Klubbarna sviker publiken

Det är ungefär som i tidningsbranschen; när bokstäverna måste gå en match mot siffrorna är det alltid siffrorna som vinner.
IFK Norrköping vann SM-guldet och fick en chans i glida in i de stora kassavalven och lukta på pengarna. Det blev tvärstopp. De fyra bästa spelarna från ifjol - Kujovic, Alexander Fransson, Traustason och Christoffer Nyman - har nu nya klubbadresser.
35 miljoner för lite
Ett steg framåt och två tillbaka.
Till och med på stället marsch skulle ses som en framryckning.
Allsvenskan håller en lägre spelnivå än ifjol. Dess standard går inte att upprätthålla med ett - i bästa fall - nollsummespel.
Nu har Malmö FF sålt Vidar Örn Kjartansson till Maccabi Tel Aviv.
Övergångssumman ryktas vara 35 miljoner, ett alltför lågt pris på Allsvenskans flitigaste på-mål-avslutare och främste målskytt med 14 fullträffar på 20 allsvenska matcher.
Och detta mitt i en guldjakt där Malmö - efter fjolårets allsvenska fiasko, förlusten i cupfinalen och en förnedrande utslagning mot division 1-klubben Landskrona - måste leva upp till sitt rykte och sina resurser och tas sig ut i Europa igen.
Sportchefen överkörd?
Det låter inte sportsligt seriöst. Kan tydas som ett styrelsebeslut över huvudet på sportchefen Daniel Andersson.
Det är någonting som skaver här, med tankar, ambitioner och handling som icke kompatibla enheter.
Vilken allsvensk klubb skall kunna bita ifrån med ekonomiska muskler om inte Malmö FF med en halv miljard i eget kapital?
MFF har klart uttalat att klubben skall vara Nordens största och med en ambition att bli jämbördig med de bättre lagen i många europeiska länder; Spanien, Italien, Frankrike, England, Tyskland, Ryssland, Portugal och några till rår man förstås inte på.
Hur skall det gå till?
Gör åskådarna besvikna
Det kommer aldrig att fungera utan kontinuitet och förmodligen är det omöjligt så länge Sverige går i otakt med övriga Europa vad gäller spelterminer. Klubbarna snuvade på sina bästa spelare när Allsvenskan går in i sitt avgörande skede.
Jag kan inte tyda det som sportsliga ambitioner.
Risken finns på längre sikt att utarmningen kommer att påverka både publikens och finansiärernas intresse.
Om det skall bli nya kvalframgångar och ekonomiskt framgångsrika gästspel i Champions League krävs ett par år av moratorium, en stabil uppbyggnad, ett orört lag och inte dessa ständiga besök av närgångna fotbollshortonomer som dyker upp med sekatören och klipper av de finaste skotten så fort de växter ut.
Det blir aldrig någon blomning.
MFF skulle vara undantaget
Kjartanssons flykt betyder också en attraktion mindre i Allsvenskan. Många svenska spelare har också försvunnit på senare år. Sällan är det sportsliga utmaningar (jag menar, Maccabi Tel Aviv, hallå), nästan alltid bara med pengarna i sikte. Svenska spelare med framgång, ännu mera sällan succé i respekterade klubbar, ser vi numera nästan aldrig.
Erik Hamrén fick uppleva problemet. Janne Andersson kommer snart att inse hur svår den svenska spelarmarknaden är att överblicka för en förbundskapten, hur omöjligt att väga spelares kvaliteter mot varandra när de byts ut, hoppar in eller sitter på bänken i t o m medelmåttiga klubbar.
Alltför många svenska klubbar sitter i alldeles för ömmande ekonomiska knipor för att göra annat än tacka och ta emot när anbuden kommer. Att MFF skulle vara ett undantag som kunde ta för sig också utanför landets gränser med sina överlägsna resurser tycks vi också kunna glömma.
Alla toppklubbar sämre
Och när klubben dessutom satsar på en återvändare (Behrang Safari) som passerat bäst-före-datum istället för en av landets främsta backtalanger, Pa Konate, visar det att uttalad ambition och krass verklighet inte alls kommer överens.
Inte bara Malmö utan IFK Norrköping (jämfört med fjol), Göteborg, AIK och Elfsborg - klubbarna som står i främsta rummet när vi talar utveckling och ett närmande till omvärlden - är alla sämre än de senaste åren.
Hur skall de bli bättre?
Hur skall ambitionerna och löftena till marknaden kunna infrias när man aldrig kan tjäna på gungorna vad man förlorar på karusellen.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Johan (inte verifierad)
mån, 2016-09-12 22:23
1. Allsvenskan verkar lita blint
Allsvenskan verkar lita blint på sina rivaliteter, historia och att detta alltid kommer sälja oavsett fotbollens kvalitet. Jag undrar dock om den yngre publiken kommer svälja hull och hår som tidigare generationer när gapet blir alltför stort till toppfotbollen. Den är redan påfallande stor, men verkar växa ännu mer. Att man som knodd tas med på en lokal fotbollsmatch i tidiga år är långt ifrån en självklarhet då så mycket annat pockar på uppmärksamhet idag. Lägg därtill att europeiskt toppfotboll aldrig varit lika åtkomlig för vem som helst. Risken finns att man kramar ut det sista ur trasan om man inte gör stora förändringar i den svenska modellen, som just nu agerar farmarliga till farmarligans farmarliga. Svårt att se att det funkar i längden om den sportsliga produkten blir alltför svag. Då har hockeyn en bra mycket större buffert fortfarande, men även där växer gapet stadigt till framförallt NHL men även KHL. Vad gäller MFF känns allt bara ytterst märkligt.Skriv kommentar