Drömmen om vinter-OS är död

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det är städer, inte länder, som söker olympiska spel. Idrotten bestämmer ingenting — politikerna har makten.
Foto: Janerik Henriksson / TT

 

Stockholms politiker säger nej till olympiska vinterspel i den svenska huvudstaden 2026.

Det kan vara det klokaste beslut som någonsin tagits i Stockholms stadshus. I hård konkurrens, möjligen, med beslutet för länge sedan att bygga en tunnelbana.

Stockholm lämpar sig synnerligen illa för olympiska vinterspel. Det är för långt till de naturliga vinterorterna, Falun och Åre, som ovillkorligen hade måst inlemmas i konceptet.

De vildhjärnor som föreslagit byggande av hoppbackar samt bob- och rodelbanor i Stockholm saknar fullkomligt förankring i verkligheten. Deras resonemang ansvarslöst.

Precis som Stockholms politiker säger är Stockholms ansökan alldeles för våghalsig. 

Tidigare har det varit så, att entusiasmen kommit från de lokala politikerna som sett möjligheten att få åtskilliga faciliteter - idrottsanläggningar och infrastruktur - bekostade av Internationella Olympiska Kommitténs TV- pengar, medan tveksamheten varit större hos SOK, idrottsrörelsen och allmänheten. Och idén har till slut stupat på att regeringen inte gett de nödvändiga statliga garantierna.

Regeringen måste med

Jag föreslog i min förra krönika om Stockholms vinter-OS-ansökan, att man först borde efterhöra möjligheterna att få regeringen med på tåget, eftersom så mycket möda och pengar annars kunde gå till spillo för att till slut stupa på ett regeringsnej. Möjligen är det detta Stockholms politiker gjort, lyssnat till hur tongångarna går i regeringen, för ett stopp i det här tidiga skedet besparar många en massa onödigt arbete, åtskilliga tiotals miljoner och onödiga trätor och spekulationer.

Det går inte att med bibehållen politisk trovärdighet i dagens pressade Sverige, där polis, skolor och sjukvården skriker efter resurser och restaurering, se miljarder försvinna i hoppbackar och bob- och rodelbanor som ingen kommer att använda. Jag hade gärna startat ett folkuppror mot det om det blivit aktuellt.

Jag blev redan tidigt misstänksam till den utredning som nu bevisligen inte kunde blidka några Stockholmspolitiker förutom socialdemokraterna. Hur dessa kan vara positiva på politiska grunder begriper jag inte. De misslyckades med att skapa politisk enighet kring projektet och tvingades kasta in handduken.

Det lät så där överhurtigt som det gör när man försöker sälja konserverad gröt med mördande reklam.

Floskler, Vestberg!

Och SOK:s relativt färske ordförande Hans Vestberg, som väl såg något nytt, lite uppblåst och lyxigt att få figurera i (han hade ju fått sparken från Ericsson förra sommaren som vd och koncernchef just för dylika vidlyftigheter) spädde på med att Stockholm nu skulle göra de billigaste spelen någonsin, man skulle bygga hållbart, kostnadseffektivt och bli en positiv kraft i samhället. Floskler ur en där katalog man tillgriper när det inte går att förklara för vanligt folk motiven för vinter-OS i en huvudstad på fel breddgrad.

Och nu verkar inte ens Sveriges Olympiska Kommitté riktigt tro på, eller fatta, att den olympiska tanken har skjutits i sank ännu en gång. Peter Reinebo i SOK säger sig inte förstå någonting, han är överrumplad, han tror att någonting helt oförutsett har skett i Stockholms stadshus som ingen kunnat ana. 

Det kan han ju möjligen ha alldeles rätt i; en glimt av klarsyn, uppvaknande och ekonomiskt ansvarstagande kan ha sipprat in med aprilsolen och det är nog bara för den svenska olympiska kommittén, dess yvige ordförande och verksamhetschefen, att se verkligheten och acceptera ett sunt politiskt beslut.

Tanken var befängd från början.

Kortlivad OS-general

Skönt i alla fall att höra RF-basen Björn Eriksson som mestadels försöker stå mitt i byxorna när det blåser; han måste naturligtvis beklaga å idrottens vägnar men säger sig acceptera det politiska beslutet.

Lite snopet förstås för den nyutnämnde OS-generalen Richard Brisius, som inte fick många dagar på jobbet. Men så är det när man satsar på fel häst. Han slapp å andra sidan ansvaret för något som ändå hade stupat på uteblivna statliga garantier. 

Han slapp att hantera den kostnadskrävande kravlista från IOK som bland annat var anledningen till att Oslo drog sig ur kampanjen för 2022.

Och jag tror att det finns flera punkter på IOK:s checklista som Stockholm hade fått svårt att svara upp mot. Det krävs till exempel ett folkligt stöd. Sådant erhåller man lätt i länder där de politiska företrädarna säger sig tala för folket. Men jag tror inte den svenska allmänhetens entusiasm för ett lokalt projekt för upprustning av huvudstaden har varit speciellt stort. Särskilt inte med tanke på den ringa förståelse för betydligt större problem i landets ytterområden som visas från centralt politiskt håll.

En liten sprint runt slottet och en förkrympt slalom i Hammarbybacken kan nog vara lagom.

De olympiska drömmarna, när de väl vaknar, får söka sig någon annan stans.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.

MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.

 

Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i  Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess. 

I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!  

Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta

Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend? 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

En svensk spelare har skrivit historia genom att kamma hem den största spelvinsten någonsin i Sverige – orimliga 1,25 miljarder kronor på Eurojackpot. Under tisdagskvällen stod det klart att en rad spelad i Sverige var ensam med full pott, och nu har Svenska Spel Tur fått tag på den lyckliga vinnaren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.