Tänk om Qatar och Ryssland skulle fråntas VM

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Plötsligt slogs dörrarna till fotbollens finrum upp på vid gavel och gräsrötterna fick se vad deras korrupta pampar gör med pengarna.
Walter De Gregorio, Fifas kommunikationsdirektör, hade sannerligen ingen lätt uppgift på onsdagens presskonferens på huvudkontoret i Zürich. Sju tjänstemän greps och 14 ledamöter är misstänkta för att h tagit mutor. Foto: Ennio Leanza, Keystone via AP/TT

 

Verkligheten blev mycket påträngande på onsdagen. Det kan tyckas vara ett oändligt avstånd mellan de småkillar och ideella ledare som lekfullt tränar straffsparkar på Stalls Backe i Katrineholm och femstjärniga hotel Baur au Lac i Zürich.

Lyxboenden i London och på Bahamas 

Vid gryningsraiden på lyxhotellt grep schweizisk polis ett halvt dussin av fotbollens främsta företrädare, misstänkta för att de senaste 25 åren ha tagit emot mutor och kick-backs för 1,3 miljarder i utbyte mot media- och sponsringskontrakt till internationella mästerskap. Parallellt utreds ytterligare ett tiotal Fifapampar. Enligt USA:s justitieminister Loretta Lynch, som initierat gripandena, visar åtalet på en ”systematisk korruption som spänner över minst två generationer.”

Den amerikanska justitieministern tillade att mönstret för den misstänkta korruptionen har "skadat ett stort antal offer från ungdomsligor och utvecklingsländer som borde dragit nytta av de intäkter som genereras av de kommersiella rättigheterna från dessa organisationer”.  

Mycket pengar alltså som gick nioåringarna i Katrineholm, Belo Horizonte och Mombasa förbi, och i stället blev till privata våningar i London, beach condos på Bahamas och lyxjakter. 

Anseendet skadat för alltid

Men oändligt mycket allvarligare än de försnillade pengarna är den skada detta, och en lång rad andra påstådda och bevisade anklagelser om korruption inom Fifa, vållar fotbollens anseende. 

Världens största sport har alltför länge tagit sin position för given.

En mutad Fifadelegat här eller där spelar knappast någon roll, men när bevis läggs fram för att sportens ledande företrädare under årtionden roffat åt sig miljarder svarta kronor och det börjar bli svårt att skilja maffialedare, oligarkskurkar och fotbollens högsta ledare åt – då har världens största sport tagit mer än första spadtaget till sin egen grav.

Bäst av alla formulerade FBI-chefen James Comey åtalen mot Fifaledarna, när han konstaterade att ”de tilltalade har främjat en kultur av korruption och girighet som skapade en orättvis spelplan för den största sporten i världen”.

Husrannsaken i Fifas högkvarter

Förutom mutor, kick-backs och pengatvätt ska amerikanska och schweiziska myndigheter också försöka gå till botten med vad som låg bakom de tveksamma besluten att tilldela Ryssland och Qatar fotbolls-VM 2018 respektive 2022.

I samband med gripandena vid hotel Baur au Lac genomfördes en husrannsakan i Fifas högkvarter i Zürich där elektronisk utrustning och dokument beslagtogs. Utredarna ska också förhöra medlemmar i Fifas exekutivkommitté som deltog vid omröstningen 2010 av VM-värdar 2018 och 2022. Inte en dag för sent!

Många har väntat på bevis för att Ryssland och Qatar mutade sig till sina VM. Inget land har någonsin fråntagits ett VM, och skulle sådana bevis grävas fram kommer idrottsvärlden att få uppleva ett juridiskt och politiskt världskrig som vi inte sett sedan OS-bojkotterna av Moskva 1980 och Los Angeles 1984.

Både Qatar och Ryssland har investerat mycket mer än eventuella mutor och kommer att slåss med alla medel för att behålla de prestigefyllda evenemangen. 

Men för fotbollens skull, för killarna och tjejerna på Stalls Backe, och för att samtidigt blåsa rent hus i idrottsvärldens mest korrupta ledning, borde det vara värt att ta den fighten nu. Då kan vi kanske få se ett delat fotbolls-VM i Portugal och Spanien 2018 och i USA eller Australien 2022. 

Hur fräscht vore inte det i den unkna Fifakulturen!

Conny Hetting

Bosse (inte verifierad)

tors, 2015-05-28 10:33

1. Tänk om Quatar och Ryssland ............

Det är väl "bara" att ta VM i fotboll (herrfotboll!) ifrån "dom". Någon gång måste det statueras exempel för dessa "Girigbukar" - det är väl det enda dom förstår!! SKRID TILL VERKET - avsätt dom också.

Kalle (inte verifierad)

tors, 2015-05-28 13:42

2. USA hade ju VM 94. Australien

USA hade ju VM 94. Australien är en Ö ingen eller väldigt få har möjlighet att vallfärda till. Förutom för journalister då som får resa och logi betalt och får besöka ett varmt land och se matcherna i rätt tidzon. England däremot har arenorna på plats redan och är värda ett mästerskap.

Kurt Olsberg (inte verifierad)

fre, 2015-05-29 10:32

3. FIFA

Det är dags att städa upp. FIFA får rött kort. FIFA är inget värt utan de europeiska ländernas närvaro. Ryssland och Qatar bör fråntas mästerskapen. Sen bör nästa steg vara att titta på UEFA med samma förstoringsglas.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.