Tennisen har bredd på toppen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Sammanlagt 22 nationer finns representerade i måndagens åttondelsfinaler i Wimbledon. Siffran beskriver kanske bättre än något annat den fantastiska bredd som finns i tennistoppen.
Foto: AP Photo/Rick Rycroft

 

Efter första veckans spel på de allt mer slitna gräsbanorna är det nu 16 män och lika många kvinnor som har möjlighet att kommande helg stå som singelsegrare i den 131:a upplagan och den 50:e under tennisens proffsera.

Totalt 32 spelare alltså. Från 22 nationer.

Vilken annan idrott kan visa upp motsvarande siffror så långt fram i en tävling – någon?

Frankrike, USA, Storbritannien, Spanien, Kroatien och Tyskland är enda länder som har åttondelsfinalister på både dam - och herrsidan i årets tredje Grand Slam-turnering.

Bland såväl damerna som herrarna finns 14 nationer representerade bland de 16 kvarvarande (se faktarutan).

På damsidan har USA och Kroatien två åttondelsfinalister och på herrsidan handlar det om Spanien och Frankrike.

Bredden på fransk herrtennis understryks av att det inte är någon av de fyra seedade fransmännen som tagit sig till andra veckan. Där finns istället 2015 års Swedish Open-segrare, bollvirtousen Benoit Paire och erkänt starke grässpelaren Adrian Mannarino som i Wimbledon-genrepet var i final i ATP-turneringen i Antalya.

Båda fransmännen får verkligen bekänna färg i åttondelen. Paire möter titelförsvarande brittiske världsettan Andy Murray och med två femsetsmatcher bakom sig ställs Mannario mot andraseedade serben Novak Djokovic, som vann i raka set då de förra årets möttes i Wimbledons andra omgång.

Flera go´bitar

Andra måndagens spelschema med samtliga åttondelsfinaler på programmet är i mitt tycke en av turneringens absoluta höjdpunkter. Och bland dagens alla go´bitar som det finns att välja på finns det några som sticker ut:

  • Sjufaldige Wimbledon-segraren Roger Federer mot Grigor Dimitrov. Den 35-årige schweizaren har under första veckan spelat mycket avslappnat och effektivt – mot passande motstånd. Allroundkunnige bulgariske världselvan Dimitrov har vapen och blir första riktiga testet för den 18-faldige Grand Slam-segraren som har 5-0 inbördes.
  • Fjolårsfinalisten Milos Raonic har slagit 68 serveess på sina tre första matcher fram till mötet med 20-årige tysken Sascha Zverev, som är utan setförlust.
  • Angelique Kerber mot Garbine Muguruza. Den tyska världsettan föll förra året i final mot Serena Williams och Muguruza gjorde det 2015. Spanjorskan har imponerat mest av samtliga under första veckan där två tjeckiska toppspelare föll bort redan i andra omgången. Tvåfaldiga Wimbledon-segraren Petra Kvitova såg osäker ut redan i sin första match mot Johanna Larsson, mer överraskande var då att världstrean Karolina Pliskova för fjärde året i rad gjorde sorti i andra omgången.

Mina favoriter

Ska något av de sex länderna med kvarvarande hopp i både herr- och damklassen lyckas ta båda singeltitlarna? Här deras respektive hopp och min rankning på deras möjligheter:

  1. Spanien. Rafael Nadal och Garbine Muguruza har den klart starkaste kombinationen. Dessutom finns på herrsidan Roberto Bautista Agut.
  2. Storbritannien. Andy Murray och Johanna Konta. Förutsatt att Murray inte är lika passiv som han varit i några matcher och att Konta även fortsättningsvis lyckas hantera den enorma press hon för första gången spelar under.
  3. Tyskland. Angelique Kerber och Sascha Zverev.
  4. Kroatien. Marin Cilic och på damsidan Ana Konjuh och Petra Martic. Cilic hetaste utmanare till Nadal och Federer men Konjuh och Martic har inte vad som krävs.
  5. USA. Venus Williams, Coco Wandeweghe och Sam Querrey. Femfaldiga Wimbledonsegraren Williams kan aldrig räknas bort på gräs, Wandeweghe har stor kapacitet men Querrey räcker inte till.
  6. Frankrike. Benoit Paire, Adrian Mannario och på damsidan Caroline Garcia. Det skulle vara turneringens största skräll om någon av dem blandar sig i slutstriden.

Jonas Arnesen

Fakta

Nationer representerade bland åttondelsfinalisterna i damturneringen: Tyskland, Spanien, Polen, Ryssland, Slovakien, Kroatien, USA, Danmark, Lettland, Ukraina, Storbritannien, Frankrike, Vitryssland, Rumänien.

Nationer representerade bland åttondelsfinalisterna i herrturneringen: Storbritannien, Frankrike, USA, Sydafrika, Spanien, Luxemburg, Kroatien, Kanada, Tyskland, Bulgarien, Schweiz, Österrike, Tjeckien, Serbien.

Herrlottningen: http://www.wimbledon.com/en_GB/scores/draws/ms/msdraw.pdf

Damlottningen: http://www.wimbledon.com/en_GB/scores/draws/ls/lsdraw.pdf

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.