Rör inte Allsvenskan!

Sexton lag skulle bli tolv i deras koncept. Allsvenskan skulle bli bättre. Sverige skulle kunna hävda sig med större framgång ute i Europa. Tror de.
Lägg ner!
Rör inte Allsvenskan!
Då blev herrarna nervösa
Det har experimenterats förr. 1982-1990 korades mästaren via slutspel. Det var på den tiden publiksiffrorna låg i botten och ishockeykomplexet spred sig och gjorde herrarna nervösa på fotbollskansliet i Solna.
1991-1992 spelades Allsvenskan med bara tio lag, sex av dem gjorde upp i en mästerskapsserie. Ingen succé direkt.
Allsvenskan har haft sexton lag sedan 2008.
Aldrig så många tekniska spelare
Det har aldrig varit sådant drag kring kring fotbollen som på senare år. Publiciteten enorm. Influenser från större europeiska ligor har förskönat arrangemangen, gett dem liv och lust, färg och fantasi. Publiksiffrorna i många städer står sig gott i Norden, mäter sig i vissa orter med i varje fall undra halvan i betydligt större ligor.
Det är sant att det finns spelare med bristfälliga kvaliteter i Allsvenskan.
Det är lika sant att det aldrig funnits så många spelare med så funktionell teknik och spelförståelse som nu.
Har alltid funnits dåliga lag
Dåliga lag har alltid funnits, kommer alltid att finnas. Även under tolvlagsallsvenskan fanns lag som sladdade, allsvenska möten som inte var ett dugg utvecklande för de bästa.
Att plocka bort fyra lag betyder - när detta skrives - att Brommapojkarna, Falkenberg, Norrköping och Mjällby försvinner. BP är det enda laget som alldeles tydligt saknar allsvensk förmåga.
Fyra städer som ställs utanför allsvenskt spel betyder en massa spelare som inte får allsvensk skolning och chans att bli bättre genom att möta de bästa.
Det betyder ett minskat publikintresse i fyra orter, färre spelare som blir förebilder för de unga, ger inspiration och väcker drömmar om den stora chansen. Barn gör inte som man säger utan som man gör. Att se de bästa ger lärdom.
Kortsiktigt perspektiv
Reducering av allsvenskan betyder mindre publicitet för fotbollen.
Jag tror att flera spelare (och klubbar) i t ex Superettan och division ett kan bli bättre om chanserna att nå allsvenskt spel ökar.
Och jag tror inte att t ex Malmö FF blir ett bättre internationellt lag för att fyra lag försvinner. Förutom avsågade BP lever sex, sju ytterligare lag med risken att ramla ur.
En allsvenskan med åtta lag skulle möjligen ge en ökad kvalitet åt samtliga matcher - men då ser man problemet i ett kortsiktigt perspektiv.
Marginella skillnader
Om en förminskad allsvenska har för avsikt att öka klubbarnas konkurrenskraft internationellt spelar det ingen som helst roll att ta bort fyra lag. Det är ändå bara högst ett halvdussin svenska klubbar som inom överskådlig tid har förmåga att skaffa sig muskler nog att ta sig ut i Europa.
Det har ingenting att göra med om man möter Gefle och Örebro istället för Norrköping och Mjällby. Skillnaderna är marginella. Det kommer, så långt man kan se, att handla om Malmö, Göteborg, Stockholm, möjligen på sikt Norrköping, gärna trevliga Elfsborg.
Kvalitetshöjningen görs inte med en amputation av Allsvenskan - jag tror den vore enbart skadlig - utan med ekonomiska uppsving. Företag som engagerar sig (eller tar över), affärsverksamheter, allaktivitetsarenor, internationella utbyten, högre kvalitet på spelarutbildning, bättre tränare på alla nivåer, kloka klubbchefer.
Inget nervöst plottrande
Allsvenskan är det starka varumärket tack vare tradition och långsiktighet, ett nervöst plottrande med den sänker bara statusen. Det handlar inte om kosmetik utan innehåll.
De mångkulturella inslagen, ökad träning på konstgräs för yngre generationer, många återvändare med mycket kvar att ge har gjort Allsvenskan till en attraktiv underhållningsscen i den svenska idrottens underhållningsbransch.
Rör den inte!
Utveckla spelarna, klubbarna, arenorna, styrelserna istället.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
2. Idrottens regler och seriesystem
Många s.k. experter, i media, framför synpunkter på idrottens regler och seriesystem. Bättre vore väl om de medverkade i den demokratiska processen inom respektive idrottsorganisation för att påverka besluten.3. Ditt antagande bygger på att
Ditt antagande bygger på att det enbart är allsvenskan som är utav intresse för Sverige. Så är det naturligtvis inte. Genom att "amputera" allsvenskan så stärker man därmed superettan med bättre lag och bättre spelare. Vi ökar värdet av den serien, samtidigt som vi får en allsvenska som blir bättre då de 22x12 (264) håller en högre nivå än 22x16 (352) spelare. Färre lag delar på TV-rättigheterna som med utvecklingen i England förväntas stiga i Sverige också, OM produkten blir bättre. Och det är det som hela debatten handlar om. HUR kan vi stärka produkten. Dina förslag är bra. Men de går inte stick i stäv med 12-lagsförslaget. Mitt lag DIF lyckades locka cirka 7000 mot Falkenberg. Sådana matcher devalverar produkten. Matcher mot IFK, MFF, IFE, AIK, Bajen m.fl ökar attraktionsvärdet för produkten. Vi måste ha fler högkvalitativa matcher. Det gör att hemvändarna blir fler, om matcherna blir av högre kvalité och det blir ett bättre drag på läktarna kanske till och med talangerna stannar några år till i Sverige. Alla goda krafter behövs, och vi ska inte pinka in oss i olika revir. Jag ser som du att det KAN bli en risk att mindre städer inte får en allsvensk yra under säsongen. MEN. Vi är rankande efter nationer som Cypern, Vitryssland, Israel, Schweiz, Österrike, Kroatien och Rumänien. Varför det? Är det inte ett generalfel? Vad har Schweiz gjort som inte vi, tillexempel? Jo, de har minskat ner ligan bland annat.4. Med 12 lag räknar man inte
Med 12 lag räknar man inte heller till mer än 22 tävlingsmatcher per säsong, eftersom ev. europaspel i regel är obefintligt för svensklagen, varpå bara det i sig är ytterligare ett argument till att bibehålla 16. Jag menar, hur är det med flåset? Det finns en anledning (förutom taskiga klimatoriska förhållanden, låg befolkning och generellt sett mindre duktiga spelare) till att ett svenskt topp 4 lag med största säkerhet skulle få pinsamt med pisk mot e.g. en spansk nedflyttningskandidat.5. Schweiz har ingen
Schweiz har ingen 51-procentsregel. Det har gjort klubbarna rikare och mer konkurrenskraftiga. Inte att man bantat serien.Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.
Bosse (inte verifierad)
tors, 2014-09-25 11:08
1. Allsvenskan
Helt rätt, Åke. Velande med serieupplägg tillför sällan något. Låt antalet lag förbli 16.