Super Bowl, årets spektakel...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Super Bowl = Super Pengar. Ett jättelikt evenemang eller spektakel, om man så vill. Matchen och resultatet är viktigast, men det som lockar amerikanerna allt mer är halvtidsshowen…
New England Patriots fans firar segern efter patrioternas triumf i Super Bowl-finalen mot Seattle Seahawks. Foto: Steven Senne, AP Photo/TT

 

Nattens final blev högdramatisk. Inför andra halvlek var det lika, 14-14, men sedan tog Seahawks ett stadigt grepp om matchen och hade ledningen med 24-14. Men patrioterna gav inte upp och anförda av Tom Brady hämtade de upp underläget till 24-21 för att sedan göra ytterligare sju poäng och vinna med 28-24.

En smått otrolig triumf för New England Patriots och en mycket smärtsam förlust för Seahawks inför 100 miljoner TV-tittare.

Det här lockar amerikanarna

Vad är mest intressant med Super Bowl nummer 49 i USA för amerikanerna?

Jo, själva matchen är viktigast för 46.8 procent (ner från 47.3 procent 2012), förstås.

Därefter reklamen 25.1 procent (25.8 procent), umgås med vänner 16.2 procent (18.9 procent) och sist är halvtidsshowen med 11.9 procent (8.1 procent). Intresset för halvtidsshowen har fortsatt att öka sedan 2012 medan de andra kategorierna har gått ner.  

En 30 sekunders reklamsnutt kostade 37 miljoner kronor (4.5miljoner dollar) vilket är 7 procent mer jämfört med 2014. 

NBC som har TV-rättigheterna för matchen i år började med en fem timmar analys som inleddes klockan 12 här i Dallas.

Sändningen för matchen startade kl 17 (matchen börjar 17:25) och var slut 21.15 med 15 minuters analys. 

För att behålla TV-tittarna

Direkt efter sändningarna visade NBC säsongspremiären av Blacklist med James Spader som är en av de mest populära TV-serierna i USA. NBC försöker behålla TV-tittarna över tio timmar för att kunna sälja så mycket reklam som möjligt.   

Hur är det då med biljettpriserna? 

Min gode vän Tomas ringde mig från flygplatsen i Seattle på torsdagskvällen där Seahawks supportrar var på väg till Phoenix för matchen mot New Englands Patriots och berättade att de sämsta biljetterna högst upp som kostade 7 800 kronor ($950) då var uppe i 41 375 kronor ($5000). 

En supporter som hade köpt en biljett för 16 550 kronor ($2000) blev erbjuden 37 237 kronor ($4500) av biljettmäklaren för att köpa tillbaka biljetten. Han hade kunnat stanna hemma och tjänat 20 687 kronor ($2500) utan att ha gjort något. 

En annan supporter hoppades på att få en biljett för 20 687 kronor ($2500) vilket var skilsmässgränsen for hans hustru. Back-up-planen var ett bokat bord på en sportbar nära arenan. 

Det är värt det

Är det värt att köpa biljetter för en Super Bowl för supportrarna? 

Jag hade möjlighet 1993 att gå på Super Bowl 27 som spelades 1993 mellan Dallas Cowboys och Buffalo Bills i Rose Bowl Los Angeles, Kalifornien. Michael Jackson uppträdde i halvtid. Biljettförsäljningen började på planet från Dallas och min gräns på 9 930 kronor ($1200) per biljett kunde uppfyllas. 

Det var på den tiden då man hade satellittelefoner på flygplanen och jag fick fram ett snabbt samtal till min kund som letade biljetter i Los Angeles och jag slog till och köpte två biljetter.

Det är det största idrottsevenemang som jag har upplevt. 

Hör till showen

Att Cowboys då vann med 52-17 gjorde inte upplevelsen sämre för en supporter som hade haft säsongsbiljetter i fyra år och sett alla Cowboys hemmamatcher sedan 1989, det år då laget vann en match och förlorade 15!        

Super Bowl = Super Pengar, det är så bara. Och i år slapp man undan skandaler. Det vara bara lite resonemang runt undersökningar om att i semifinalen mellan Patriots och Indianapolis Colts hade Patriots spelat med bollar som inte var fullpumpade. På det viset kunde Quartbacken Tom Brady lättare greppa och kasta bollen…  

Det hör liksom till showen.

Finns det vinnare, finns det också förlorare. En Seattle Seahawks kan inte hålla tårarna tillbaka efter förlusten. Foto: Ted S. Warren, Ap Photo/TT

Mats Lundberg

lasse b (inte verifierad)

mån, 2015-02-02 09:40

1. intressant, tvivels utan;

intressant, tvivels utan; intressant varför folk är beredda betala dyra pengar för att se detta spektakel, min förklaring är att media styr, utan positiv media inga pengar till den s k "sporten ..."
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.