Låt Allsvenskan vara ifred!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det må vara skidornas månad men; Champions League är igång igen och det är bara en och en halv månad till den allsvenska fotbollspremiären.
Lasse Wibe, allsvenske skyttekungen, är kvar och blir en av attraktionerna i allsvenskan 2015. Foto: Björn Larsson Rosvall, TT

 

Och från fotbollens folk, särskilt från vissa av de större klubbarna, hörs nu rop på förändring. Sexton lag skall bli tolv, fyrdubbla möten som i hockeyn, kanske slutspel, svårare att ta sig upp. Jag undrar bara; varför? Blir svensk fotboll bättre, konkurrenskraftigare på klubbnivå tack vare detta? Ökar chanserna för svenska klubbar att ta sig in i Champions League?

Nej!

De tänker bara på sig själva

Vad jag förstått är det sportcheferna i Malmö FF och IFK Göteborg, Daniel Andersson och Mats Gren, som varit mest högljudda.

Jag ber dem bara; minns hur Champions League kom till, hur storklubbarna också den gången bara ville se om sitt eget hus men struntade i utvecklingen i övriga Europa.

De tänkte bara på sig själva. Precis som de allsvenska klubbar gör som vill ge mera till adeln och skjuta proletärerna i sank.

Och samma baktanke här

När svenske Lennart Johansson, svensk idrotts kanske starkaste och mest inflytelserike ledare i modern tid, i egenskap av UEFA-president och vid åsynen av ett avtynande intresse för den dåvarande Europacupen, väckte tanken på ett Champions League, gällde det att övertyga den europeiska fotbollsadeln, storklubbarna med Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Bayern München, Chelsea m fl. 

De redan stora och privilegierade var oroliga för att gruppspel med hela det nya framväxande Europa, en massa f d östländer t ex, inblandade skulle innebära att de dränerades på pengarna, att de fick dela med sig av kakan till en massa okända klubbarna i fotbolls-Europas utkanter.

De gjorde som förändringsivrarna i Sverige; de tänkte bara på sig själva.

Johansson övertygade klubbarna

Men Johansson fick dem att förstå, att för hela fotbollens livskraft var det avgörande att hålla liv i hela Europas fotbolls, alla nya länder, alla klubbar som bl a skulle komma att förse storklubbarna med relativt billiga spelare framöver.

När Johanssons Robin Hood-projekt förverkligats och Champions League blivit en gigantisk succé kunde också de europeiska fotbollsadeln konstatera att de alla tjänat på ett mera demokratiskt tänkande, att det ökande intresset (inte minst genom TV) i det allt mera omfattande Europa (drygt trettio nationer blev snabbt över femtio) innebär fördelar för dem alla.

Tanken på en isolerad och stängd elitliga för gräddan av Europalagen lades åt sidan, Johansson fick igenom sitt förslag (bl a med Silvio Berlusconis hjälp, vilket känns lite motbjudande att skriva) det UEFA som hade en omsättning på 50 miljoner när Lennart Johansson tillträdde som president 1990 omsatte vid hans avgång tolv miljarder. Succén var formidabel. Mera till de stora, mycket också till alla övriga som tog sin i Champions League.

Blir inte bättre för den skull

Det är inte antalet lag i Allsvenskan som bestämmer kvaliteten på lagen i toppen, de som aspirerar på Europaspel. Spanien, Italien och Frankrike har tjugo lag i sina förstaligor, Tyskland aderton. Med ojämn kvalitet. Real Madrid i spansk serieledning har mer än dubbelt så många poäng som mittenlaget Vallecano (57 mot 26). Blir Barcelona och Real Madrid sämre av att i hälften av sina matcher möta lag som bara är hälften så bra? Det verkar ju inte så.

Nej, kvaliteten sitter inte där. Den beror på ekonomi, möjligheter att skaffa konkurrenskraftiga spelare och att behålla dem tillräckligt länge innan de säljs vidare. Träning, tränare, fasciliteter. 

Svensk fotboll har aldrig haft sådan uppbackning som nu. Fotbollen suger nästan musten ur övriga idrotts-Sverige med sin dominans och attraktionskraft. Evenemang, arenor, spelet, publiksiffrorna; allt har blivit bättre.

Några få vill ha mer

Varför då ändra?

Är det bara för att några privilegierade klubbar vill ha ännu mera av de ekonomiska kakan?

Ja, kanske.

Men det är korttänkt.

Alla tjänar i längden på att flera lag spelar i Allsvenskan, att klubbar i Superettan satsar mera därför att chansen att ta sig upp i Allsvenskan är hyggligt stor. Intresset sprids, talanger utvecklas, marknaderna växer, tillhörigheten ökar.

Lars Christer Ohlsson, du som var med vid Lennart Johanssons sida när det europeiska Robin Hood-projektet levde vidare efter introduktionen; förklara nu för de som inte förstår, att en kapning av Allsvenskan eller en förändring av en klassisk spelmodell inte skulle tjäna någon. Det skulle bara tyda på obegripligt hockeykomplex att ändra på en succémodell som fungerar i hela Europa.

Åke Stolt

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Peter Kastensson (inte verifierad)

tis, 2015-02-17 11:37

1. Klokskap utan gräns

Hej Åke, ännu en krönika från dig som andas inte bara stor kunskap men också klokskap utan gränser.

Fredrik Olin (inte verifierad)

tis, 2015-02-17 11:38

2. Allsvenskan

Håller helt med - men gå tillbaka till höst/vår !!

Gunnar Persson (inte verifierad)

tis, 2015-02-17 11:38

3. Johansson=inte Jesus

Märklig historieskrivning angående Lennart Johanssons roll i skapandet av Champions League. Det var inget fel på intresset för Europacupen. Det var större än någonsin. ”Alla” ville vara med, särskilt ville Europas penningstarkaste storklubbar ha mer eller mindre säkra platser. De agerade tillsammans i frågan. Johansson var inträngd i ett hörn och ur denna konfliktsituation föddes kompromissen Champions League.

Torbjörn Nilsson (inte verifierad)

tis, 2015-02-17 22:25

4. Mycket bra krönika Åke! Det

Mycket bra krönika Åke! Det märkliga i kråksången är ju att inte många känns vid, eller talar om att svensk fotboll redan har testat med färre lag och flera möten mot varje lag. Allsvenskan med 10 lag 1992 hade ett publiksnitt på 3 990 personer vilket var det lägsta sedan 1926! Sent på hösten 92 togs det drastiska beslutet att redan till säsongen 1993 återgå till en rak serie. Trots 14 lag ökade sedan publiksnittet drastiskt. Vi kan inte låta svensk fotboll gå samma öde igen!

Kalle (inte verifierad)

lör, 2015-02-21 11:07

5. Intressant att grunda

Intressant att grunda krönikan delvis på att MFF skulle driva på för en förändring när man på ett medlemsmöte för bara någon vecka sedan klart meddelade att huvudspåret var att behålla 16 lag som idag. Sen kanske toppklubbarna i Sverige är trötta på att höra kritiken mot att Allsvenskan är för dålig, samtidigt som man inte ges några förutsättningar i TV-avtal m m att öka konkurrenskraften mot Danmark, Norge och andra länder vi borde kunna konkurrera med. Största boven där är dock avtalet med Svenska Spel, som effektivt stryper sponsring från spelbranschen.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.