Låt Allsvenskan vara ifred!
Och från fotbollens folk, särskilt från vissa av de större klubbarna, hörs nu rop på förändring. Sexton lag skall bli tolv, fyrdubbla möten som i hockeyn, kanske slutspel, svårare att ta sig upp. Jag undrar bara; varför? Blir svensk fotboll bättre, konkurrenskraftigare på klubbnivå tack vare detta? Ökar chanserna för svenska klubbar att ta sig in i Champions League?
Nej!
De tänker bara på sig själva
Vad jag förstått är det sportcheferna i Malmö FF och IFK Göteborg, Daniel Andersson och Mats Gren, som varit mest högljudda.
Jag ber dem bara; minns hur Champions League kom till, hur storklubbarna också den gången bara ville se om sitt eget hus men struntade i utvecklingen i övriga Europa.
De tänkte bara på sig själva. Precis som de allsvenska klubbar gör som vill ge mera till adeln och skjuta proletärerna i sank.
Och samma baktanke här
När svenske Lennart Johansson, svensk idrotts kanske starkaste och mest inflytelserike ledare i modern tid, i egenskap av UEFA-president och vid åsynen av ett avtynande intresse för den dåvarande Europacupen, väckte tanken på ett Champions League, gällde det att övertyga den europeiska fotbollsadeln, storklubbarna med Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Bayern München, Chelsea m fl.
De redan stora och privilegierade var oroliga för att gruppspel med hela det nya framväxande Europa, en massa f d östländer t ex, inblandade skulle innebära att de dränerades på pengarna, att de fick dela med sig av kakan till en massa okända klubbarna i fotbolls-Europas utkanter.
De gjorde som förändringsivrarna i Sverige; de tänkte bara på sig själva.
Johansson övertygade klubbarna
Men Johansson fick dem att förstå, att för hela fotbollens livskraft var det avgörande att hålla liv i hela Europas fotbolls, alla nya länder, alla klubbar som bl a skulle komma att förse storklubbarna med relativt billiga spelare framöver.
När Johanssons Robin Hood-projekt förverkligats och Champions League blivit en gigantisk succé kunde också de europeiska fotbollsadeln konstatera att de alla tjänat på ett mera demokratiskt tänkande, att det ökande intresset (inte minst genom TV) i det allt mera omfattande Europa (drygt trettio nationer blev snabbt över femtio) innebär fördelar för dem alla.
Tanken på en isolerad och stängd elitliga för gräddan av Europalagen lades åt sidan, Johansson fick igenom sitt förslag (bl a med Silvio Berlusconis hjälp, vilket känns lite motbjudande att skriva) det UEFA som hade en omsättning på 50 miljoner när Lennart Johansson tillträdde som president 1990 omsatte vid hans avgång tolv miljarder. Succén var formidabel. Mera till de stora, mycket också till alla övriga som tog sin i Champions League.
Blir inte bättre för den skull
Det är inte antalet lag i Allsvenskan som bestämmer kvaliteten på lagen i toppen, de som aspirerar på Europaspel. Spanien, Italien och Frankrike har tjugo lag i sina förstaligor, Tyskland aderton. Med ojämn kvalitet. Real Madrid i spansk serieledning har mer än dubbelt så många poäng som mittenlaget Vallecano (57 mot 26). Blir Barcelona och Real Madrid sämre av att i hälften av sina matcher möta lag som bara är hälften så bra? Det verkar ju inte så.
Nej, kvaliteten sitter inte där. Den beror på ekonomi, möjligheter att skaffa konkurrenskraftiga spelare och att behålla dem tillräckligt länge innan de säljs vidare. Träning, tränare, fasciliteter.
Svensk fotboll har aldrig haft sådan uppbackning som nu. Fotbollen suger nästan musten ur övriga idrotts-Sverige med sin dominans och attraktionskraft. Evenemang, arenor, spelet, publiksiffrorna; allt har blivit bättre.
Några få vill ha mer
Varför då ändra?
Är det bara för att några privilegierade klubbar vill ha ännu mera av de ekonomiska kakan?
Ja, kanske.
Men det är korttänkt.
Alla tjänar i längden på att flera lag spelar i Allsvenskan, att klubbar i Superettan satsar mera därför att chansen att ta sig upp i Allsvenskan är hyggligt stor. Intresset sprids, talanger utvecklas, marknaderna växer, tillhörigheten ökar.
Lars Christer Ohlsson, du som var med vid Lennart Johanssons sida när det europeiska Robin Hood-projektet levde vidare efter introduktionen; förklara nu för de som inte förstår, att en kapning av Allsvenskan eller en förändring av en klassisk spelmodell inte skulle tjäna någon. Det skulle bara tyda på obegripligt hockeykomplex att ändra på en succémodell som fungerar i hela Europa.
Mest lästa just nu
Klubben var ju räddad. Nytt kapital skulle säkra en framtid. Det beskedet fick stjärnorna i den norsk norska storklubben Vipers Kristiansand bara för några veckor sedan. Nuräddades från konkurs i höstas. Nu kommer beskedet att klubben lägger ner verksamheten.
Svenskorna Jamina Roberts,Nina Koppang och carina Strömberg hör till klubben och vet nu inte vad de ska tro och hoppas.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Hockeyintresset är på max, när SHL-laget Frölunda spelar i Scandinavium. Vid lördagens 3-1-seger mot Örebro HC var det som vanligt den här säsongen. För 10:e gången, sedan 2 november, fick ordförande Mats Grauers hänga upp den röda lyktan -symbolen för utsålt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Peter Kastensson (inte verifierad)
tis, 2015-02-17 10:37
1. Klokskap utan gräns
Hej Åke, ännu en krönika från dig som andas inte bara stor kunskap men också klokskap utan gränser.Fredrik Olin (inte verifierad)
tis, 2015-02-17 10:38
2. Allsvenskan
Håller helt med - men gå tillbaka till höst/vår !!Gunnar Persson (inte verifierad)
tis, 2015-02-17 10:38
3. Johansson=inte Jesus
Märklig historieskrivning angående Lennart Johanssons roll i skapandet av Champions League. Det var inget fel på intresset för Europacupen. Det var större än någonsin. ”Alla” ville vara med, särskilt ville Europas penningstarkaste storklubbar ha mer eller mindre säkra platser. De agerade tillsammans i frågan. Johansson var inträngd i ett hörn och ur denna konfliktsituation föddes kompromissen Champions League.Torbjörn Nilsson (inte verifierad)
tis, 2015-02-17 21:25
4. Mycket bra krönika Åke! Det
Mycket bra krönika Åke! Det märkliga i kråksången är ju att inte många känns vid, eller talar om att svensk fotboll redan har testat med färre lag och flera möten mot varje lag. Allsvenskan med 10 lag 1992 hade ett publiksnitt på 3 990 personer vilket var det lägsta sedan 1926! Sent på hösten 92 togs det drastiska beslutet att redan till säsongen 1993 återgå till en rak serie. Trots 14 lag ökade sedan publiksnittet drastiskt. Vi kan inte låta svensk fotboll gå samma öde igen!Kalle (inte verifierad)
lör, 2015-02-21 10:07
5. Intressant att grunda
Intressant att grunda krönikan delvis på att MFF skulle driva på för en förändring när man på ett medlemsmöte för bara någon vecka sedan klart meddelade att huvudspåret var att behålla 16 lag som idag. Sen kanske toppklubbarna i Sverige är trötta på att höra kritiken mot att Allsvenskan är för dålig, samtidigt som man inte ges några förutsättningar i TV-avtal m m att öka konkurrenskraften mot Danmark, Norge och andra länder vi borde kunna konkurrera med. Största boven där är dock avtalet med Svenska Spel, som effektivt stryper sponsring från spelbranschen.