Låt Allsvenskan vara ifred!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det må vara skidornas månad men; Champions League är igång igen och det är bara en och en halv månad till den allsvenska fotbollspremiären.
Lasse Wibe, allsvenske skyttekungen, är kvar och blir en av attraktionerna i allsvenskan 2015. Foto: Björn Larsson Rosvall, TT

 

Och från fotbollens folk, särskilt från vissa av de större klubbarna, hörs nu rop på förändring. Sexton lag skall bli tolv, fyrdubbla möten som i hockeyn, kanske slutspel, svårare att ta sig upp. Jag undrar bara; varför? Blir svensk fotboll bättre, konkurrenskraftigare på klubbnivå tack vare detta? Ökar chanserna för svenska klubbar att ta sig in i Champions League?

Nej!

De tänker bara på sig själva

Vad jag förstått är det sportcheferna i Malmö FF och IFK Göteborg, Daniel Andersson och Mats Gren, som varit mest högljudda.

Jag ber dem bara; minns hur Champions League kom till, hur storklubbarna också den gången bara ville se om sitt eget hus men struntade i utvecklingen i övriga Europa.

De tänkte bara på sig själva. Precis som de allsvenska klubbar gör som vill ge mera till adeln och skjuta proletärerna i sank.

Och samma baktanke här

När svenske Lennart Johansson, svensk idrotts kanske starkaste och mest inflytelserike ledare i modern tid, i egenskap av UEFA-president och vid åsynen av ett avtynande intresse för den dåvarande Europacupen, väckte tanken på ett Champions League, gällde det att övertyga den europeiska fotbollsadeln, storklubbarna med Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Bayern München, Chelsea m fl. 

De redan stora och privilegierade var oroliga för att gruppspel med hela det nya framväxande Europa, en massa f d östländer t ex, inblandade skulle innebära att de dränerades på pengarna, att de fick dela med sig av kakan till en massa okända klubbarna i fotbolls-Europas utkanter.

De gjorde som förändringsivrarna i Sverige; de tänkte bara på sig själva.

Johansson övertygade klubbarna

Men Johansson fick dem att förstå, att för hela fotbollens livskraft var det avgörande att hålla liv i hela Europas fotbolls, alla nya länder, alla klubbar som bl a skulle komma att förse storklubbarna med relativt billiga spelare framöver.

När Johanssons Robin Hood-projekt förverkligats och Champions League blivit en gigantisk succé kunde också de europeiska fotbollsadeln konstatera att de alla tjänat på ett mera demokratiskt tänkande, att det ökande intresset (inte minst genom TV) i det allt mera omfattande Europa (drygt trettio nationer blev snabbt över femtio) innebär fördelar för dem alla.

Tanken på en isolerad och stängd elitliga för gräddan av Europalagen lades åt sidan, Johansson fick igenom sitt förslag (bl a med Silvio Berlusconis hjälp, vilket känns lite motbjudande att skriva) det UEFA som hade en omsättning på 50 miljoner när Lennart Johansson tillträdde som president 1990 omsatte vid hans avgång tolv miljarder. Succén var formidabel. Mera till de stora, mycket också till alla övriga som tog sin i Champions League.

Blir inte bättre för den skull

Det är inte antalet lag i Allsvenskan som bestämmer kvaliteten på lagen i toppen, de som aspirerar på Europaspel. Spanien, Italien och Frankrike har tjugo lag i sina förstaligor, Tyskland aderton. Med ojämn kvalitet. Real Madrid i spansk serieledning har mer än dubbelt så många poäng som mittenlaget Vallecano (57 mot 26). Blir Barcelona och Real Madrid sämre av att i hälften av sina matcher möta lag som bara är hälften så bra? Det verkar ju inte så.

Nej, kvaliteten sitter inte där. Den beror på ekonomi, möjligheter att skaffa konkurrenskraftiga spelare och att behålla dem tillräckligt länge innan de säljs vidare. Träning, tränare, fasciliteter. 

Svensk fotboll har aldrig haft sådan uppbackning som nu. Fotbollen suger nästan musten ur övriga idrotts-Sverige med sin dominans och attraktionskraft. Evenemang, arenor, spelet, publiksiffrorna; allt har blivit bättre.

Några få vill ha mer

Varför då ändra?

Är det bara för att några privilegierade klubbar vill ha ännu mera av de ekonomiska kakan?

Ja, kanske.

Men det är korttänkt.

Alla tjänar i längden på att flera lag spelar i Allsvenskan, att klubbar i Superettan satsar mera därför att chansen att ta sig upp i Allsvenskan är hyggligt stor. Intresset sprids, talanger utvecklas, marknaderna växer, tillhörigheten ökar.

Lars Christer Ohlsson, du som var med vid Lennart Johanssons sida när det europeiska Robin Hood-projektet levde vidare efter introduktionen; förklara nu för de som inte förstår, att en kapning av Allsvenskan eller en förändring av en klassisk spelmodell inte skulle tjäna någon. Det skulle bara tyda på obegripligt hockeykomplex att ändra på en succémodell som fungerar i hela Europa.

Åke Stolt

Peter Kastensson (inte verifierad)

tis, 2015-02-17 11:37

1. Klokskap utan gräns

Hej Åke, ännu en krönika från dig som andas inte bara stor kunskap men också klokskap utan gränser.

Fredrik Olin (inte verifierad)

tis, 2015-02-17 11:38

2. Allsvenskan

Håller helt med - men gå tillbaka till höst/vår !!

Gunnar Persson (inte verifierad)

tis, 2015-02-17 11:38

3. Johansson=inte Jesus

Märklig historieskrivning angående Lennart Johanssons roll i skapandet av Champions League. Det var inget fel på intresset för Europacupen. Det var större än någonsin. ”Alla” ville vara med, särskilt ville Europas penningstarkaste storklubbar ha mer eller mindre säkra platser. De agerade tillsammans i frågan. Johansson var inträngd i ett hörn och ur denna konfliktsituation föddes kompromissen Champions League.

Torbjörn Nilsson (inte verifierad)

tis, 2015-02-17 22:25

4. Mycket bra krönika Åke! Det

Mycket bra krönika Åke! Det märkliga i kråksången är ju att inte många känns vid, eller talar om att svensk fotboll redan har testat med färre lag och flera möten mot varje lag. Allsvenskan med 10 lag 1992 hade ett publiksnitt på 3 990 personer vilket var det lägsta sedan 1926! Sent på hösten 92 togs det drastiska beslutet att redan till säsongen 1993 återgå till en rak serie. Trots 14 lag ökade sedan publiksnittet drastiskt. Vi kan inte låta svensk fotboll gå samma öde igen!

Kalle (inte verifierad)

lör, 2015-02-21 11:07

5. Intressant att grunda

Intressant att grunda krönikan delvis på att MFF skulle driva på för en förändring när man på ett medlemsmöte för bara någon vecka sedan klart meddelade att huvudspåret var att behålla 16 lag som idag. Sen kanske toppklubbarna i Sverige är trötta på att höra kritiken mot att Allsvenskan är för dålig, samtidigt som man inte ges några förutsättningar i TV-avtal m m att öka konkurrenskraften mot Danmark, Norge och andra länder vi borde kunna konkurrera med. Största boven där är dock avtalet med Svenska Spel, som effektivt stryper sponsring från spelbranschen.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen