Sarah var det självklara valet
Det var väl alldeles självklart - med all respekt för Charlotte Kalla - att Sarah skulle tilldelas årets upplaga av Bragdmedaljen.
Sedan Svenska Dagbladet senast delade ut medaljen, för ett år sedan alltså, har Sjöström simmat kortbane-VM i Doha men framförallt simmarnas största mästerskap, långbane-VM i Kazan och vunnit fem guld, nio medaljer totalt.
Fullkomligt enastående
Det är en fullkomligt enastående prestation i en sport som faktiskt, till skillnad från skidåkningen som annars brukar gynnas över hövan i bragdresonemanget, är världsomspännande.
Den svenska simmarhistorien är sannerligen inte dålig med namn som Gunnar Larsson, Bengt Baron, Pär Arvidsson, Anders Holmertz, Therese Alshammar m fl, men ingen svensk simmare har tidigare vunnit två guld på ett och samma VM. Hon satte dessutom världsrekord två gånger om.
Två gånger tidigare har Sarahs namn nämnts på fullt allvar i diskussionerna om bragdguldet, båda gångerna har utmärkelsen frusit inne, bildligt talat. Fruset vatten har alltid gynnats framför flytande, Helena Jonsson (skidskytte) och Johan Olsson (femmilen) gick före.
Så den här gången var det helt på sin plats att Charlotte Kalla fick duscha av sig besvikelsen i en sjöström.
En speciell sorts människor
Alltsedan genombrottet med EM-guld redan som 14-åring har Sarah Sjöström imponerat med sin seriositet, sin glädje, sin enorma träningsdisciplin och sin förmåga - ja, förutom i London-OS 2012 då - att pricka in säsongens snabbaste lopp när det gällt som mest.
Det är ju en alldeles speciell sorts människor som ägnar sig åt den entoniga meditation som kallas simträning. Jag tvingade mig upp några morgnar för ett antal år sedan för att följa simmarnas träning och det är i sanning ett burdust sätt att väcka kroppen med en halvmils simning halv sex på morgonen.
Med undantag för de okristligt tidiga morgonpassen kan man väl dra likhetstecken mellan simning och längdskidåkning; framgång i dessa sporter kräver extremt grymma träningsdoser.
Men om man nu skall jämföra två världsmästarinnor med varandra, Sjöström och Kalla, så måste ju konkurrensen, sportens utbredning och vidd jämföras. Här är skidåkningen chanslös. Den tenderar väl dessvärre mer och mer att bli en nordisk angelägenhet igen.
Som en hygglig fotbollsspelare...
Zlatan Ibrahimovic och U21-landslaget har nämns i förhandsdiskussionen. Med all respekt - fotboll är ju det jag älskar mest - men juniorlag brukar inte (skall inte) belönas på den här nivån (EM dessutom) och Zlatan, nej två kvalmål till EM räcker inte. Världen är alltjämt större än Europa, även om många vill läsa kartan och historien på lite annat sätt, och Sarah Sjöström är just nu bäst utan konkurrens.
Jag hoppas att hon inte bara vinner denna ärofyllda medalj utan också får uppleva pekuniär uppskattning. Det är på tiden att en stjärna av den digniteten i en sport som simning flyttas upp i nivå med de bäst betalda.
Det har inte varit så, är ännu inte riktigt så att simstjärnorna därvidlag kan jämföras med t ex friidrott eller skidåkning. Sponsorskontrakten har visserligen trillat in på senare år, efter VM-gulden och världsrekorden i Kazan tog det ytterligare fart, men, som hennes manager Daniel Wessfeldt säger, hon tjänar ännu inte lika bra som en hygglig fotbollsspelare. Stjärnorna är hon förstås inte i närheten av. Att världens bästa Sarah skulle tjäna mindre pengar på sin begåvning än en allsvensk högerback i fotboll kan jag inte riktigt förlika mig med.
Hon ska digna av guld
Simningen har haft det svårt. Om det berott på att de varit svårsålda därför att deras kroppar döljs av vatten eller vad det är som gjort sporten mindre attraktiv. I många andra länder - Australien, Holland, Tyskland för att nämna några - har simmare nått ofantlig status med därav följande rikedom.
Jag minns efter Moskva-OS 1980 där Bengt Baron och Pär Arvidsson från Finspång vann olympiskt guld men bara för att finna, att inte ens den då för tiden mest anlitade lotsen in i de djupaste kassavalven - advokaten Björn Wagnsson i Katrineholm - lyckades omsätta OS-gulden i pengar. Det var ändå i en tid när näringslivet och idrotten ingick alltfler äktenskap, när Ingemar Stenmark och Björn Borg hade tagits om hand av Mark McCormack i USA och när också 56-or som Thomas Wassberg, Linda Haglund och Frank Andersson kunde surfa lite på vågen.
Simmarstjärnorna hade det svårt, har haft det kärvt sedan dess och inte legat i närheten av skidåkarna vare sig det gällt längd- eller alpint.
Om inget oförutsett inträffar kommer Sarah nästa år att åka till OS i Rio med de största guldförväntningarna på sig av alla i den svenska truppen. Om det är något jag skulle kunna tänka mig att t o m be till Gud för, så skulle det vara att Sarah också fick vinna ett OS-guld. Det är trots allt det som är själva kröningen av en OS-drottning. Konkurrensen densamma som på VM men en så oändligt mycket mera komplex och komplicerad tävling med all den uppståndelse och det mediafokus som ett OS för med sig.
Jag ville se henne med Bragdguldet, jag vill se henne med OS-guldet kring halsen, jag vill att hon skall bli rik och oberoende och lycklig och härlig i hela sitt liv.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg! I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.