Så talar en riktig maktmänniska

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det finns en maktfullkomlig struktur som genomsyrar Svenska Fotbollförbundet. Ödmjukhet är en eftersatt egenskap.
Lars Richt och Åke Stolt har ett mycket speciellt förhållande... Foto: TT

 

Det är något lite mera nervigt, seriöst och professionellt över Svenska cupen i fotboll i år. Det känns i alla fall så. Som att klubbarna insett vikten av att tävling är tävling vad den än kallas - en anpassning till övriga Europa, kanske, där cupen tas på lika stort allvar som ligan i många länder - att det finns ett spår ut till Europa också i förlängningen av den här vårturneringen. Bra matchning inför Allsvenskan och ett sug efter en trofé.

Inte minst i Malmö - som schabblade bort Allsvenskan i fjol på nonchalans, dålig disciplin och förutsägbar fotboll - där man nu sett att Europaspel kan nås om spelarna tar cupen på allvar. Det är klubbarnas ökade medvetenhet och inställning som gjort det.

Två trovärdiga

Men kritiken från klubbarna över upplägget, ovisshet över matchdagar, underlag och spelschema och en närmast parodisk lottningsprocedur har varit hård. Både Malmös sportchef Daniel Andersson - en seriös man i alla sammanhang som verkligen är värd att lyssna på - och Häckens tränare Peter Gerhardsson har stått för den kanske skarpaste kritiken.

Men på Svenska Fotbollsförbundet förstår man ingenting.

Där förstår man sällan kritik. Där möter man oftast ifrågasättande med att vända taggarna utåt.

En maktmänniska

I Sydsvenska Dagbladet läser jag en intervju med Gerhard Sager, ordförande i Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté. Hans sätt att hantera frågorna, hans svar, hans arrogans, hans spydiga motfrågor ger mig rysningar och för tankarna till tider och länder som jag helst inte vill nämna.

Han bedömer kritikerna som "okunniga och inskränkta". Han blir "illa berörd". Han tycker det är "löjeväckande." 

"Jag blir så trött på detta", säger han.

Så talar en maktmänniska. Istället för att ta kritik på allvar, svara hövligt och visa ett uns av ödmjukhet och självinsikt, slår han ifrån sig som den ofelbare i fotbollens maktcentrum mot vilken ingen kritik skall framföras. 

Osmart och föraktfult

Det är både osmart och föraktfullt mot klubbar som i sitt agerande och med sin kritik vill visa, att de nu, äntligen, tar den här tävlingen på fullaste allvar och vill ha de allra bästa förutsättningarna för att lyckas.

Lottningen i SvT blev rena skämtet. Det är naturligtvis lätt att skylla det på en TV-producent som hade körschema och tidsschema att ta hänsyn till. SvFF kunde inte genomföra lottningen i sin helhet som det var tänkt. 

Varför var det så angeläget att visa lottningen i TV? S å spännande TV är det ju inte. När televisionen lockar vill alla vara med men det är naivt att tro, att man också skall få fritt spelrum och kunna diktera villkoren där. T o m maktmänniskan Gerhard Sager gick bet på det. 

Flera än Gerhard Sager på Svenska Fotbollförbundet bör inse, att man är ett serviceorgan, att det är förbundet som servar klubbarna - inte tvärtom.

Men det finns en maktfullkomlig struktur som genomsyrar Fotbollförbundet. Ödmjukhet är en eftersatt egenskap. Under hela Erik Hamréns tid som förbundskapten har det varit ett ansträngt, konstlat och bitvis arrogant förhållande till allmänhet och medierna.

Ett otäckt exempel

Jag har ett eget otäckt exempel på maktfullkomligheten inom Svenska Fotbollförbundet. Arkitekten bakom den heter Lasse Richt och är någon sports fotbollschef (ja, vad skall man annars vara i ett fotbollförbund?) eller landslagschef.

När Sverige VM-kvalade mot Bulgarien i Sofia inför VM i Tyskland 2006 hade jag tidigt låtit min resebyrå boka in mig på ett bra hotell, jag var där två dagar innan landslaget kom. Det visade sig att de bokat samma hotell. Dock långt efter mig. De flyttade in på samma våningsplan där jag bodde. Det kändes obekvämt. Jag gillar inte att bo där landslaget bor. Men det är förstås min fulla rätt när nu slumpen ordnat det så.

Dagen före matchen kom mina andra medarbetare från Sydsvenskan ner, vi började med en lunch för att planera arbetet och när jag kom tillbaka till hotellet och bad om min rumsnyckel fick jag beskedet att jag hade checkat ut. Jag blev alldeles kall. Nej, jag har inte checkat ut, jag är bokad här och har betalat för två nätter till och jag skall upp på mitt rum och jobba. Jag fick beskedet, att en man från Svenska Fotbollförbundet, utan att höra av sig till mig, tillåtits boka av mitt rum och förklara att jag skulle flytta. En ren och skär lögn.

Mannen var Lars Richt - en man född i fel land i fel tid. Det här var gamla öststatsfasoner.

Bete er anständigt!

Om han vädjat till mig att flytta till en annan våning hade jag med glädje gjort det. Det är bara pinsamt att åka hiss med morgontrötta fotbollspelare på väg ner till frukost. Men han frågade mig aldrig, kontaktade mig aldrig. Han checkade ut mig. Så agerar en totalt känslokall maktmänniska.

Jag efterfrågade hotellets manager, han var lyckligtvis svensk, jag berättade vad som hänt och han flyttade mig till en av hotellets sviter. Det var en klen törst. Jag kände mig kränkt. Behandlad så som en diktatorisk regim behandlar sina undersåtar.

Om det finns en sådan känsla inom Svenska Fotbollförbundet, att man hantera folk som man gjorde i det gamla Östtyskland, så är jag rädd för att mera behöver göras för att Svenska Fotbollförbundet inte bara skall svansa för sina sponsorer utan också bete sig som det anstår en demokratisk idrottsrörelse mot sina medlemmar och mot dem som är den förmedlande länken till den publik som förser hela rörelsen med näring.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.