Inte ett stillasittande event...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
När Lidingöloppet lockar med Trafikverket till sponsring och kan ta sikte på en halvmara under jord är det perfekt. Unika, nischade koncept som kontrast till stillasittande eller minglande.
Samarbetet mellan Lidingöloppet och Trafikverket ska utmynna i en jättelik halvmara under jord. Foto: Jessica Gow, TT

 

År 2000 sprang jag Broloppet, ett halvmaraton på den nyöppnade bron över Öresund mellan Malmö och Köpenhamn. Vi var 96 000 anmälda, och en del av den inledande sträckan gick via en tunnel. 80 000 kom i mål.

Förra året sprang jag Lidingöloppets Tunnel Run i den nyöppnade tunneln mellan Värtahamnen och Universitet/E4/E20 – tillsammans med 42 000 andra.

Unika koncept är rätt

När jag läste att Lidingöloppet och Trafikverket planerar en halvmara i tunnelsystemet i den planerade ”Förbifart Stockholm” 2025 blev jag först lite besviken.

Varför?

Jo, för att en av anledningarna till att jag sprang både Broloppet och Tunnel Run var just att det såldes in som ”Once a life time”. Och så kommer det ett liknande lopp, visserligen om tio år, men ändå…

Broloppet ska vi inte prata om. Det blev ju ytterligare en halvmara 2010 när man firade tioårsjubileet.

Men så tänkte jag lite längre än näsan räcker och konstaterade att ”det är ju egentligen perfekt och precis den trenden som sker nu”: Unika, nischade koncept inom löpning.

Där får de lusten

Om Broloppet och Tunnel Run sorteras in under ”Once a life time” kan nog Color Run och Music Run – vars typ av lopp går under benämningen Fun Run - snarare sorteras in under rubriken ”For the fun of it”.

Ursäkta svengelskan, men både Color Run och Music Run är kommersiella, internationella koncept – som fått fäste i en ny grupp löpare: de som inte springer för prestationens skull, utan för att det är kul att springa och röra på sig – och kanske till och med för första gången deltar i ett lopp.

En helt ny målgrupp alltså. 

Color Run väntas ha 38 000 löpare totalt i år i Sverige. En fantastisk siffra.

För sponsorerna av den här typen av event är det perfekt: att sponsra konserter och musikfestivaler är förstås inget nytt. Den här gången är det en helt nykter publik som kan uppleva ren glädje med inriktning på hälsa.

Trenden inte övergående

En relativt riskfri sponsorsatsning med andra ord – om du i första hand är ute efter att nå målgruppen 16-35. 

Jag tror inte bara att den här trenden håller i sig, utan även ökar: fler och fler rättighetsägare till traditionella event kommer att behöva tänka i nya banor: är det kanske ett löparkoncept jag ska skapa istället för mitt traditionella event – eller kanske komplettera med? 

Till och med Almedalsveckan fick ett nytt lopp i år: Almedalsloppet (4,2 km) lockade betydligt fler deltagare än vad arrangörerna med huvudsponsorn Skandia i spetsen förväntade sig: 250 personer. 

Triathlon på Gotland?

Almedalsloppet är ett lysande exempel på hur du kan aktivera målgruppen ”utställare och deltagare” till något ännu starkare än att bara ”opinionsbilda, sälja och mingla”. Dessutom något som alla mår bra av: gå eller springa.

Jag blir inte förvånad om det utvecklas till ett triathlon med tiden…

Jag fick själv en lysande idé kring det här med löpning kopplat till event som jag ska smaka på ett tag innan jag lanserar den…

Helt klart är i alla fall: löpar- och hälsotrenden är här för att stanna!

Det bör alla rättighetsinnehavare med stillasittande, alternativt minglande, medarbetare och kunder tänka på i planeringen av nästa evenemang. 

Niklas Birgetz

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.