Vilken underbar familj!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Börja med skidskytte - träffa nya kamrater!

Urgammal, usel vits. Jag vet. Men ändå. Jag tror aldrig jag sett och förstått förrän nu, hur ärliga, uppriktiga och generösa orden och tårarna är i skidskyttefamiljen när någon har framgång. Vi fick Sebastian Samuelsson. Bara det en skänk från ovan. Och så Hanna Öberg - den kanske mest överraskade guldmedaljören i den svenska olympiska historien. 

En glad Hanna Öberg jublar efter sin seger i skidskytte damer, distans, 15 km på Alpensia Biathlon Centre i vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea. Foto: Andreas Hillergren / TT

Och när nu Pyeongchang skändligen sviker den olympiska familjen när man - trots löften om motsatsen - inte alls lyckas fylla sina läktare och ge tävlingarna olympisk inramning i en region med 25 miljoner invånare och storstaden Söul bara ett snabbtåg bort, så är det ju tur att den svenska skidskyttefamiljen är så stark, lättrörd och generös.

För det finns knappast något värre än att inte ha någon att dela livets stora stunder med.

Ett hav av tårar

Hanna fick gå genom ett hav av tårar till en prispall som egentligen väntade på helt andra fenomen. Prispallen hade inte ens hört talas om Hanna Öberg.

Hon, som hade pappa och mamma Viktoria på plats, den lilla skidskyttefamiljen, den som lyft fram henne till skidspåret och så småningom till skjutvallen på den bana som pappa Tomas fixat. Han som startade skidskyttet i Piteå. Kan man göra så mycket mera för sina barn än att rigga en miljö som de trivs med, lotsa in dem i en sport de uppenbarligen är födda för och sedan få uppleva den högsta idrottsliga lyckan.

Olympiskt guld. Tack vare utmärkt skidåkning och iskyla på skjutvallarna, både liggande och stående.

Vad är det med Östersund?

Men skidskyttet har också sin stora familj. Och det tycks finnas en alldeles särskild sammanhållning och kärlek i den grupp som bildades när de stora profilerna hade slutat. Forsberg för länge sedan, Anna Carin Olofsson (sedermera Zidek), Helena Jonsson (sedermera Ekholm), Björn Ferry - alla med den säregna Wolfgang Pichler som entusiasmerande domptör - har nu mycket snabbare än någon kunnat ana eller kräva fått efterföljare som Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg. Det har skapats något alldeles enastående på bara några år och man undrar ju: vad är det däruppe i Östersund som gör att folk plötsligt spelar fotboll som om de vore födda i Rio och skjuter och åker skidor som om de vore vinterutbildade i ett gammal öststatsregemente innan muren föll. Östersund - denna härliga, svenska mittpunkt.

Alltså; de svenska skidskyttarna kom till PyeongChang med en liten, liten möjlighet till ett brons i damstafetten om alla kurvor stod rätt, alla stjärnor log och alla svarta, jävla månar föll för kulorna.

Nu är Sverige den stora sensationen. Genombrottet i Sydkorea är smått revolutionerande. Och med så härliga profiler som Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson tippar jag att sponsorerna kommer att ställa sig i kö. VM i Östersund nästa år och framtidsutsikter som är lysande. Detta i en sport som i och med detta OS håller på att ta över ljus och uppmärksamhet. Att kunna skapa denna TV-dramatik är ta mig tusen värt miljoner.

Så mycket kärlek

Jag har nog aldrig sett så mycket kärlek som i skidskyttestadions målområde. Det var som om de alla vunnit. De tränar, bor, lever - mer eller mindre nära - med varandra, sporrar varandra och de som ibland vinner över Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg på träningarna vet nu att de också en dag kan vara bäst i världen. Kanske. Och det såg vi ju i herrarnas tävling. Fredrik Lindström, Sebastian Samuelsson och Jesper Nelin var alla uppe och nosade på medaljpositionerna under loppet. Linn Persson och Mona Brorsson gav löften inför stafetten. Nelin, med sambon Hanna Öbergs guld som som en överväldigande upplevelse att smälta precis innan start, stod där med tre nollor på sista skjutvallen och - övermannades av känslorna och sköt bort sig. Det är skidskyttets djävulska dramaturgi koncentrerat i några bortflyene sekunder.

De perfekta loppen

När det sista skottet skall skjutas är det vissa som står pall. Hanna var iskall.

Tårarna strömmade från alla håll. De kunde knappt tala, de torkade sina våta kinder och det var sann familjeglädje. Hanna verkade nästan mest behärskad själv. Jag begriper varför. Hon förstod inte vad hon gjort. Att det var hon. Hon levde drömmen och kommer inte att vakna förrän till stafetten, förhoppningsvis. 

Och efter skidskyttedramatiken och det osannolika guldet hade man nästan glömt bort att Charlotte Kalla följde upp sitt guld med ett silver och bevisar för tredje OS:e i rad sin mästerliga förmåga att vara bäst när det gäller. Makalöst.

Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Hanna Öberg. 

De fick till de helt perfekta loppen när det gällde som mest. Det är precis det OS handlar om. 

Och låt nu för faen Pichler ta sig en bira.

Wolfgang Pilsner - mirakelmannen!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.