Det som gör honom till extraordinär är emellertid hans spelsinne, hans medverkan som sweeper längst bak och hans enorma precision in sina utsparkar. Nutidens och framtidens målvaktsideal.

- - -

För ovanligheten skull skall vi kanske uppmärksamma de ofta kritiserade agenterna. De har kanske ett finger med i spelet när det gäller att få ut spelare (Costa Ricas t ex) från mindre nationer till större fotbollsländer och klubbar där de kunnat utvecklas.

De lag som överraskat i VM, gjort livet svårt för de etablerade favoriterna har oftast inte gjort det med våld och tjuvtricks utan med taktisk finess och mod att också gå till attack. Det har nog aldrig varit svårare att oskadd ta sig till final. Utjämningen i standard är påtaglig. De är blott de udda profilerna som skiljer.

Och därför är det också Brasilien, Tyskland, Argentina och Holland som spelar om medaljerna.

Brasiliens popstar Neymar och Colombias stjärnskott Rodriguez får vi inte se där.

Brassarna gick alltför hårt åt monacospelaren James Rodriguez och hämnden omöjliggjorde fortsatt spel för Neymar.

Ett VM under i vissa fall extrem värme och luftfuktighet, tätt med matcher, slutet av långa säsonger för många spelare från de stora lagen; räkna därför inte med att VM:s bästa spel kommer sista veckan.

Det brukar sällan göra det. Någon av förhandsfavoriterna kommer att vinna. Så brukar det också nästan alltid bli.

Åke Stolt

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.